14. 10. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Denník sa ospravedlnil za článok o krádeži vzorca na Sputnik V. Moskva  hovorí o dezinformáciách
Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.
RFPI súčasne označil článok pondelkového vydania britského bulvárneho denníka The Sun, kde sa o tom písalo, za falošný, plný klamstiev založených na informáciách od anonymných zdrojov, informovala v pondelok agentúra Interfax.
Ruský fond dodal, že článok z The Sun je bezvýznamný aj z vedeckého hľadiska, pretože Sputnik V a Vaxzevria "používajú úplne iné platformy".
Kým Sputnik V je založený na dobre preskúmanej platforme ľudských adenovírusových vektorov, ktorú predtým používalo aj Gamalejovo výskumné centrum pri vývoji vakcín proti vírusom Ebola a MERS, vakcína Vaxzevria využíva platformu šimpanzích adenovírusových vektorov, spresnil RFPI.
Sputnik V navyše používa jedinečný heterogénny posilňujúci prístup s ľudským adenovírusom 26 sérotypu rAd26 a 5 sérotypu rAd5, zatiaľ čo AstraZeneca a ďalší vývojári vakcín proti chorobe COVID-19 používajú v oboch dávkach rovnakú látku.
Podľa RFPI je článok v denníku The Sun neetický a poškodzuje úsilie každého jednotlivca vynaložené v boji proti koronavírusu.
RFPI súčasne pripomenul, že tvorcovia Sputnika V a vakcíny Vaxzevria vykonávajú spoločné štúdie kompatibility svojich preparátov a majú predbežné výsledky o bezpečnosti a účinnosti ich kombinácie.
Podľa denníka The Sun vzorec vakcíny vyvinutý spoločnosťami Oxford a AstraZeneca odcudzili agenti ruských tajných služieb. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na toto tvrdenie označil v pondelok bulvárny denník The Sun za "hlboko nevedecký". Britská vláda sa k článku The Sun v pondelok odmietla vyjadriť.
Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V už v auguste roku 2020 – stala sa tak prvou vakcínou na svete proti chorobe COVID-19. Podľa časopisu The Lancet je jeho účinnosť 91,6 percenta. Používanie Sputnika V bolo schválené asi v 70 krajinách.

Daily Express editor to step down - BBC News 
Britský bulvárny denník Daily Express sa ospravedlnil za zverejnenie prevzatého článku, v ktorom sa tvrdí, že Rusko ukradlo vzorec na vakcínu spoločnosti AstraZeneca a na jeho základe vytvorilo očkovaciu látku Sputnik V. Informoval o tom v stredu ruský spravodajský web Meduza.io.
Pôvodne sa tieto tvrdenia objavili v inom britskom bulvárnom denníku The Sun, ktoré bez uvedenia zdrojov napísal, že britské "tajné služby majú dôkazy, že údaje ukradol jeden z Putinových špiónov". Tento článok neskôr prevzalo niekoľko ďalších bulvárnych periodík vrátane denníka Daily Express.
Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing a predaj vakcíny Sputnik V v zahraničí, vo svojom vyhlásení z 11. októbra označil tvrdenia The Sun za "ďalší príklad falošných správ" a vysvetlil rozdiel medzi štruktúrou Sputniku V a vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.
RFPI konštatoval, že "namiesto šírenia falošných správ by britské médiá a vládne úrady mali lepšie chrániť povesť spoločnosti AstraZeneca a jej bezpečnej a účinnej vakcíny, na ktorú v médiách neustále útočia konkurenti tvrdeniami vytrhnutými z kontextu".
Daily Express potom článok prevzatý z The Sun stiahol a zverejnil ospravedlnenie spolu s komentárom RFPI.
Samotný The Sun sa za svoj článok neospravedlnil, len na konci jeho upravenej verzie na webe doplnil vysvetlenie, že RFPI považuje zverejnené informácie za nepravdivé.
Na oficiálnom webe vakcíny Sputnik V sa v pondelok večer objavilo vyhlásenie, že "niekoľko britských bulvárnych novín bolo nútených ospravedlniť sa" za lživé informácie o vakcíne ruskej výroby.
"Ide o ďalšie víťazstvo v boji proti negatívnej kampani západných médií proti ruskej vakcíne Sputnik V," píše sa vo vyhlásení. Táto kampaň sa podľa vyhlásenia začala na podnet nadnárodných spoločností v rámci "ich honby za ziskom a podielom na trhu na úkor zdravia bežných ľudí".
Spravodajský web Meduza.io súčasne podotkol, že na stránke Sputnika V nie sú aktuálne informácie o ospravedlneniach iných denníkov - okrem novín Daily Express.
Tvrdenia o krádeži vzorca vakcíny vyvolali v Moskve ostré kritické reakcie. Gennadij Oniščenko, poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko, ktorý predtým pôsobil ako šéf ruského úradu verejného zdravia a prezidentský poradca, uviedol, že ľudia zapletení do tejto mediálnej kauzy by mali byť prepustení a vyhľadať psychiatrickú pomoc.
"Navrhujem, aby poslali novinárov (redakcie) The Sun na psychiatrické vyšetrenie," povedal Oniščenko agentúre RIA Novosti. "A zamestnanci (britskej tajnej služby) MI6 by mali byť prepustení, pretože prišli o schopnosť vykonávať svoju prácu," deklaroval poslanec.


Stav | Fumbi.network
Prvá krypto-investičná televízna reklama na európskom trhu pochádza zo Slovenska - jej zadávateľom je spoločnosť Fumbi Network.
Hlavným cieľom spoločnosti Fumbi je uľahčovať širokej verejnosti prístup ku kryptomenám. Práve preto je hlavným hrdinom TV spotu človek, ktorý sa veľmi snažil stať sa odborníkom na kryptomeny. Nakoniec však zistil, že sa to dá spraviť aj oveľa jednoduchšie - s Fumbi môže totiž do kryptomien investovať naozaj každý.
Kampaň kreatívne zastrešila agentúra Slovak & Friends a produkčne sa o ňu postarala spoločnosť Framehouse pod vedením režiséra Mira Talla. Nakrúcania spotu sa zúčastnil aj známy slovenský influencer, fotografom bol Viktor Cicko.
“Fumbi ľuďom približuje kryptomeny a prináša im možnosť využívať ich potenciál jednoducho a priamo - práve to sme chceli ukázať v kampani. Potešilo nás, že sme prvá krypto-investičná spoločnosť na trhu, ktorá nasadila reklamu v televízii, verím, že nás budú ľudia aj vďaka tomu vnímať ako spoločnosť, ktorá prináša reálne produkty a benefity naozaj širokej verejnosti. Budeme radi, keď raz priblížime kryptomeny každému na Slovensku,“ vyjadril sa Boris Haško, Chief Marketing Officer spoločnosti Fumbi.
Spoločnosť Fumbi vznikla v roku 2018 a na tom, že sa zaradila do televízneho bloku reklám celosvetových značiek vidieť, že sa zo startupu úspešne transformuje na etablovanú spoločnosť. Momentálne má viac ako 70 000 používateľov a okrem Slovenska sa rozšírila aj na český a poľský trh.



Európsky parlament – Wikipédia

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu (EP) bude od stredy popoludnia do piatku na kontrolnej misii v Slovinsku. Jej úlohou bude zhodnotiť stav právneho štátu, slobody tlače a boja proti korupcii v tejto krajine, ktorá v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.
Podľa informácií zverejnených na webovej stránke europarlamentu sedemčlennú misiu povedie holandská liberálna europoslankyňa Sophie In't Veldová. Poslanci z kontrolnej misie sú členmi pracovného výboru EP pre občianske slobody a výboru pre kontrolu rozpočtu.
Členovia delegácie sa v Ľubľane stretnú so slovinským premiérom Janezom Janšom, generálnou prokurátorkou Mirjamou Klineovou, národnou komisárkou pre ochranu údajov Mojcou Prelesnikovou, vedúcim Výboru pre prevenciu korupcie Robertom Sumim a s ombudsmanom Petrom Svetinom.
Okrem toho sa europoslanci stretnú aj s poslancami slovinského parlamentu, z vládneho aj opozičného tábora, ako aj aj so zástupcami mimovládnych organizácií a novinárskych združení.
Cieľom delegácie EP je preskúmať otázky súvisiace s hodnotami EÚ vrátane slobody tlače a boja proti korupcii.
Kritici obviňujú slovinského premiéra Janšu zo zásahov proti slobodným médiám, okrem iného voči tamojšej tlačovej agentúre STA. Dvojmiliónové Slovinsko sa v každoročnom indexe slobody médií, ktorý vypracúva organizácia Reportéri bez hraníc, tento rok prepadlo na 36. miesto, čo predstavuje oproti minulému roku pokles o štyri priečky
.

Copyright © TASR 2021