12. 10. 2021

Verdikt v prípade Štefana Ágha vyhlásia dnes

Verdikt v prípade Štefana Ágha
 

 vyhlásia dnes


Po takmer roku pojednávaní vynesie v utorok (12.10.) senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozsudok nad Štefanom Á., obžalovaným v kauze falšovania dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.
Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta 22. júna minulého roku. Obžalovaný doteraz svoju vinu popiera. ŠTS ukončil dokazovanie v prípade 28. septembra. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca obžalovaného Štefan Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek. Vypovedala aj znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Z časti čítania dokumentov bola vylúčená verejnosť.
Následne 29. septembra predniesli svoje záverečné reči obžalovaný, jeho obhajca a prokurátor Šanta, ako aj právni zástupcovia TV Markíza. Šanta navrhol Štefanovi Á. 14 rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať, ako navrhoval prokurátor vo svojej záverečnej reči, v ústave so stredným stupňom stráženia. Navrhol súdu, aby ho uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.
Zároveň navrhol súdu uložiť mu trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Šanta zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako o odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek.
V prípade vypovedali viacerí bývalí riaditelia TV Markíza a iní svedkovia. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.


Zdroj TASR