12. 10. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

File:The Sun.svg - Wikimedia Commons

Kremeľ označil v pondelok britský bulvárny denník The Sun za "hlboko nevedecké" noviny. Reagoval tak na ich článok z pondelkového vydania, v ktorom sa píše, že ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V.
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na žiadosť novinárov, aby toto tvrdenie bulvárneho denníka komentoval, uviedol, že "noviny The Sun sú veľmi dobre známe ako hlboko nevedecké noviny. Nuž, asi takto sa k tomuto článku staviame".
The Sun sa pritom vo svojom článku odvolal na britské bezpečnostné zložky, ktoré majú údajne o operácii dôkazy.
Technológia použitá pri vývoji vakcíny Sputnik V je veľmi podobná technológii použitej vo vektorovej vakcíne Vaxzevria od firmy AstraZeneca. Líši sa v tom, že Sputnik V bol vyvinutý za použitia dvoch ľudských adenovírusových vektorov, zatiaľ čo vakcína Vaxzevria využíva šimpanzí adenovírusový vektor, uvádza na svojom webe slovenský Národný portál zdravia.
Vlani britské tajné služby hovorili o "95-percentnej istote", že hekeri v službách Moskvy napadli počítačové systémy britských, amerických a kanadských inštitúcií, ktoré sa podieľali na vývoji vakcíny. Britské bezpečnostné zložky teraz tvrdia, že kľúčové údaje o oxfordskej vakcíne ukradol osobne cudzí agent.
Úrad britského premiéra tieto informácie odmietol komentovať.


EANA - The European Alliance of News Agencies (@EANANews) | Twitter
Na piatkovom Valnom zhromaždení Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vo Viedni si zástupcovia členských agentúr zvolili nového prezidenta i nových dvoch členov Rady EANA.
Novým prezidentom EANA sa stal výkonný riaditeľ rakúskej agentúry APA Clemens Pig, ktorý bol zvolený na dvojročné obdobie.
Na tri roky sa novými členmi Rady EANA stali Fabrice Fries, výkonný riaditeľ francúzskej tlačovej agentúry AFP, a Elmir Huremovič z bosnianskej tlačovej agentúry FENA. Okrem nových dvoch členov je v Rade EANA aj Clive Marshall z britskej PA Group, ktorý zostáva jej členom ešte ďalší rok.
Na tri roky bol zároveň opätovne zvolený generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.
"Európske tlačové agentúry sú uprostred digitálnej transformácie celého mediálneho a komunikačného priemyslu. Pandémia predstavuje pre nás ďalšie veľké výzvy: pracovné procesy v redakciách boli v dôsledku meniaceho sa pracoviska radikálne narušené, došlo k výraznému používaniu digitálnych médií a globálne technologické siete zaplavili javy ako dezinformácie a falošné správy," povedal Clemens Pig na viedenskom Valnom zhromaždení EANA, ktoré sa konalo v piatok 8. októbra.
Nový prezident EANA dodal, že by chcel nadviazať na úspešnú prácu svojho predchodcu Petera Kropscha, výkonného riaditeľa nemeckej tlačovej agentúry DPA, pričom najvyššou prioritou podľa jeho slov zostáva dlhodobá ochrana nezávislého spravodajstva tlačových agentúr.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. EANA pozostáva z 32 členských agentúr.

Copyright © TASR 2021


SWAN – Wikipédia
Najväčší alternatívny telekomunikačný operátor na slovenskom trhu spoločnosť Swan, a. s., mení vlastnícku štruktúru. Slovenský private equity fond Sandberg Capital sa dohodol so spoločnosťou DanubiaTel na odpredaji svojho 50-percentného podielu v ich spoločnom podniku. Podiel vo Swane preberá jeho sesterská spoločnosť Swan Mobile, a. s., člen skupiny DanubiaTel. Tá prevádzkuje aj mobilného operátora 4ka, Sandberg Capital sa rozhodol pre odchod po štyroch rokoch. Informovali o tom v pondelok spoločnosti Swan a Sandberg Capital v tlačovej správe.
„Plánované zlúčenie spoločností Swan a Swan Mobile do jedného subjektu je naplánované na prelome rokov 2021 a 2022. Ide o prirodzený krok smerujúci aj k snahe poskytnúť zákazníkom konvergentné produkty, teda fixné aj mobilné služby od jedného dodávateľa a na jednej faktúre,“ povedal predseda predstavenstva oboch spoločností Juraj Ondriš. Generálny riaditeľ Swanu Roman Vavrík informoval, že po náročnom procese uzatvárania tejto transakcie pokračujú v diskusii o novom brande či organizačnej štruktúre. „Výhodou budúcej fúzie je, že obe spoločnosti majú historicky identického majoritného akcionára a už dnes majú niektorých spoločných manažérov, tímy i zdieľané predajné miesta,“ podotkol Vavrík.
Partner Sandbergu Michal Rybovič povedal, že do spoločného podniku vstúpili ako majiteľ vtedajšieho operátora Benestra a DanubiaTel ako akcionár Swanu. „Naším spoločným cieľom bolo konsolidovať telekomunikačný trh, ako aj zvýšiť hodnotu Swanu synergiami po fúzii,“ poznamenal Rybovič s tým, že firmy sa portfóliom služieb vzájomne dopĺňali. Ako dodal, investičné ciele sa im podarilo prekonať, exit tak bol prirodzeným vyvrcholením misie. Spojením operátorov Swan a Benestra vznikol v roku 2017 najväčší alternatívny telekomunikačný operátor výhradne v slovenskom vlastníctve. Po fúzii podnik nadviazal na silné stránky jednotlivých firiem s cieľom získať ešte silnejšie postavenie na trhu. V súčasnosti je operátor Swan druhý najväčší poskytovateľ fixných telekomunikačných služieb v biznis sektore a jeho obrat dosahuje takmer sto miliónov eur.
Financujúcim partnerom transakcie je konzoricum bánk na čele s Tatra bankou, ktorá je spolu so Slovenskou sporiteľňou a s Československou obchodnou bankou aranžérom syndikovaného úveru v celkovej výške 177 mil. eur. Spoločnosti sa dohodli, že hodnotu transakcie, ktorá podlieha schváleniu Protimonopolným úradom SR, nebudú zverejňovať.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Navalného tým chystá nový protest - se svítícími telefony | Barrandov.tv 
Moskovský súd zamietol žalobu opozičného aktivistu Alexeja Navalného proti ruským úradom, v ktorej Navalnyj požadoval, aby prestali blokovať jeho web a kanál Navalnyj LIVE na internetovej platforme YouTube. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie súdu.
"Súd zamietol požiadavky žalobcu v celom rozsahu," uviedla tlačová hovorkyňa moskovského obvodného súdu.
Z hodnotenia žaloby podľa TASS vyplynulo, že ruská prokuratúra požiadala o zablokovanie 170 internetových zdrojov spätých s Navalným. Dospela totiž k záveru, že slúži na propagáciu jeho organizáciou alebo ich akcií. Medzi týmito zdrojmi figurovali účty na sociálnych sieťach Facebook, Instagram, Twitter a Telegram, videá na sieti YouTube aj weby rôznych projektov. Na zozname prokuratúry sa ocitli aj internetové stránky Navalného projektu Chytré hlasovania, pomocou ktorého chcel známy kritik Kremľu obmedziť zisky vládnucej prokremeľskej strany Jednotné Rusko v septembrových voľbách do Štátnej dumy, aj osobné weby jeho spolupracovníkov Ljubov Sobolovej, Leonida Volkova a Olega Stepanova.

 

Copyright © ČTK 2021