23. 11. 2021

Zomrela Marie Versini

 Zomrela Marie Versini 

Marie Versini | ČSFD.cz

Vo veku 81 rokov zomrela francúzska herečka Marie Versini, známa predovšetkým z filmových majoviek ako sestra apačského náčelníka Vinnetoua Nšo-či. 

 Pred dvoma rokmi sa vážne zranila doma v Paríži, poranila si hlavu a zlomila niekoľko kostí. Zotavovala sa pomaly pod dohľadom opatrovateliek, v poslednom rozhovore pre Bild poznamenala, že „Nič už nie je jednoduché, ani čakanie na to, až bude lepšie.“ Zomrela 22. novembra v Guingamp. Po smrti už je aj samotný Vinnet Pierre Brice (†86) a Lex Barker (†54) alias Old Shatterhand. 

Rodina Márie Versiniovej pochádzala z Korziky, otec bol profesorom na Sorbone v Paríži. Už v 17 rokoch sa stala členkou významnej divadelnej scény Comédie-Française. Tu úspešne účinkovala, okrem iného v Shakespearovej dráme Romeo a Julie. Roku 1954 získala bakalársky titul na Moliérovom gymnáziu v Paríži, o dva roky neskôr sa na nás smiala z obálky časopisu Elle. V tom istom roku úspešne debutovala vo filme, hoci svojou prvou väčšou rolou získala až v roku 1958 v anglickom filme A Tale of Two Cities. Vďaka svojim jazykovým schopnostiam (plynne hovorí taliansky, anglicky, francúzsky a nemecky) sa uplatnila aj v ďalších zahraničných filmoch, napríklad v americkej snímke Parížskej blues.

 V roku 1963 zvíťazila v konkurze na svoju najznámejšiu úlohu Vinnetouovej sestry Nšo-či v snímke Vinnetou, čo jej zaistilo veľkú známosť. Potom si zahrala ešte v niekoľkých ďalších dobrodružných filmoch natočených na námet kníh Karla Maya. Legendárne mayovky milovala už od detstva a práve rolou Nšo-či si tak splnila veľký životný sen. Prvýkrát si ju „zahrala“ už v siedmich rokoch, keď oslavovala v indiánskom kostýme narodeniny. „Natáčanie v Chorvátsku s Lexom Barkerom a Pierrom Bricom bolo pre mňa nezabudnuteľným zážitkom.

 V tom čase som si ani neuvedomovala, aký je ten film úspešný a jeho sláva trvá až dodnes,“ líčila Versiniová v rozhovore pre jeden nemecký denník. 

V roku 1974 sa táto kráska s hlbokými očami vydala za scenáristu a režiséra Pierra Vialetta (†94), v ktorého snímkach sa potom často objavovala. Práve kvôli nemu však v roku 1984 opustila svet filmu, aby sa o neho mohla v starobe starať - bol totiž o dobrých 22 rokov starší ako ona. Tridsaťdeväť rokov trvajúce manželstvo zostalo ale bezdetné.