25. 2. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Putinov priateľ Erdogan zaujíma postoj k ruskej ofenzíve na Ukrajine |  Hlavný Denník
Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.
Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu".
"Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe," upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety.
Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú "informovať čestne", kým budú "mať túto príležitosť".
"Želáme výdrž a silu ľuďom na Ukrajine, ktorí odolávajú agresii, a všetkým v Rusku, ktorí sa teraz snažia odolať militaristickému šialenstvu," uvádza sa v ich spoločnom texte.
Novinári sa zároveň obracajú i na tých, "ktorí sa snažia racionálne vysvetliť motívy začatia vojny a jej začiatok odôvodňujú potrebou chrániť sa pred NATO a ukrajinským nacizmom".
Poukazujú, že "vojna už nie je len hádka v televízii a v kuchyniach. Už existuje. Tanky sú v Charkove. A v skutočnej vojne ľudia vždy zomierajú. Dúfame, že pochoronku (oficiálne oznámenie o smrti vojaka padlého v boji) doručia nie k vám domov. Ale isté to nie je".
Samotný Muratov podľa spravodajskej stanice BBC obvinil Putina, že sa "pohráva s jadrovým tlačidlom, ako keby to bol prívesok na kľúčoch od drahého auta" a v zamyslení sa pýta: "A čo ďalej – (spustíme) jadrový útok?" Muratov dodal, že nevidí "žiadnu inú interpretáciu slov Vladimíra Putina o 'zbrani odplaty'".
Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu mieru ako uznanie za svoj boj za slobodu prejavu v Rusku.


Rossia wallpaper - Opera add-ons
Ruské štátne médiá svojom spravodajstve vo štvrtok dopoludnia schvaľovali vojenskú operáciu, ktorú ruská armáda a milície proruských samozvaných republík v Donbase spustili na Ukrajine. Označili ju za vojenskú intervenciu v Donbase, pričom do značnej miery ignorovali raketové útoky na infraštruktúru a niektoré mestá v celej krajine, napísal spravodajca denníka Guardian z Moskvy.
Andrew Roth vo svojom článku píše, že Rusi, ktorí sledujú správy, si môžu myslieť, že ofenzíva sa do značnej miery zameriava na tie oblasti v Donbase, kde sa viac či menej intenzívne bojuje už osem rokov.
Britský novinár tiež konštatuje, že kým mnohí radoví Rusi vyjadrili šok z útoku, časť reportérov a manažérov štátnych televíznych kanálov si "tento okamih zjavne užívala".
Reportér jednej štátnej mediálnej agentúry však pre Guardian povedal: "Bohužiaľ, všetko, čo som dnes ráno počul, je pýcha."
Margarita Simonjanová, ktorá bola opätovne potvrdená vo funkcii šéfredaktorky prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na Twitteri napísala: "Toto je štandardná skúška vojenskej prehliadky. Ide len o to, že tento rok sme sa rozhodli usporiadať prehliadku v Kyjeve".
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vysielaní prokremeľskej televízie NTV uviedla, že ruská špeciálna vojenská operácia v Donbase "nie je začiatkom vojny, ale pokusom zabrániť globálnej vojne". Dodala, že "toto" je súčasne "koniec vojny, ktorá - ak to niekto nevie - sa viedla osem rokov. Krvavá, s obeťami v radoch civilného obyvateľstva".
Na rozdiel od štátnych médií známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.
Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu". Podotýkajú, že "od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe".
Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú "informovať čestne", kým budú "mať túto príležitosť".
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii" používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov". Za šírenie úmyselne nepravdivých informácií môžu médiá dostať pokutu až do výšky päť miliónov rubľov (vyše 51.700 eur).
 
KRRiT Aims to Boost DAB+ in Poland - Radio World
Poľský regulačný úrad vo štvrtok odobral viacerým ruským staniciam právo vysielať v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry PAP.
"Národná rada pre rozhlas a televíziu (KRRiT) prijala uznesenie o vyradení ruských kanálov, vrátane Russia Today (RT), z registra vysielacích kanálov," napísal vo štvrtok na Twitteri vládny komisár pre kybernetickú bezpečnosť Janusz Cieszynski.
Poľský úrad tak reagoval na rozsiahly ruský vojenský útok na Ukrajinu, ktorý prebieha od štvrtka rána. Ruské invázne jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.
Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorý momentálne predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo štvrtok označil ruskú inváziu na Ukrajinu za "zločin proti ľudskosti".

Copyright © TASR 2022


Vlajka Lotyšska | Statnevlajky.sk
Lotyšské úrady informovali, že trom ruským televíznym kanálom s okamžitou platnosťou na niekoľko rokov pozastavujú právo na vysielanie v Lotyšsku. Ako dôvod uviedli podnecovanie k nenávisti voči Ukrajine, ospravedlňovanie vojny a šírenie dezinformácií o Ukrajine, Lotyšsku a ďalších krajinách.
Štátna rada pre elektronické masmédiá vo štvrtok uviedla, že v prípade kanála Rossija RTR bude platiť zákaz vysielania na päť rokov, Rossija 24 nesmie vysielať štyri roky a TV Centr International tri roky. Lotyšsko zároveň vyzvalo ostatné európske štáty, aby urobili podobné rozhodnutia.
Predseda spomenutej rady Ivars Abolins vyhlásil, že v ostatných rokoch Lotyšsko zakázalo 41 programov spojených s Ruskom. „Žiaľ, ostatné európske krajiny neurobili to isté,“ poznamenal.
Zaujímavosťou je, že stanici Rossija RTR iba nedávno skončil ročný zákaz vysielania na území Lotyšska. Dôvodom pozastavenia vysielacích práv bolo podnecovanie nenávisti, násilia a vojenských konfliktov, keďže moderátorka uvedeného kanála Oľga Skabajevová počas vysielania označila Ukrajinu za teroristický štát a jej bývalého prezidenta Petra Porošenka za teroristu.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.