24. 2. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Mexican television presenter Michelle Simon found dead - Kiratas 

Mexickú televíznu moderátorku a modelku Michelle Pérezovú Tadeovú, známu ako Michell Simonová, našli v utorok mŕtvu na juhu mexického hlavného mesta. TASR správu v stredu prevzala od agentúry Reuters.
Podľa miestnych úradov bolo telo novinárky zabalené v plachtách a našli ho hasiči, ktorí bojovali s ohňom na diaľnici Picacho-Ajusco. Polícia následne miesto prehľadala a vypočula očitých svedkov, uviedla policajná hovorkyňa na sociálnej sieti Twitter.
Zmiznutie zosnulej novinárky, ktorá pochádzala z mexického štátu Veracruz, nahlásili jej príbuzní a priatelia minulý piatok. Úrady zatiaľ nezverejnili príčinu smrti Pérezovej Tadeovej, pričom uviedli, že pri vyšetrovaní pracujú s viacerými verziami.
Ak by sa potvrdilo, že v prípade novinárky išlo o vraždu, stala by sa v poradí už šiestou zamestnankyňou médií, ktorú tento rok v Mexiku zavraždili.
Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov.
Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov. Vlani boli v Mexiku zabití najmenej siedmi novinári, avšak nie je možné s určitosťou povedať, že všetky tieto úmrtia súviseli s ich prácou.
Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v utorok uviedol, že počet novinárov, ktorých tento rok v Mexiku doposiaľ zavraždili, je alarmujúci. "Pridávam sa k výzvam na väčšiu ochranu a zodpovednosť voči mexickým novinárom," uviedol Blinken.
Minulý týždeň sa v mexickom meste Tijuana konal tiež protest novinárov, ktorí vyzývajú prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, aby ukončil násilie páchané voči zamestnancom médií, píše Reuters.


Fakty

V čase prehlbovania sa ukrajinskej krízy sa vo východnej Európe "prekvapujúco" šíria neoverené tvrdenia a protizápadné dezinformácie. V stredu to napísala francúzska agentúra AFP, ktorá v správe konkrétne spomína Česko, Srbsko aj Slovensko.
"Na Slovensku, ktoré susedí s Ukrajinou, šíria dezinformácie o situácii aj niektorí poslanci parlamentu," uviedla AFP a v tejto súvislosti priamo spomenula poslanca opozičnej strany Smer-SD.
"Ľuboš Blaha, ktorého na Facebooku sleduje viac ako 170.000 ľudí, po Putinovom prejave spochybňujúcom existenciu Ukrajiny napísal: som presvedčený, že Putin chce mier," uviedla AFP s tým, že Blaha tvrdil, že Ukrajina "provokovala, vyhrážala sa, ohrozovala Rusko. A Západ ju úplne nezmyselne hecoval".
Podľa AFP "sa zdá", že Slovensko je "obzvlášť náchylné" na prokremeľské dezinformácie.
"Päťapolmiliónová krajina, ktorá má s Ukrajinou spoločnú 97-kilometrovú hranicu, podpísala tento mesiac obranný pakt so Spojenými štátmi, ktorý umožňuje americkým jednotkám pôsobiť na jej území. Táto dohoda vyvolala tvrdý odpor politických rivalov vlády, ako aj značnej časti obyvateľov Slovenska a stala sa obľúbeným cieľom dezinformácií a propagandy," uviedla AFP, podľa ktorej v dôsledku toho na Slovensku "stúpajú nálady" proti Spojeným štátom, Severoatlantickej aliancii (NATO) a aj proti Európskej únii.
"Tento anti-NATO naratív je obzvlášť významný, pretože jednou z ruských požiadaviek bolo stiahnutie dodatočných síl NATO vyslaných do regiónu v dôsledku anexie Krymu," napísala AFP, ktorá v tejto súvislosti oslovila internetovú skupinu "Čeští elfové", ktorá mapuje a analyzuje dezinformačné kampane na českom internete.
"Už v januári došlo k masívnemu nárastu dezinformácií zameraných na ospravedlnenie ruskej agresie proti Ukrajine," uviedol pre AFP český politický aktivista Bohumil Kartous. "Táto téma teraz ďaleko prevyšuje akúkoľvek inú, vrátane covidu," dodal.
Český analytik Roman Máca z pražského Inštitútu pre politiku a spoločnosť pre AFP uviedol, že v regióne východnej Európy došlo k "obrovskému nárastu" dezinformácií.
"Je zaujímavé vidieť, koľko ľudí a skupín, ktoré za uplynulé dva roky bojovali proti covidovým opatreniam, teraz preskočilo na proruskú propagandu a začali šíriť tento typ dezinformácií," uviedol Máca.
AFP v súvislosti s dezinformáciami ďalej spomenula Srbsko, kde je podľa nej "moskovský príbeh o ukrajinskej agresii už dobre zabetónovaný".
"Srbský prezident Aleksandar Vučič tento týždeň pre (srbskú televíziu) TV Pink povedal, že 85 percent jeho krajanov bude vždy stáť na strane Ruska, nech sa stane čokoľvek," uviedla AFP s tým, že srbské bulvárne médiá tento týždeň publikovali "neoverené tvrdenie", že ruské sily zničili dve ukrajinské obrnené vozidlá, ktoré vstúpili do Ruska.
"Ukrajina zaútočila na Rusko – bolo napísané na titulných stránkach srbských bulvárnych denníkov v utorok, niekoľko hodín po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že uzná dva separatistické regióny na východe Ukrajiny a nariadi vyslanie vojakov," uzavrela správu francúzska agentúra.

Copyright © TASR 2022


Russia Today - YouTube
Britská vláda požiadala telekomunikačný regulačný úrad Ofcom, aby preskúmal vysielanie ruskej televíznej stanice Russia Today (RT) v Spojenom kráľovstve. Ministerka kultúry Nadine Dorriesová pre Ofcom uviedla, že táto televízna stanica je súčasťou dezinformačnej kampane Ruska počas terajšej ukrajinskej krízy. „Je nevyhnutné, aby sa Spojené kráľovstvo snažilo obmedziť schopnosť Ruska šíriť svoju propagandu,“ konštatovala. Informuje o tom portál bbc.com.
Ofcom sľúbil, že sťažnosť preskúma „ako prioritu“. Jeho hovorca uviedol: „Všetky licencie musia dodržiavať pravidlá Ofcomu, vrátane pravidiel o presnosti a nestrannosti. Ak vysielacie firmy tieto pravidlá porušia, nebudeme váhať zakročiť.“ „Vzhľadom na vážnosť ukrajinskej krízy preskúmame sťažnosti na pokrývanie týchto udalostí ktorýmkoľvek vysielateľom ako prioritu,“ dodal hovorca.
Televízna stanica RT vyhlásila, že britská vláda zasahuje do inštitúcií, ktoré by nemali byť vystavené politickému tlaku. Avšak v roku 2019 Ofcom uložil televíznej stanici pokutu 200-tisíc libier pre vážne porušenie nestrannosti v spravodajstve o útoku nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury a v spravodajstve o konflikte v Sýrii.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.