21. 2. 2022

TTSK pripravuje vo Veľkej Mači vznik Pamätníka slobody slova

TTSK pripravuje vo Veľkej Mači 
Mikulec si uctil pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice!
vznik Pamätníka slobody slova


Pamiatku investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, od ktorých vraždy v obci Veľká Mača v okrese Galanta prešli štyri roky, chce Trnavský samosprávny kraj (TTSK) uchovať prostredníctvom Pamätníka slobody slova. Výtvarno-architektonická súťaž na jeho návrh prebieha do 4. apríla 2022. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
„Útok na hodnotu slobody slova neprežili dvaja mladí ľudia, ich pamiatku si pripomíname nielen pri príležitosti štvrtého výročia tragédie, ale chceme ju uchovať pre ďalšie generácie. Chceme, aby naše deti ďalej bojovali za rozvoj občianskej, demokratickej a otvorenej spoločnosti. Preto vo Veľkej Mači vyrastie pamätník, ktorý bude mementom a dôstojným pietnym miestom,“ avizoval Viskupič s tým, že TTSK bude iniciovať a podporovať aj vzdelávacie a kultúrno-spoločenské aktivity vrátane tých pre stredoškolákov.
Koncom decembra minulého roka vyhlásil TTSK spolu s pozostalými rodinami a odbornou verejnosťou výtvarno-architektonickú súťaž na návrh pamätníka, ktorá je otvorená pre domácich i zahraničných záujemcov. Návrhy posúdi deväťčlenná porota zložená z odborníkov v oblasti architektúry a výtvarného umenia, členov rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a predsedu TTSK. Informácie o súťaži spolu s jej podkladmi sú zverejnené na webovej stránke https://slobodaslova.sk. „Víťaza plánujeme oznámiť začiatkom mája. Očakávam kvalitné návrhy, a teda náročné rozhodovanie poroty,“ doplnil.
V roku 2018 udelil TTSK novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam. Koncom roka 2019 na ich počesť zorganizoval konferenciu Slovensko proti všetkým mafiám, na ktorej vystúpili slovenskí aj talianski novinári a právnici.




Zdroj: TASR