1. 4. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

      Roskomnadzor summons TikTok, Telegram, and Facebook for failure to remove  calls to rally - Geek Tech Online

Ruský mediálny regulačný orgán Roskomnadzor pohrozil internetovej encyklopédii Wikipédia pokutou štyri milióny rubľov (asi 34-tisíc eur). Na svojom oficiálnom kanáli na Telegrame uviedol, že poslal Wikipédii žiadosť o okamžité odstránenie „nepresných informácií o špeciálnej vojenskej operácii Ruskej federácie na Ukrajine“, ktoré vnášajú dezinformácie medzi ruských používateľov.


Mám astma, udusíte mě“. Turecký deník zveřejnil poslední slova Chášakdžího  — ČT24 — Česká televize
Turecká vláda odporučí, aby istanbulský súd uzavrel proces v prípade 26 Saudskoarabov obvinených z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího a postúpil ho Saudskej Arábii. V piatok to uviedol turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag, deň po tom, čo o to súd požiadal turecký prokurátor v súlade so žiadosťou Saudskej Arábie. Panel sudcov, ktorý prípad rieši, vo štvrtok rozhodol, že v tejto veci požiada o názor ministerstva spravodlivosti a proces odročil na 7. apríla.
Žiadosť, ktorá prišla v čase úsilia o normalizáciu vzťahov medzi Tureckom a Saudskou Arábiou, vyvolala obavy z možného krytia vraždy, ktorá spôsobila medzinárodné pobúrenie a vrhla tieň podozrenia na saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala Turecko, aby pokračovalo s procesom, pretože po presunutí do Saudskej Arábie ho uzavrú.
Chášakdžího, ktorý žil v exile a písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, kam si šiel vybaviť dokumenty na svadbu so svojou snúbenicou. Jeho telo rozštvrtili. Novinárove ostatky nikdy nenašli. Tureckí predstavitelia tvrdia, že ho o život pripravil tím saudskoarabských agentov, ktorý priletel do Turecka, aby ho zastihli na konzuláte. Všetci obvinení z Turecka odišli, preto ich po odmietnutí ich vydania zo Saudskej Arábie začali v roku 2020 súdiť v neprítomnosti.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.