31. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Začal proces s obviněnými z vraždy novináře Chášukdžího. Prokurátor žádá  pět trestů smrti | E15.cz 
Turecká prokuratúra požiadala vo štvrtok o ukončenie procesu s 26 občanmi Saudskej Arábie podozrivými z brutálnej vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Zároveň žiada, aby bol celý prípad odovzdaný Saudskej Arábii.
Informovala o tom agentúra AP, ktorá žiadosť tureckého prokuratúry označila za prekvapivú. Podaná bola v čase, keď sa Turecko snaží o normalizáciu svojich vzťahov so Saudskou Arábiou, ktoré sa po novinárovej vražde na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule v roku 2018 prudko zhoršili.
Členovia súdneho senátu o žiadosti zatiaľ nerozhodli a vyžiadali si k nej stanovisko tureckého ministerstva spravodlivosti. Pojednávania súdu boli súčasne odročené.
Prokurátor svoju žiadosť zdôvodnil prieťahmi v súdnom konaní spôsobenými tým, že obvinení sú občanmi inej krajiny a turecké orgány na nich nemajú dosah.
Proces v Istanbule, v rámci ktorého v neprítomnosti súdia 26 občanov Saudskej Arábie, sa začal v roku 2020. Medzi obžalovanými sú aj dvaja bývalí blízki spolupracovníci saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Nikto z obvinených sa nenachádza na území Turecka a saudskoarabské úrady opakovane zamietli žiadosti tureckých úradov o ich vydanie. Niektorých súdili v Rijáde, avšak bez účasti verejnosti a médií.
Podľa tureckých vyšetrovateľov Chášukdžího, ktorý písal kritické články o princovi Salmánovi, zavraždili členovia tímu agentov, vyslaného do Turecka zo Saudskej Arábie. Telo novinára, ktoré vrahovia rozštvrtili, sa doteraz nenašlo.
Saudskoarabské úrady najskôr akúkoľvek spojitosť s vraždou novinára popierali. Neskôr priznali, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí však údajne konali na vlastnú päsť.

Copyright © TASR 2022

 


Vlajka - Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska — Online  predaj nálepiek na autá
Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na viac ako desiatku ruských mediálnych osobností a organizácií, ktorých viní zo šírenia propagandy a dezinformácií o vojne na Ukrajine. Medzi ľudí, na ktorých platí zmrazenie majetku a zákaz cestovania, patria napríklad moderátor televízie Rossija Sergej Brilev, ktorý v minulosti žil vo Veľkej Británii, výkonný riaditeľ spoločnosti Gazprom-Media Aleksandr Žarov a výkonný riaditeľ prokremeľského vysielateľa RT Alexej Nikolov. Londýn tiež uvalil sankcie na mediálne organizácie TV-Novosti, ktorá vlastní RT, a Rossija Segodňa, ktorá kontroluje tlačovú agentúru Sputnik. Sankcie zasiahnu „nehanebných propagandistov, ktorí šíria Putinove falošné správy a naratívy“, vyjadrila sa vo štvrtok britská ministerka zahraničia Liz Truss.
Veľká Británia tiež oznámila, že uvalí sankcie aj na generálplukovníka Michaila Mizinceva, šéfa Národného centra riadenia obrany Ruskej federácie, a obvinila ho z organizovania zverstiev vrátane obliehania Mariupoľu.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.