28. 3. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


BILD LIVE – Aplikácie v službe Google Play 

Ruské úrady zablokovali webovú stránku nemeckého denníka Bild, pretože sa snažia kontrolovať obsah a informácie týkajúce sa Ukrajiny. Správu priniesla v nedeľu tlačová agentúra AP.
Ruský štátny orgán pre dohľad nad komunikáciou a médiami Roskomnadzor v nedeľu oznámil, že webovú stránku Bildu zablokoval na žiadosť prokuratúry.
V Rusku boli zablokované aj sociálne médiá Instagram a Facebook po tom, čo Roskomnadzor uviedol, že boli zneužívané na výzvy na násilie proti ruským vojakom. Ruské úrady znemožňujú prístup aj na weby iných zahraničných médií, ako sú napríklad britská stanica BBC, celoeurópska televízia Euronews, americkou vládou financované stanice Hlas Ameriky a Slobodná Európa, nemecká stanica Deutsche Welle a v Lotyšsku sídliaca webová stránka Meduza.
Denník Bild informoval, že na svojom webe zverejňoval správy v ruštine o vojne Ruska na Ukrajine a o jeho posune k "totalitnej diktatúre" a časti videí so živým vysielaním mali titulky v ruštine. Bild poznamenal, že má tiež kanál na sociálnej sieti Telegram v ruskom jazyku.
Šéfredaktor Bildu Johannes Boie povedal, že rozhodnutie zablokovať webovú stránku denníka v Rusku "nás utvrdzuje, aby sme pokračovali v novinárskej práci na obranu demokracie, slobody a ľudských práv".


Roskomnadzor Asks Facebook And Twitter Not To Interfere In The Election  Process In Russia, Here's The

Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) sa usiluje zabrániť ruským médiám zverejniť rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje na základe správ z agentúr DPA a stanice BBC.
"Roskomnadzor ruské médiá upozorňuje na nevyhnutnosť zdržať sa zverejnenia tohto rozhovoru," uviedla služba vo vyhlásení. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení takisto posúdi všetky média, ktoré rozhovor s ukrajinským prezidentom uskutočnili, s cieľom určiť "rozsah zodpovednosti a opatrení" prijatých v reakcii na tento rozhovor.
Medzi novinármi, ktorí nedávno prostredníctvom videokonferencie hovorili so Zelenským, je reportér denníka Kommersant, i novinári nezávislého webu Meduza a nezávislej ruskej televíznej stanice Dožď. Meduza a Dožď sú v Rusku zablokované.
Medusa predmetný rozhovor vo Zelenským v nedeľu zverejnila aj napriek upozorneniu zo strany Roskomnadzora, píše AFP. Tento nezávislý web je dostupný pomocou alternatívnych pripojení na internet a zo zahraničia, dodáva agentúra.
Od 4. marca v Rusku platí zákon o trestnom postihu za "falošné správy" o ruskej armáde. Viaceré médiá po prijatí zákona oznámili, že ukončujú svoju činnosť, alebo nebudú písať o vojne.

Copyright © TASR 2022

 Volodymyr Zelenskyj je pripravený brániť vlasť | TREND



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon zakazujúci zverejňovanie informácií o pohyboch vojakov a vojenského vybavenia. Takéto správy môže zverejňovať alebo ich zverejnenie povoliť generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa ukrajinskej štátnej tlačovej agentúry Ukrinform porušenie tohto zákona môže byť potrestané väzením na tri až osem rokov.
Nový zákon počas stanného práva alebo za mimoriadnej situácie zakazuje „nedovolené šírenie informácií o smerovaní, pohybe medzinárodnej vojenskej pomoci Ukrajine, pohybe alebo nasadení ozbrojených síl Ukrajiny alebo iných vojenských zoskupení na Ukrajine," uviedla agentúra Ukrinform.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.