28. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


BBC World Service Radio - Live Online Radio
Radikálne hnutie Taliban zakázalo v Afganistane vysielanie správ britskej stanice BBC v troch hlavných jazykoch krajiny. V nedeľu to oznámil vedúci jazykového oddelenia BBC World Service Tarik Kafala. V pondelok o tom informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.
Kafala vo vyhlásení uviedol, že v Afganistane bolo zastavené vysielanie správ stanice BBC v paštčine, perzštine a uzbečtine po tom, ako to nariadil Taliban.
Vedúci jazykového oddelenia BBC dodal, že ide o znepokojujúci vývoj v čase neistoty v Afganistane, a vyzval hnutie, aby tento zákaz zrušilo. Podľa jeho slov sleduje správy BBC každý týždeň viac ako šesť miliónov Afgancov a je kľúčové, aby k nim mali prístup aj naďalej.
Misia OSN v Afganistane odsúdila odstránenie spravodajstva BBC. V príspevku na sociálnej sieti Twitter napísala, že ide o ďalší represívny krok voči obyvateľom Afganistanu.
Radikálne hnutie Taliban sa dostalo v Afganistane k moci v auguste minulého roka. Mnoho ľudskoprávnych skupín a novinárov vtedy vyjadrilo znepokojenie nad budúcnosťou slobody prejavu v krajine. Vláda zatkla niekoľkých novinárov, za čo si vyslúžila kritiku zo strany OSN, informuje Reuters.
Taliban po nástupe k moci sľuboval miernejšiu formu vlády než v rokoch 1996 až 2001 a tvrdí, že každému umožní realizáciu jeho práv v súlade s islamským právom a afganskou kultúrou, spresňuje Reuters.

      

Copyright © TASR 2022

 Novaya Gazeta - Wikipedia

Popredný ruský nezávislý denník Novaja Gazeta, v ktorom pôsobí držiteľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, pozastavuje svoju činnosť. Stalo sa tak po tom, čo redakcia dostala niekoľko varovaní od štátneho mediálneho regulačného orgánu Roskomnadzor. „Po tomto zastavujeme vydávanie novín na webstránke, sociálnych sieťach a na papieri, až do ukončenia 'špeciálnej operácie na území Ukrajiny,“ uviedol denník v pondelkovom vyhlásení.
Rusko prísne obmedzuje spravodajstvo o udalostiach na Ukrajine a tamojšiu inváziu označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“. K pozastaveniu činnosti pristúpili aj niektoré ďalšie ruské médiá, ktoré nechceli čeliť reštrikciám na to, o čom môžu informovať. Kremeľ tiež zablokoval viacero zahraničných spravodajských médií.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.