20. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Facebooku prebiehala vražda v priamom prenose 
Políciu v americkom štáte Louisiana doviedol k telu zavraždenej Janice Davidovej priamy prenos vraždy na sociálnej sieti Facebook. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.
Polícia v hlavnom meste Louisiany Baton Rouge našla nahé telo ženy v aute na parkovisku kancelárskej budovy. Telo bolo priviazané k volantu štartovacími káblami, uviedli miestne médiá.
Facebooku nahlásil video z vraždy istý užívateľ. Správcovia sociálnej siete ho potom odovzdali príslušným orgánom. Polícia následne zadržala 35-ročneho Earla Leeho Johnsona a obvinila ho z vraždy prvého stupňa. Svoju obeť údajne škrtil, bil a nakoniec aj dobodal.
Hovorca miestnej polície uviedol, že páchateľ i neskoršia obeť boli spoločne niekoľko dní pred incidentom pod vplyvom drog. "Konečný výsledok – ako každý videl v živom vysielaní na Facebooku – je tento hrozný čin," dodal hovorca polície.

Copyright  © TASR 2022


Netflix – Aplikácie v službe Google Play
Streamovacia služba Netflix zaznamenala prvý úbytok predplatiteľov za viac ako desaťročie, čo spôsobilo zlacnenie jeho akcií počas predĺženého obchodovania o 25 % v súvislosti s obavami, že služba má už svoje najlepšie dni za sebou.
Zákaznícka základňa spoločnosti sa počas januára až marca zmenšila o 200-tisíc predplatiteľov. Vyplýva to zo štvrťročnej správy, ktorú zverejnili v utorok.
Pokles pritom čiastočne súvisí s rozhodnutím Netflixu odísť v súvislosti s vojnou na Ukrajine z ruského trhu, čo spôsobilo úbytok 700-tisíc predplatiteľov. Spoločnosť však priznáva, že jej problémy sú hlbšie a na obdobie apríla až júna prognózuje stratu ďalších dvoch miliónov predplatiteľov.
Ak sa straty z utorkového obchodovania v predĺžených hodinách premietnu aj do stredajšieho riadneho obchodovania, stratia akcie Netflixu v tomto roku už viac ako polovicu svojej hodnoty a akcionárov pripravia o približne 150 miliárd dolárov za menej ako štyri mesiace.
Netflix dúfa, že sa mu podarí zvrátiť straty krokmi, ktoré sa dosiaľ zdráhal podniknúť, vrátane zablokovania zdieľania účtov a zavedenia lacnejšej verzie služby, ktorá bude obsahovať reklamy.
Spoločnosť ukončila marec s 221,6 milióna predplatiteľmi na celom svete. Ich pokles priniesol aj pokles zisku v prvom štvrťroku o šesť percent oproti minulému roku na 1,6 miliardy dolárov, alebo 3,53 dolára na akciu. Tržby oproti vlaňajšku vzrástli o 10 % na takmer 7,9 miliardy dolárov.

Duel Macron vs. Le Penová bol plný urážok a osočovania - Svet - Správy -  Pravda 
Emmanuel Macron a Marine Le Penová sa v stredu stretnú v rozhodujúcej predvolebnej debate v rámci kampane pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutoční v nedeľu.
Obaja kandidáti, ktorí postúpili do spomenutého druhého kola, sa starostlivo pripravujú na televíznu diskusiu, ktorá ešte môže pomerne výrazne „zamiešať karty“.
Súčasný prezident Macron vyhral v prvom kole z 10. apríla a podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky má pred krajne pravicovou Le Penovou náskok približne od troch do trinástich percent. Le Penová tak výrazne znížila rozdiel v popularite medzi obomi kandidátmi, keďže pred piatimi rokmi prehrala s Macronom v druhom kole volieb v pomere 34 ku 66 %.
Očakáva sa, že Le Penová sa bude snažiť osloviť tých, ktorí sú proti Macronovi, kritizujú jeho výsledky a ako alternatívu predstaví svoj nacionalistický a protiimigračný postoj.
V podaní Macrona sa zasa očakáva obhajoba proeurópskych názorov ako spôsobu posilnenia francúzskej pozície vo svete. Bude sa taktiež snažiť osloviť možno nerozhodnutých ľavicových voličov svojimi propodnikateľskými postojmi.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Křetínsky zasiahol do titulnej strany časopisu Marianne, sťažujú sa redaktori (FOTO)
Väčšinový vlastník francúzskeho časopisu Marianne Daniel Křetínský donútil redakciu zmeniť nadpisy na titulnej strane dnešného vydania časopisu. Redakcia Marianne to uviedla v utorok v zverejnenom vyhlásení. Ide podľa nich o neprípustný zásah do nezávislosti médií.
Pôvodná verzia titulnej strany mala fotografiu očí dvoch prezidentských kandidátov, centristu Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penovej. Pri prvom z nich stálo "Zlosť..." (La colère...), pri druhej "...alebo chaos?" (...ou le chaos?). Fotografia zostala, ale text sa zmenil. Časopis vyšiel vo verzii "Napriek hnevu... ...zabrániť chaosu". Zásah sa dotkol aj citácie v podvale titulnej strany.
"Tento zásah nášho majoritného vlastníka, Daniela Křetínskeho, predstavuje vážny útok na redakčnú nezávislosť Marianne. Stalo sa to napriek tomu, že (Kretínsky) osobne a dokonca dvakrát novinárom sľúbil, že bude tento základný princíp rešpektovať. Až doteraz tak robil," píše vo vyhlásení Spoločnosť redaktorov Marianne (SRM) .
Kretínsky vlastní podiel aj vo francúzskom denníku Le Monde. V Česku spolu s Patrikom Tkáčom kontroluje spoločnosť Czech News Center a.s., ktorá má v portfóliu okrem iného aj denníky Blesk, Sport, Aha! a E15 alebo časopis Reflex.
Le Penová na twitteri poďakovala novinárom, že "odhalili vplyv peňazí na editorské rozhodnutia médií". "Francúzi naivne neveria kampani klamstiev a ohovárania," dodala kandidátka na post prezidentky. Rozhodujúce druhé kolo volieb sa vo Francúzsku koná v nedeľu 24. apríla.

Copyright  © ČTK 2022