20. 4. 2022

Zomrel Radu Lupu

Zomrel Radu Lupu



Vo veku 76 rokov zomrel svetovo uznávaný rumunský klavirista Radu Lupu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na organizátorov Festivalu Georgea Enescua v Bukurešti.
"S hlbokým zármutkom sme prijali správu o úmrtí majstra Radua Lupua, drahého priateľa Festivalu Georgea Enescua a skvelého hudobníka," napísali organizátori festivalu na Facebooku.
Podľa mediálnych správ Lupu zomrel vo švajčiarskom meste Lausanne po dlhej, bližšie nešpecifikovanej chorobe.
Lupu vyhral Medzinárodnú klavírnu súťaž Georgea Enescua v roku 1967 - deväť rokov po vzniku tohto prestížneho festivalu.
Lupu sa narodil 30. novembra 1945 v meste Galati, hrať na klavír začal ako šesťročný. Po tom, ako ho prijali na bukureštské konzervatórium, získal štipendium na prestížnom Čajkovského konzervatóriu v Moskve.
Lupu sa mimo iného v roku 1966 stal laureátom Van Cliburnovej ceny a v roku 1969 získal ocenenie Leeds Prize. Lupu, známy svojou diskrétnosťou a perfekcionizmom, bol mimoriadne oceňovaný v repertoári od Schumanna, Brahmsa, Mozarta a Beethovena.
Debutoval v USA v roku 1971 po boku Clevelandského orchestra pod taktovkou Daniela Barenboima a spolupracoval s mnohými svetovými orchestrami a dirigentmi vrátane Herberta von Karajana, Carla Mariu Giuliniho či Zubina Mehtu.
Lupu získal v roku 1996 cenu Grammy za svoju nahrávku Schubertových klavírnych sonát. Od sezóny 2018/2019 však prestal zo zdravotných dôvodov koncertovať.

Zdroj: TASR