19. 4. 2022

Zomrel Art Rupe

Zomrel Art Rupe


Art Rupe Dead: Executive Who Signed Little Richard, Sam Cooke Was 104 – The  Hollywood Reporter

Americký hudobný manažér Art Rupe, ktorý pomohol žánru R&B dostať sa do "hlavného prúdu", zomrel vo veku 104 rokov. Informuje o tom stanica Sky News.
Rupe, člen Rockandrollovej siene slávy, založil v roku 1946 v Los Angeles vydavateľstvo Specialty Records, ktoré umožnilo preraziť hudobníkom ako Sam Cooke, Little Richard a John Lee Hooker.
Rupe zomrel v piatok vo svojom dome v kalifornskom meste Santa Barbara; príčina jeho úmrtia nebola bezprostredne známa.
Jeho najvýnosnejšou a najvýznamnejšou zmluvou bol rhythm-and-bluesový a gospelový interpret Little Richard, ktorý mal spočiatku problém komerčne preraziť, hodnotí tlačová agentúra AFP.
Historik zameriavajúci sa na rockandroll Billy Vera opísal Rupeho ako "jedného z najväčších mužov, akých som poznal".
Skladba "Tutti Frutti", ktorá vyšla v septembri 1955 a stala sa jedným z prvých veľkých rockandrollových hitov, bola maniakálnou, ale čistejšou verziou svojho "chlípneho" originálu.
K ďalším hitom Little Richarda patrili rockové klasiky ako Long Tall Sally, Good Golly Miss Molly a Rip It Up – predtým než v roku 1957 náhle (a dočasne) ukončil svoju kariéru.
Art Rupe bol známy tým, že svojim umelcom platil málo a nechával interpretov podpisovať zmluvy, na základe ktorých mu zostávala väčšina alebo všetky honoráre a vydavateľské práva.

 

Zdroj: TASR