14. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


EPRA (@epra_media) / Twitter 

V belgických Antverpách sa od štvrtka koná dvojdňové zasadnutie Európskej platformy regulačných orgánov (EPRA), ktorej od minulého roka predsedá Slovák Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu. Delegáti viac než 50 národných regulačných orgánov, vrátane toho ukrajinského, diskutujú s expertmi i novinármi okrem iného aj o problematike slobody médií a dezinformácií v časoch konfliktov a regulácii obsahu. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Michelčíková.
Jednou z nosných tém zasadnutia je ochrana detí pred nežiaducimi vplyvmi reklamy na nezdravé potraviny, ktorej sú vystavení na sociálnych sieťach či prostredníctvom marketingu s využitím influencerov.
Účastníci riešia aj otázku, ako sú mediálne regulačné orgány pripravené na zmeny svojej práce v súvislosti s potrebou regulácie platforiem na zdieľanie videí a iných online obsahov.

António Guterres - Wikipedia


Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril zdesenie nad smrťou novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej a žiada nezávislé vyšetrovanie. Palestínska samospráva sa plánuje obrátiť na Medzinárodný trestný súd (ICC). TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice BBC.
Táto palestínska novinárka prišla o život v stredu počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú zo zodpovednosti za smrteľné zranenie novinárky.
Guterres v noci na štvrtok "príslušné úrady požiadal, aby uskutočnili nezávislé a transparentné vyšetrovanie tohto incidentu a zaistili, že voči zodpovedným osobám bude vyvedená zodpovednosť".
"Generálny tajomník odsudzuje všetky útoky a zabitia novinárov a zdôrazňuje, že novinári sa nikdy nesmú stať terčmi násilia," uviedol Guterres vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom svojho hovorcu.
O nezávislé a transparentné vyšetrovanie požiadali aj USA a Európska únia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však povedal, zabitie novinárky abú Aklaovej okamžite posunie Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu. Abbás vo štvrtok na "štátnom" spomienkovom akte na pamiatku novinárky vyhlásil, že za jej smrť je "plne zodpovedný" Izrael.
Palestínska samospráva už predtým odmietla návrhy Izraela na spoločné vyšetrovanie, pretože podľa svojich vyjadrení Izraelčanom "nedôveruje". ICC a ani izraelská vláda sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.
Izrael neuznáva právomoci tohto súdu a odmieta spolupracovať na vyšetrovaní možných vojnových zločinov na okupovaných územiach, pripomína BBC.


Vlajka Rumunska – Wikipédia

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že bezpečnostné zložky separatistického regiónu Podnestersko, ležiaceho v Moldavsku pri hraniciach s Ukrajinou, nakrátko zadržali dvojicu rumunských novinárov. Informovala o tom vo štvrtok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Ministerstvo vo svojom vyhlásení z 11. mája uviedlo, že novinári sa stratili deň predtým. Na slobodu sa dostali vďaka pátraniu a diplomatickým rokovaniam za účasti vlád oboch krajín, ako aj moldavskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.
Novinári boli eskortovaní do moldavského hlavného mesta Kišiňov a v najbližšom čase sa vrátia do Rumunska, uviedol rezort rumunskej diplomacie.
Dodal, že rumunská diplomatická misia v Kišiňove nebola vopred informovaná o úmysle oboch novinárov ísť do Podnesterska, kam majú zahraniční novinári na základe nedávneho rozhodnutia jeho vedenia zakázaný vstup.
Podnestersko leží pri hraniciach s ukrajinskou Odeskou oblasťou. V tomto separatistickom regióne je rozmiestnených asi 1500 ruských vojakov, ktorí tam pôsobia ako tzv. mierové jednotky a strážia aj staré sklady munície a zbraní.
Pozornosť medzinárodného spoločenstva sa na Podnestersko najnovšie upriamila v apríli, keď zástupca veliteľa Centrálneho vojenského okruhu generálmajor Rustam Minnekajev vyhlásil, že jedným z cieľov ruskej vojenskej operácie na Ukrajine je aj vytvorenie pozemného koridoru smerujúceho práve k Podnestersku, aby Rusko k nemu získalo lepší prístup.
V posledných týždňoch sa v Podnestersku odohrala séria údajných útokov, čo podnietilo Ukrajinu k tvrdeniu, že Rusko takto chce destabilizovať región, aby si vytvorilo zámienku na vojenskú intervenciu. Moskva tieto obvinenia odmieta.


Francisca Sandoval: The Chilean journalist shot in the head dies during a  march in Santiago | The USA Print - The USA Print

Dvanásť dní po streľbe na prvomájovej demonštrácii v čilskej metropole Santiago podľahla utŕženým zraneniam novinárka Francisca Sandovalová. Televíznu reportérku počas nepokojov trikrát strelili do tváre, informovala vo štvrtok agentúra DPA.
"Francisca od nás neodišla. Zavraždili ju," uviedla televízna stanica Senal 3 La Victoria.
Popri demonštrácii vypuklo v čilskej metropole aj rabovanie a výtržníctvo. Troch ľudí počas nepokojov postrelili. V súvislosti so streľbou na novinárku zadržali jedného človeka, píše DPA.
Prípad odsúdil aj čilský prezident Gabriel Boric. "Násilie poškodzuje demokraciu a rodinám spôsobuje nenahraditeľné škody. Zaviazali sme sa bezpečnosti a právu, a v tejto snahe nepopustíme," napísal na sociálnej sieti Twitter.
"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine Franciscy Sandovalovej, nevinnej obete kriminálnikov. Nedopustíme žiadnu beztrestnosť," dodal Boric.

Set of Facebook, Tiktok, Twitter, Instagram and Youtube Icons. Social Media  Icons. Realistic Set. Illustration. Editorial Vector Editorial Photography  - Illustration of blue, symbol: 199405517 

Štyria poprední členovia amerického Kongresu z Demokratickej strany vo štvrtok požiadali šéfov technologických spoločností YouTube, TikTok, Twitter a Facebook, aby archivovali obsahy na svojich online platformách, ktoré by mohli byť použité ako dôkazy o tom, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters a stanice Sky News.
Materiály zverejnené na sociálnych sieťach a webstránkach by podľa kongresmanov mohli byť použité v rámci "vyšetrovania ruských vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a iných zverstiev (spáchaných) na Ukrajine".
Spoločný list podpísali predsedníčka výboru Snemovne pre dohľad a vládne reformy Carolyn Maloneyová, šéf výboru Snemovne pre zahraničné veci Gregory Meeks, ako aj ďalší dvaja demokratickí členovia Snemovne William Keating a Stephen Lynch.
Rada OSN pre ľudské práva vo štvrtok schválila rezolúciu o spustení vyšetrovania údajného porušovania ľudských práv a ďalších zločinov, ktorých sa mala dopustiť ruská armáda na Ukrajine.
Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová ešte v stredu oznámila, že v piatok sa v Kyjeve začne súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Zmienený 21-ročný ruský vojak, identifikovaný ako Vadim Šišimarin, je momentálne vo väzbe. Obvinený je podľa slov prokurátorky zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu.

Copyright © TASR 2022


Elon Musk je megaloman a to nie je urážka, ale jeho najpresnejší možný opis 

Miliardár Elon Musk v piatok oznámil, že jeho plánovaná kúpa sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter za 44 miliárd dolárov je dočasne pozastavená. Ako dôvod uviedol to, že čaká na podrobnosti o spame a falošných účtoch na platforme. Nie je jasné, či by otázka falošných účtov mohla zmariť dohodu o prevzatí Twitteru.
Oznámenie šéfa spoločnosti Tesla je ďalším zvratom počas náznakov vnútorných nepokojov okolo jeho plánovaného odkúpenia Twitteru, vrátane toho, že druhá zmienená spoločnosť vo štvrtok vyhodila dvoch svojich popredných manažérov. Twitter tiež oznámil, že pozastavuje väčšinu náborov s výnimkou dôležitých obchodných úloh a že ustupuje od nepracovných nákladov, aby zaistil zodpovednosť a efektivitu.
Nie je jasné, či by otázka falošných účtov mohla zmariť dohodu o kúpe Twitteru. Akcie Twitteru aj Tesly sa prudko otočili opačným smerom, pričom akcie sociálnej siete klesli o 18 % a Tesla, ktorú Musk navrhol použiť na financovanie obchodu s Twitterom, vyskočila o 5 %.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.