12. 5. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


EÚ a USA žiadajú nezávislé vyšetrovanie zabitia palestínskej novinárky 

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu uviedol, že je "zhrozený" zo zabitia palestínsko-americkej reportérky televízie al-Džazíra, a vyzval na transparentné vyšetrenie jej smrti. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
"Sme zdesení zo zabitia novinárky Šíríny abú Aklaovej pri spravodajskom pokrývaní izraelskej vojenskej operácie... Žiadame nezávislé a transparentné vyšetrenie jej zabitia. Beztrestnosť musí skončiť," uviedol na Twitteri OHCHR s tým, že úrad na mieste začal overovať fakty.
Na nezávislé a transparentné vyšetrovanie prípadu zabitia 51-ročnej reportérky vyzvali aj Spojené štáty a Európska únia.
Novinárka podľahla strelnému zraneniu hlavy, ktoré utrpela v stredu počas prestrelky izraelských vojakov s ozbrojenými Palestínčanmi v oblasti mesta Džanín na západnom brehu Jordánu. Pri prestrelke bol zranený aj Aklaovej kolega, jeho stav je stabilizovaný.
Al-Džazíra tvrdí, že novinárku zasiahli izraelskí vojaci úmyselne. Vyzvala preto medzinárodné spoločenstvo, aby voči izraelským bezpečnostným zložkám vyvodilo zodpovednosť. Izraelský premiér Naftali Bennett však podľa agentúry AFP uviedol, že reportérku pravdepodobne zabila streľba z palestínskych pozícií.
Podľa správy denníka The Times of Israel armáda židovského štátu k incidentu uviedla, že počas operácie v utečeneckom tábore Džanín sa izraelskí vojaci stali terčom intenzívnej paľby ozbrojených Palestínčanov a podozrivé osoby do nich hádzali aj rôzne výbušné zariadenia. Izraelské sily preto paľbu opätovali.
Izraelská armáda dôrazne odmieta tvrdenia, že jej vojaci mierili na novinárov zámerne. Tiež pripustila možnosť, že novinárku i jej kolegu mohli zasiahnuť palestínski ozbrojenci.


Príbehy z Instagramu budete môcť sledovať aj na Facebooku. - Svetapple.sk

Samozvaná Donecká a Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny v stredu oznámili, že zablokovali prístup k sociálnym sieťam Facebook a Instagram, čím sa pripojili k politike Ruska, ktoré tieto americké sociálne siete zakázalo už skôr. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
"Prístup k informačným zdrojom americkej spoločnosti Meta, ktorá na svojich sociálnych sieťach povoľuje vyzývanie na násilie voči rusky hovoriacim užívateľom, bol zablokovaný... V súvislosti s týmto je na území republiky zablokovaný prístup k Facebooku a Instagramu," uviedlo ministerstvo pre komunikáciu Doneckej ľudovej republiky (DĽR).
V samostatnom vyhlásení informovalo o podobnom opatrení aj ministerstvo pre komunikáciu Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).
Rusko zakázalo Facebook a Instagram v marci po tom, ako ruský súd uznal spoločnosť Meta, ktorá je materskou spoločnosťou týchto dvoch sociálnych sietí, za vinnú z "extrémistickej aktivity". Moskva pritom už o niečo skôr obmedzila prístup na Facebook, pretože naň mali obmedzený prístup ruské médiá.
Zákaz Instagramu súvisí aj s rozhodnutím spoločnosti Meta, ktorá v marci oznámila, že užívateľom jej sociálnych sieti na Ukrajine dočasne umožní zverejňovať správy typu "Smrť ruským útočníkom".
Rusko uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty krátko pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorej cieľom je podľa Moskvy okrem iného aj ochrániť rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny. Tieto separatistické ukrajinské regióny majú s Ruskom blízke vzťahy odvtedy, čo podporili ruskú anexiu Krymu v roku 2014. Moskva oba regióny, ktoré spolu tvoria Donbas, finančne podporuje, na ich území sa používa rubeľ a na miestnych školách sa vyučuje podľa ruských učebných osnov, píše Reuters.


Európska únia útočí na poľskú demokraciu, krajina sa bráni voči kritike  zvonka - Webnoviny.sk

Európska únia v stredu odsúdila zabitie palestínsko-americkej novinárky Šíríny abú Aklaovej a vyzvala na nezávislé vyšetrenie okolností jej smrti. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
Vyhlásenie Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS) prišlo po tom, ako 51-ročná reportérka televízie al-Džazíra podľahla strelnému zraneniu hlavy, ktoré utrpela v stredu počas prestrelky izraelských vojakov s ozbrojenými Palestínčanmi v oblasti mesta Džanín na západnom brehu rieky Jordán. Pri prestrelke bol zranený aj Aklaovej kolega, jeho stav je stabilizovaný.
Na transparentné vyšetrovanie prípadu zabitia novinárky vyzvali aj USA. "Vyzývame obe strany, aby sa zúčastnili na tomto vyšetrovaní, aby sme mohli zistiť, prečo sa to stalo," povedala veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.
Dodala, že "najvyššou prioritou Washingtonu je ochrana amerických občanov a ochrana novinárov".
Al-Džazíra, pre ktorú Aklaová pracovala, tvrdí, že novinárku zasiahli izraelskí vojaci úmyselne. Vyzvala preto medzinárodné spoločenstvo, aby voči izraelským bezpečnostným zložkám vyvodilo zodpovednosť.
Izraelský premiér Naftali Bennett však podľa agentúry AFP uviedol, že reportérku pravdepodobne zabila streľba z palestínskych pozícií.
Podľa správy denníka The Times of Israel armáda židovského štátu k incidentu uviedla, že počas operácie v utečeneckom tábore Džanín sa izraelskí vojaci stali terčom intenzívnej paľby ozbrojených Palestínčanov a podozrivé osoby do nich hádzali aj rôzne výbušné zariadenia. Izraelské sily preto paľbu opätovali.
Izraelská armáda dôrazne odmieta tvrdenia, že jej vojaci mierili na novinárov zámerne. Tiež pripustila možnosť, že novinárku i jej kolegu mohli zasiahnuť palestínski ozbrojenci.

 The Walt Disney Company Commits Half-A-Million Dollars in Humanitarian Aid  to Victims of Typhoon Haiyan - The Walt Disney Company


Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney v 2. štvrťroku svojho finančného roka 2021/2022 nesplnil očakávania Wall Street. Prispeli k tomu poplatky vo výške viac ako 1 miliarda USD za predčasné ukončenie televíznych relácií a filmov, ktoré chce použiť vo svojej vlastnej streamovacej službe Disney+.
Zábavný gigant uviedol, že jeho zisk za tri mesiace do konca marca klesol na 470 miliónov USD (445,37 milióna eur) alebo 26 centov na akciu z 901 miliónov USD alebo 49 centov/akcia v rovnakom období minulého roka. Po očistení od jednorazových položiek dosiahla spoločnosť Disney v uplynulom štvrťroku zisk 1,08 USD na akciu.
Tržby v sledovanom období vzrástli o 23 % na 19,25 miliardy USD z vlaňajších 15,61 miliardy USD. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, však očakávali zisk 1,19 USD na akciu a tržby 20,05 miliardy USD.
Spoločnosť uviedla, že v 2. štvrťroku získala 7,9 milióna predplatiteľov pre Disney+. To kontrastuje s výsledkami Netflixu, ktorý minulý mesiac oznámil svoju prvú štvrťročnú stratu predplatiteľov za celé desaťročie.
Spoločnosť Disney zaznamenala po uvoľnení obmedzení spojených s ochorením COVID-19 oživenie aj v segmente zábavných parkov, zážitkov a produktov. Jej tržby v tomto segmente sa v 2. kvartáli zdvojnásobili na 6,7 miliardy USD z 3,2 miliardy USD v predchádzajúcom roku.
Príjmy segmentu Disney Media and Entertainment Distribution vzrástli o 9 % na 13,62 miliardy USD z 12,44 miliardy USD v minulom roku.

 

Copyright  © TASR 2022

 


Google
Spoločnosť Google uzavrela licenčné zmluvy s 300 vydavateľmi spravodajstva v Európe. Technologický gigant v stredu oznámil, že podpísal dohody s národnými, miestnymi a odbornými spravodajskými publikáciami v Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Rakúsku, Holandsku a Írsku a uviedol, že diskusie s mnohými ďalšími pokračujú. Google neuviedol, koľko platí, a neposkytol ani mená konkrétnych spravodajských médií.
Krok Googlu je jeho najnovším úsilím dodržiavať smernicu Európskej únie o autorských právach z roku 2019, ktorú do svojich zákonov prijímajú členské štáty. Zákon umožňuje vyhľadávacím nástrojom, ako je Google, odkazovať na úryvky spravodajského obsahu a používať ich, pričom dáva vydavateľom nové práva pri používaní rozšírených ukážok online.
Google vlani oznámil dohody o autorských právach s niekoľkými veľkými nemeckými publikáciami a skupinou francúzskych vydavateľov správ. Spoločnosť tiež zavádza nový nástroj, ktorý ponúka licenčné dohody tisíckam ďalších európskych vydavateľov, počnúc Nemeckom a Maďarskom.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.