3. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Zadržali muža podozrivého z útoku na novinára Muratova - Svet - Správy -  Pravda

Šéfredaktor nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov poskytol do dražby medailu, ktorá prislúcha k jeho Nobelovej cene za mier za rok 2021. Výťažok z predaja poputuje na pomoc ukrajinským utečencom, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).
Aktuálna ponuka za medailu, ktorá sa bude dražiť 20. júna, je 512.000 dolárov, uvádza na svojej webovej stránke americká aukčná spoločnosť Heritage Auctions so sídlom v Texase.
Nobelovu cenu Muratov získal "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru".
Muratov oznámil, že peniaze získané z dražby medaily sa použijú na pomoc ukrajinským utečencom, ktorí museli po 24. februári opustiť svoju vlasť v dôsledku ruskej invázie a pokračujúcich bojov.
Celý rozsah ukrajinskej utečeneckej krízy je ťažké vyčísliť, avšak omnoho presahuje akúkoľvek inú utečeneckú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny - podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) opustilo krajinu už 6,6 milióna ľudí.
Od začiatku marca sa Novaja gazeta vyhýbala informovaniu o dianí na Ukrajine z dôvodu oficiálnej ruskej cenzúry a hrozby trestného stíhania novinárov, ktorí nedodržiavajú "vládnu líniu". Koncom toho istého mesiaca ukončila svoju činnosť úplne.
Novaja gazeta vznikla v roku 1993, a jej spoluzakladateľom bol i bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov.
Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.


File:Outline of Ukraine.svg - Wikipedia
Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplynulo v piatok už 100 dní. Ruské televízie však tento fakt pred svojimi divákmi v správach zamlčujú, všíma si BBC.
Najsledovanejšie ruské televízne stanice vo svojom rannom spravodajstve začali správami, v ktorých obvinili Ukrajinu z bezhlavého ostreľovania Kyjevom neovládaných oblastí.
Štátny kanál Rossija 1 napríklad uviedol, že "nacionalisti napadli Mariupol a Doneck". Druhá štátna televízia, Pervyj kanal, zase divákom poskytla "nové príklady profesionalizmu a nezištnosti, ktoré preukázala ruská armáda pri obrane Donbasu".
Ani jedna z televíznych staníc pritom nespomenula, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine trvá už 100 dní. Pred začiatkom vojny pritom redaktori oboch spomínaných televíznych staníc naznačovali, že Rusko bude zrejme na dobytie Ukrajiny potrebovať iba zopár dní.
Ruský nezávislý spravodajský portál Meduza.io pritom vo štvrtok s odvolaním sa na nemenový zdroj uviedol, že ruská vláda nariadila štátnym médiám, aby nespomínali, že od začiatku invázie uplynulo už 100 dní.
"Upriamenia pozornosti na dátumy spojené s vojnou, by mohlo Rusov prinútiť myslieť na dosahovanie cieľov invázie a nad tým, ako veľmi je úspešná," uviedol zdroj z prostredia Kremľa pre Meduzu.io.
To, akým spôsobom ruské médiá pokrývajú udalosti na Ukrajine, je pritom podľa BBC v ostrom rozpore s tým, ako to robia ukrajinské médiá. Dnešné udalosti pokrývajú pod sloganom: "100 dní statočnosti".
"Nejde o dátum, ktorý treba oslavovať, a dúfame, že si nebudeme pripomínať aj 200 dní od začiatku vojny. Dúfame, že oslávime náš víťazný deň," uviedol moderátor súkromného ukrajinského televízneho kanála Priamyj.




Herzinfarkt wäre feine Sache”: ORF-Manager postet Todeswunsch für Orbán |  Exxpress
Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom v piatok spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.
Podľa spravodajského servera Index.hu zverejnil Pachner v stredu večer na sociálnej sieti sarkastickú poznámku v súvislosti s Orbánovými obštrukciami okolo šiesteho sankčného balíka Európskej únie v otázkach ropného embarga a aj zaradenia patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.
V statuse sa okrem iného Pachner pohral s myšlienkou, že by bolo "spravodlivé", keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie. Dodal, že Európa i svet by boli "šťastnejšími" a "pokojnejšími" bez Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina.
Riaditeľ, ktorý je zodpovedný za on-line obsah stanice ORF, neskôr svoj status z Facebooku zmazal a vo štvrtok popoludní zverejnil ďalší, v ktorom uviedol, že nepremyslene zareagoval na maďarské veto v súvislosti s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom a ospravedlnil sa. "Neprajem si, samozrejme, Orbánovu smrť, a to ani napriek tomu, že si to niekoľko užívateľov Facebooku vyčítalo z môjho sarkastického textu," uviedol Pachner.
Maďarský rezort diplomacie predvolal na piatok ráno rakúskeho veľvyslanca pre "hrubý a hlboko šokujúci prejav" predstaviteľa rakúskych štátnych médií, cituje MTI z vyhlásenia ministerstva.

Copyright  © TASR 2022

Európska komisia, oficiálne webové sídlo 

Európska komisia (EK) začala hĺbkové šetrenie štátnej pomoci, ktorú Česká republika chce poskytnúť prevádzkovateľom zemského digitálneho televízneho vysielania (DTT), okrem iného aj Českej televízii (ČT). Prešetrovanie má posúdiť, či je pomoc v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc, uviedla EK v dnešnom oznámení. Začatím vyšetrovania sa nepredvída jeho výsledok. Komisia má na základe svojho predbežného posúdenia pochybnosti o tom, či je opatrenie v súlade s pravidlami EÚ. Z tohto dôvodu sa rozhodla začať hĺbkové vyšetrovanie a bude teraz ďalej skúmať, či sú jej obavy opodstatnené. Pri hĺbkovom prešetrovaní majú všetky zainteresované strany možnosť predložiť pripomienky. Príjemcami opatrení by boli českí prevádzkovatelia verejnoprávneho vysielania, a to Česká televízia a dvaja súkromní prevádzkovatelia DTT, České rádiokomunikácie a Digital Broadcasting. Vlani v júli Česká republika oznámila Európskej komisii zámer kompenzovať prevádzkovateľom DTT náklady na súbežné vysielanie. Cieľom opatrení s rozpočtom zhruba 473 miliónov Sk je zabezpečiť, aby prevádzkovatelia DTT uvoľnili pásmo 700 MHz zo služieb pozemného vysielania. Opatrenie má pokryť výdavky na modernizáciu infraštruktúry a prevádzku modernizovaných sietí súbežne s pôvodnými počas súbežného vysielania. "V tejto fáze má komisia na základe svojho predbežného posúdenia pochybnosti o tom, či je opatrenie v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc," uvádza sa v oznámení EK. Preto komisia pristúpila k hĺbkovému šetreniu. EK sa pri vyšetrovaní zameria hlavne na štyri body. Jej cieľom je určiť, či opatrenie motivuje prevádzkovateľov DTT, aby vynaložili náklady na modernizáciu sietí a súbežného vysielania televíznych programov, a či prináša podstatné zlepšenie, ktoré by trh sám osebe bez verejnej pomoci nezabezpečil. Bude tiež zisťovať, či je pomoc najvhodnejším nástrojom na zabezpečenie hladkého uvoľnenia pásma 700 MHz a obsahuje dostatočné záruky na zabezpečenie toho, aby bola výška pomoci obmedzená na nevyhnutné minimum.

 

Copyright  © ČTK 2022