31. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok potvrdil správy o smrti francúzskeho novinára na Ukrajine, ktorý zahynul počas ostreľovania v Donbase. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
O smrti novinára pôvodne informoval gubernátor ukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Francúz podľa neho utrpel zranenie krku pri ruskom útoku na evakuačné vozidlo.
"Frederic Leclerc-Imhoff bol na Ukrajine, aby ukázal skutočný obraz vojny. V humanitárnom autobuse s civilistami, nútenými utiecť pred ruským ostreľovaním, bol smrteľne zranený," napísal Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter.
Vyjadril pritom podporu všetkým pracovníkom médií pokrývajúcim dianie v oblastiach bojov na Ukrajine.
Leclerc-Imhoff pracoval pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Televízia uviedla, že jej 32-ročný zamestnanec bol na Ukrajine na druhej služobnej ceste od začiatku ruskej invázie.
Ukrajinské a francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že novinár zahynul neďaleko mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk.
"Francúzsko požaduje čo najrýchlejšie začatie transparentného vyšetrovania, ktoré objasní okolnosti tejto tragédie," uviedla vo vyhlásení šéfka francúzskeho rezortu diplomacie Catherine Colonnová, ktorá v pondelok absolvovala návštevu Kyjeva.
Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku uvádza, že od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine bolo zabitých už viac ako 10 novinárov.

Holy Spider Parents Guide | Holy Spider Age Rating (2022)
Irán v pondelok kritizoval rozhodnutie poroty filmového festivalu v Cannes, ktorá ocenila film o sériovom vrahovi prostitútok v iránskom posvätnom meste. Irán toto rozhodnutie označil za "neobjektívne a politické".
Vyznamenaným bol film Holy Spider, ktorý si z Cannes odniesol cenu za najlepší ženský herecký výkon udelenú Zar Amír Ebrahímíovej, ktorá pochádza z Iránu, ale momentálne žije v exile vo Francúzsku.
V tomto príbehu Ebrahímíová hrala novinárku, ktorá sa usiluje vyšetriť sériové vraždy prostitútok v posvätnom iránskom meste Mašhad.
Ako námet pre film poslúžil skutočný príbeh muža z iránskej robotníckej triedy, ktorý začiatkom roku 2000 zabíjal prostitútky a stal sa známym ako "pavúčí vrah".
Iránska filmárska organizácia, ktorá je pridružená k ministerstvu kultúry, sa ohradila proti oceneniu tohto filmu. Obvinila festivalovú porotu, že sa "dopustila neobjektívneho a politického činu, keď ocenila falošný a nechutný film".
Film predstavuje "skreslený obraz iránskej spoločnosti a otvorene uráža vieru šiitov", uviedla organizácia vo svojom oficiálnom vyhlásení.
Podľa neho film "ide rovnakou cestou ako Salman Rushdie vo svojich Satanských veršoch".
Iránska organizácia narážala na britsko-amerického spisovateľa indického pôvodu, ktorý za spomínané dielo získal prestížnu Bookerovu cenu.
Vtedajší iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní v roku 1989 označil Rushdieho dielo za "rúhačské" a vydal fatvu - náboženský edikt, v ktorom vyzval na vraždu tohto autora.

 

Copyright  © TASR 2022


Kalush Orchestra vydražila krištáľový mikrofón za takmer milión dolárov,  víťazi Eurovízie použijú peniaze na nákup dronov - Webnoviny.sk
Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, ktorá nedávno zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia, vydražila získanú trofej za 900-tisíc dolárov. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že hudobníci sa týmto spôsobom rozhodli získať peniaze na vojnové účely pre svoju krajinu.
Krištáľový mikrofón vydražili prostredníctvom sociálnej siete Facebook s cieľom získať prostriedky na nákup dronov pre ukrajinskú armádu. Dražba sa konala zároveň s vystúpením kapely na charitatívnom koncerte pri berlínskej Brandenburskej bráne, ktorého zámerom bolo získať financie na lekársku starostlivosť a zásoby.
Člen formácie Oleh Psiuk v príhovore na koncerte vyzval ľudí, aby si nezvykli na vojnu, ktorá od začiatku ruskej invázie 24. februára vyhnala z domovov už viac ako 14 miliónov ľudí. „Myslím, že by mala byť na prvých stránkach novín, až kým nebude mier,“ skonštatoval Psiuk.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.