20. 9. 2022

MEDIA NEWS


 
MEDIA NEWS




Európsky zákon o slobode médií, ktorého návrh v piatok schválila Európska komisia (EK), nebude maďarskej vláde veľmi po vôli. Konštatoval to server hvg.hu, podľa ktorého nová regulácia stanovuje pravidlá, ktorým maďarský mediálny trh momentálne nedokáže vyhovieť, najmä v oblastiach zaručenia nezávislosti verejnoprávnych médií a vytvorenia diverzifikovanej štruktúry majiteľov, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
Podľa servera by zákon v takejto podobe zasadil obrovskú ranu provládnej Stredoeurópskej tlačovej a mediálnej nadácii (KESMA), ktorá v súčasnosti vlastní v Maďarsku vyše 500 rôznych mediálnych produktov.
V prípade presadenia tohto návrhu by sa situácia na maďarskom mediálnom trhu musela zmeniť, navyše by na dodržiavanie pravidiel dohliadal nový orgán na európskej úrovni. Európsky mediálny úrad by pozostával zo zástupcov orgánov členských štátov, dohliadal by na dodržiavanie zákona a vyšetroval problematické prípady.
Komisiou schválený návrh teraz preskúmajú Európsky parlament a Rada EÚ. Dokument okrem iného obsahuje záruky proti politickému zasahovaniu do rozhodnutí redakcií jednotlivých médií a tiež proti ich sledovaniu. Kladie tiež dôraz na stabilné financovanie verejnoprávnych médií, na transparentnosť vlastníctva mediálnych spoločností a prideľovania štátnej reklamy a na odhaľovanie konfliktov záujmov.

 

 

Copyright  © TASR 2022

 Gemeente Bodegraven-Reeuwijk



Holandské mesto Bodegraven-Reeuwijk podalo žalobu na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter pre šírenie konšpiračnej teórie, ktorá tvrdila, že bolo domovom skupiny Satana uctievajúcich pedofilov. Falošné správy o tom, že v 80. rokoch tam zneužívali a zavraždili niekoľko detí začali cirkulovať traja muži v roku 2020, pričom hlavný podnecovateľ, ktorý vyrastal v meste neďaleko Haagu, povedal, že bol v detstve svedkom zločinov. Úrady v Bodegraven-Reeuwijku požadujú odstránenie všetkých príspevkov súvisiacich s údajnými udalosťami. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Tvrdenia podnietili desiatky ľudí, aby cestovali na mestský cintorín a nechali tam kvety a iné formy pocty pri hroboch zdanlivo náhodných mŕtvych detí.
Právnik mesta Cees van de Sanden povedal, že v júli požiadali Twitter, aby našiel a odstránil všetky príspevky súvisiace s danými tvrdeniami, ale on nereagoval. Právnik spoločnosti Jens van den Brink pred pojednávaním na súde v Haagu v piatok odmietol situáciu komentovať.
Súd v Haagu už minulý rok spomenutej trojici nariadil, aby odstránila všetky tweety o meste, ale klebety kolujú naďalej. Muži sú v súčasnosti vo väzení po odsúdeniach v separátnych prípadoch za podnecovanie a vyhrážanie sa smrťou viacerým ľuďom vrátane holandského premiéra Marka Rutteho.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.