30. 9. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

 BBC - YouTube


Verejnoprávna BBC vo štvrtok oznámila, že takmer 400 zamestnancov BBC World Service príde o pracovné miesto. Prepúšťanie súvisí so znižovaním nákladov a prechodom na digitálne platformy. TASR prevzala správu z agentúry AFP.
"Dnešné návrhy obsahujú zrušenie celkovo zhruba 382 pracovných miest," uviedla BBC v online vyhlásení. Ak zamestnanci a odbory schvália príslušné návrhy, BBC World Service už nebude vysielať v arabčine, perzštine, kirgizštine, hindčine, bengálčine, čínštine, indonézštine, tamilčine a urdčine.
Niektoré redakcie sa z Londýna presunú do iných krajín: thajská sa presťahuje do Bangkoku, kórejská do Soulu a bengálska do Dháky. Program "Focus on Africa" bude vysielať z Nairobi.
Tieto kroky BBC zdôvodnila úsporami. Jej medzinárodné vysielanie, ktoré v súčasnosti funguje v 40 jazykoch a týždenne ho počúva okolo 364 miliónov ľudí, musí ušetriť 28,5 milióna libier. Celkové úspory majú dosiahnuť 500 miliónov libier. Ďalším dôvodom sú zmeny v návykoch poslucháčov, pretože čoraz viac ľudí sleduje správy online. Služba BBC World Service je financovaná z koncesionárskych poplatkov. V súčasnosti to je 159 libier a platí ho každá domácnosť s televízorom.
Už teraz je výlučne v digitálnom formáte 11 jazykových služieb - okrem iných vysielanie srbské, ruské, turecké, vietnamské, thajské, azerbajdžanské či brazílske. V rámci plánov na reštrukturalizáciu sa k nim pridá čínština, indonézština, gudžarátčina, pidžin, igboština, urdčina a jorubčina.
Stanica BBC ešte v júli predstavila plány na zlúčenie televízie BBC World News a podobnej domácej britskej stanice do jedného kanála, ktorý má byť spustený v apríli budúceho roku.


                      Symboly -NBU


Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) od októbra príde o právomoc blokovať škodlivý obsah. Legislatíva mu to umožňuje iba do 30. septembra. Pripravovaná novela zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá má upraviť blokovanie škodlivého obsahu nastálo, už prešla pripomienkovým konaním, na vládu sa zatiaľ nedostala.
Inštitút blokovania zaviedol parlament v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine. Cieľom bolo zabrániť šíreniu dezinformácií a iného škodlivého obsahu na internete. NBÚ umožnil zákon najprv blokovať weby do konca júna, neskôr parlament predĺžil platnosť právomoci do 30. septembra.
Do konca júna boli zablokované štyri weby. V predĺženom období od júla do konca septembra nevydal NBÚ žiadne rozhodnutie o blokovaní. V súčasnosti teda nie je zablokovaný žiadny web, informuje stránka NBÚ.
Ako škodlivý obsah zákon definoval programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Za škodlivú aktivitu sa považovala akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.
V novele NBÚ navrhol v blokovaní viaceré úpravy, ktoré majú podľa úradu priniesť ešte väčšiu transparentnosť a efektívnejšiu kontrolu. Blokovanie by sa malo napríklad vykonávať na základe rozhodnutia súdu. Riaditeľ NBÚ by tiež mohol kontrolnému výboru v parlamente predkladať správu o zablokovaných subjektoch. Chce tiež, aby boli vydané rozhodnutia prístupné verejnosti.
V polovici augusta úrad v stanovisku priblížil, že sa zaoberá pripomienkou rezortu spravodlivosti. Vzhľadom na vyhodnocovanie pripomienok vtedy nechcel návrh, s ktorým pôjde na vládu, bližšie špecifikovať.

Copyright © TASR 2021

                             Ústavný súd Slovenskej republiky | TA3

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) začal na Deň Ústavy Slovenskej republiky 1. septembra používať ďalšiu sociálnu sieť na informovanie verejnosti o aktuálnom dianí prostredníctvom krátkych príspevkov. Okrem Facebooku, ktorý už využíva dlhší čas, tak pribudol ďalší komunikačný kanál Twitter. Informovala o tom hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.
„Ústavný súd Slovenskej republiky má ambíciu byť modernou inštitúciou, ktorá komunikuje transparentne a je otvorená pre všetkých. Prostredníctvom sociálnych sietí sa chceme s verejnosťou podeliť o informácie týkajúce sa rozhodovacej činnosti, protokolárnych aktivít, o činnosti kancelárie ústavného súdu, ale aj o svoje poznatky či najdôležitejšie novinky,“ uviedol predseda ústavného súdu Ivan Fiačan.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.