27. 9. 2022

Literárny fond ocenil novinársku tvorbu za rok 2021

Literárny fond ocenil novinársku 
 Literárny fond oceňoval redaktorov - Spoločnosť - Rádio Slovensko
tvorbu za rok 2021



Novinársku tvorbu v roku 2021 ocenil v utorok v Bratislave Literárny fond (LF). Do súťaže o jeho výročnú cenu, ktorú vyhlasuje výbor sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 94 súťažiacich so 193 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie. Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Andrej Barát (denník Pravda), Gabriela Bachárová (ahojmama.sk), Soňa Gyarfašová (RTVS, Rádio Slovensko), Ivan Brada (RTVS, Slovenská televízia). V kategórii spravodajstvo získala toto ocenenie Jana Veľasová (TV Joj).
Prémie za novinársku tvorbu za rok 2021 dostali v kategórii publicistika Adam Valček (denník Sme) a Jozef Sedlák (Pravda), v podkategórii internetové médiá Filip Struhárik a Ria Gehrerová (obaja Denník N). V skupine rozhlasovej publicistiky sa o prémie podelili Mária Babinská (RTVS, Rádio Regina Západ) a Marcel Hanáček (RTVS, Slovenský rozhlas) a v časti televízia prémiu získali Lenka Stanková a Denis Sopko (obaja TV Markíza). V kategórii spravodajstvo ocenili prémiou Veroniku Folentovú (Denník N) a Petra Kováča (Sme), v časti rozhlas prémiu získala Ľubomíra Hulínová (RTVS, Rádio Slovensko) a v televíznej Andrej Bálint a Jozef Kubánek (obaja RTVS STV).
V kategórii novinárska fotografia získali prémie LF Jozef Jakubčo z denníka Sme za sériu fotografií "Tornádo na Morave" a Michal Svítok z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky za fotografiu "Návšteva pápeža na Slovensku - Luník IX".
LF tiež po siedmy raz odovzdal Cenu Romana Kaliského, ktorú udeľuje výbor sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu od roku 2016 významnej osobnosti slovenskej žurnalistiky. Siedmym laureátom ocenenia za významný prínos v oblasti žurnalistiky sa stala novinárka Emília Kincelová.

Zdroj: TASR