14. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

 Careers - Vivendi


Francúzsky mediálny konglomerát Vivendi vedie exkluzívne rokovania o predaji vydavateľstva Editis spoločnosti Czech Media Invest českého miliardára Daniela Křetínského. Transakcia by skupine mohla pomôcť získať súhlas regulačných úradov pri plánovanom prevzatí spoločnosti Lagardère. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Vivendi ovláda francúzsky miliardár Vincent Bolloré. Jeho spoločnosť sa usiluje o prevzatie skupiny Lagardère, pod ktorú spadá tretie najväčšie vydavateľstvo na svete Hachette. Vyhliadky na jeho zlúčenie so spoločnosťou Editis, ktorá je druhým najväčším vydavateľstvom vo Francúzsku, narazili na kritiku nezávislých vydavateľov a spôsobili, že Editis stratil niektorých známych autorov. Protimonopolné úrady EÚ tiež Vivendi zaslali formálne vyhlásenie s námietkami voči prevzatiu Lagardère.
Spoločnosť Vivendi uviedla, že o predaji Editis rokuje so spoločnosťou International Media Invest (IMI), dcérou skupiny Czech Media Invest, ktorú založil Křetínský. Ďalej informovala, že rozhodnutie začať rokovania s Křetínským znamená ústup od skoršieho plánu Editis vyčleniť a firmu uviesť na parížsku burzu. Predaj Editisu bude musieť schváliť Európska komisia (EK), dodala Vivendi.
Zástupca fondu APICIL Asset Management, ktorý vlastní akcie Lagardère, pre Reuters uviedol, že predaj vydavateľstva Editis by mohol vyniesť 600 až 900 miliónov eur. Křetínský vo Francúzsku vlastní podiely v novinách Le Monde, supermarkete Casino a televíznej skupine TF1.

                          Meta Platforms

Meta Platforms, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, ruší ďalších 10.000 pracovných miest a neobsadí 5000 otvorených pozícií, pretože znižuje náklady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.
Meta v utorok oznámila, že koncom apríla zníži veľkosť svojho náborového tímu, urobí ďalšie škrty vo svojich technologických skupinách a potom koncom mája vo svojich obchodných skupinách. Ďalšie kolo prepúšťania nasleduje zhruba štyri mesiace po tom, ako zrušila 11.000 miest. Meta ako prvá veľká technologická spoločnosť oznámila druhé kolo hromadného prepúšťania.
"Bude to ťažké a nedá sa to obísť," povedal generálny riaditeľ Mark Zuckerberg. "Bude to znamenať rozlúčku s talentovanými a zanietenými kolegami, ktorí boli súčasťou nášho úspechu," dodal.
Spoločnosť so sídlom v Menlo Park v Kalifornii investovala miliardy dolárov, aby sa preorientovala na virtuálny svet - metaverse. Vo februári oznámila nižší zisk a tržby za 4. štvrťrok 2022. Dôvodom bol pokles výdavkov na online reklamu od firiem, ktoré čelia vysokej inflácii a rastúcim úrokovým sadzbám. A tiež zvýšená konkurencia zo strany rivalov, ako je Tiktok.
"Keď som tento rok hovoril o efektívnosti, povedal som, že časť z našej práce bude zahŕňať odstraňovanie pracovných miest, čo poslúži na vybudovanie štíhlejšej, technologickejšej spoločnosti a zlepšenie našej výkonnosti," povedal Zuckerberg.
Cieľom širšej reštrukturalizácie spoločnosti Meta je zoštíhliť organizačnú štruktúru, zrušiť projekty s nižšou prioritou a znížiť mieru náboru zamestnancov.
Zhoršujúca sa situácia v ekonomike priniesla sériu hromadných prepúšťaní v podnikovom sektore v celej Amerike od bánk na Wall Street, ako sú Goldman Sachs a Morgan Stanley, až po veľké technologické firmy vrátane Amazon.com a Microsoft.
Technologický priemysel od začiatku roka 2022 prepustil viac ako 280.000 ľudí, pričom ďalších zhruba 40 % zamestnancov príde podľa odhadu expertov o prácu tento rok.

Copyright  © TASR 2023