19. 6. 2023

Koprodukčný Rozprávkový film RTVS Tonko, Slávka a kúzelné svetlo získal prestížne medzinárodné ocenenie


Koprodukčný Rozprávkový film RTVS Tonko, Slávka a kúzelné 
 

 Koprodukčná rozprávka zabojuje za RTVS vo Francúzsku
 
 
svetlo získal prestížne medzinárodné ocenenie





Na 43. ročníku najväčšieho festivalu animovaných filmov na svete v Annecy, si divákov aj porotu spomedzi 12 celovečerných filmov získal Cenu poroty v kategórii "Contrechamp" film režiséra Filipa Pošivača TONKO, SLÁVKA A KÚZELNÉ SVETLO, ktorý vznikol v koprodukcii s RTVS. Festival sa konal vo francúzskom Annecy 11. – 17. júna a stretlo sa na ňom takmer 16 000 profesionálov z celého sveta.

Oficiálna súťažná kategória "Contrechamp" patrí medzi najmladšie v rámci festivalu v Annecy a je určená pre celovečerné animované filmy, ktoré si zaslúžia špeciálnu medzinárodnú pozornosť. O to významnejšie je, že Cenu poroty v tejto kategórii získal práve slovenský film. O ocenenie v tejto kategórii bojovalo 12 celovečerných animovaných filmov, vrátane slovenskej majoritnej koprodukcie Umelohmotné nebo. Tonko, Slávka a kúzelné svetlo vynikol v medzinárodnej konkurencii, očaril publikum a porotu zaujal svojím pôsobivým príbehom, dychberúcimi vizuálmi ale aj nenahraditeľnou kvalitou tradičnej stop-motion animácie. Navyše postava filmového Tonka je historicky prvou svietiacou animovanou bábkou, ktorá bola na svete vyrobená.

„Pred uvedením filmu som mal veľkú trému, avšak publikum v Annecy bolo veľmi prajné a priateľské. Diváci na film reagovali veľmi živo a v sále bolo zreteľné, ako príbeh na plátne prežívajú. Som vďačný za všetky pochvalné správy od divákov, ktoré mi po projekciách posielajú.“ hovorí režisér filmu Filip Pošivač

Film Tonko, Slávka a kúzelné svetlovznikol v slovensko–česko–maďarskej koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti nutprodukcia a nuprodukce. Jeho koproducentmi sú RTVS - Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize, Kouzelná animace a Filmfabriq. Film finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Eurimages, Creative Europe MEDIA, Maďarský národný filmový inštitút a Zlínský kraj.

Svetovú premiéru mal film na 63. ročníku Zlínskeho filmového festivalu, najstaršieho festivalu pre deti a mládež na svete. Slovenskú premiéru bude mať v rámci medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Do slovenských kín ho 7. decembra prinesie distribučná spoločnosť Continental film. Na jeseň uvedie vydavateľstvo BRAK slovenské znenie rovnomennej rozprávkovej knihy.