8. 12. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Z vyšetrovania októbrového útoku na novinárov na juhu Libanonu vyplýva, že ich pravdepodobne zasiahol tankový granát, aký v tejto oblasti používa len izraelská armáda. Ľudskoprávne organizácie v reakcii na výsledky vyšetrovania vyhlásili, že útok by mal byť klasifikovaný ako vojnový zločin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Experti sa na základe analýzy zvyškov munície na mieste útoku zhodli na tom, že novinárov pravdepodobne zasiahol 120-milimetrový tankový granát, ktorý izraelská armáda používa vo svojich tankoch Merkava. Zistili tiež, že útoky na novinárov prišli zrejme z vojenskej pozície nachádzajúcej sa pri izraelskej beduínskej obci Džúrdajch. Charakter útokov a absencia vojenskej aktivity v bezprostrednej blízkosti novinárov zároveň naznačujú, že útoky boli vykonané zámerne a cielene.
"Zjavne išlo o úmyselné útoky na civilistov, čo predstavuje vojnový zločin, preto by mali byť ako vojnový zločin vyšetrené," vyhlásila v reakcii na zistenia vyšetrovania organizácia Human Rights Watch. Organizácia Amnesty International taktiež uviedla, že "pravdepodobne došlo k priamemu útoku na civilistov, ktorý musí byť vyšetrený ako vojnový zločin."
Siedmich novinárov z agentúr Reuters a AFP a televízie al-Džazíra zasiahli 13. októbra dva útoky s odstupom 37 sekúnd v čase, keď na kopci natáčali izraelské bombardovanie libanonského územia. Fakt, že novinárov zasiahli dva po sebe nasledujúce útoky, podľa expertov vylučuje hypotézu o náhodnom zásahu.
Pri prvom útoku zahynul Issám Abdalláh, 37-ročný novinár Reuters. Fotografke AFP, 28-ročnej Christine Assiovej, museli amputovať nohu a doteraz je v nemocnici.
Všetci novinári mali na sebe prilby a nepriestrelné vesty s nápisom PRESS, fotoaparáty mali zároveň umiestnené na viditeľných statívoch. Viacero svedkov potvrdilo, že v ich bezprostrednej blízkosti sa hodinu pred útokom nevyskytovala žiadna vojenská aktivita, ani žiadne známky prítomnosti ozbrojenej skupiny. Zábery z miesta činu ukazujú, že pred útokom nad oblasťou letel vrtuľník aj dron.
Vyšetrovanie útoku viedla agentúra AFP v spolupráci s mimovládnou organizáciou Airwars. Zakladalo sa na dôkazoch získaných z odbornej analýzy úlomkov munície, satelitných snímok, výpovedí svedkov a videozáznamov natočených pred a počas útokov.



Copyright  © TASR 2023

 




Technologický gigant Google zverejnil model umelej inteligencie (AI) Gemini, o ktorom tvrdí, že má pokročilé „schopnosti uvažovania", aby „starostlivejšie premýšľal" pri odpovediach na ťažké otázky. Podľa šéfa spoločnosti Sundara Pichaia s Gemini prichádza nová éra AI. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Google začiatkom roka predstavil svojho AI chatbota Bard, ktorý označil za experiment. Pri svojej verejnej ukážke Bard dokonca urobil chybu a poskytol zlú odpoveď na otázku o vesmíre. S Gemini je však Google odvážnejší, pričom model označuje za dosiaľ najschopnejší a naznačuje, že dokáže prekonať ľudských odborníkov v rade inteligenčných testov. Testovali ho na riešenie problémov a znalosti v 57 oblastiach vrátane matematiky a humanitných vied.​
Gemini dokáže rozoznávať a generovať text, obrázky aj audio. Nie je to však vyslovene produkt. Je skôr známy ako základný model, čo znamená, že bude integrovaný do existujúcich nástrojov Google vrátane vyhľadávania a Barda.
Googlu sa zatiaľ nepodarilo pritiahnuť so svojou AI toľko pozornosti a toľko používateľov ako virálnemu chatbotu ChatGPT od spoločnosti OpenAI. Teraz však tvrdí, že najsilnejšia verzia Gemini dokáže prekonať platformu GPT-4, na ktorej funguje spomenutý chatbot, v 30 z 32 široko využívaných akademických oblastiach.
Firma OpenAI pritom tiež chystá novú, silnejšiu verziu softvéru, ktorú by mala zverejniť budúci rok. Výkonný riaditeľ spoločnosti tvrdí, že vďaka novým produktom firmy tie súčasné budú vyzerať ako „zvláštny príbuzný“

  

SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.