5. 12. 2023

Súčasná vládna koalícia chce zlikvidovať verejnoprávny telerozhlas

Súčasná vládna koalícia chce zlikvidovať


 verejnoprávny telerozhlas



Súčasná vládna koalícia chce zlikvidovať Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Myslí si to politická strana Demokrati, informovala o tom jej hovorkyňa Martina Kakaščíková. Politický subjekt pritom poukázal na výrazné okresanie rozpočtu verejnoprávneho vysielateľa s tým, že RTVS mala na budúci rok hospodáriť so sumou viac ako 180 miliónov eur, no vláda jej plánuje vziať 50 miliónov. Demokrati tiež poukazujú na to, že predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko prednedávnom obhajoval ideu rozdelenia RTVS na rozhlas a televíziu (vláda tento zámer avizovala vo svojom programovom vyhlásení s tým, že ide len o jeden z možných scenárov - pozn. SITA), tým, že je potrebné zlepšiť jej finančný stav. Danko pri tom kritizoval priestory i stav toaliet v RTVS, pýtal sa tiež na plat kameramanov.

Bývalý predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský je toho názoru, že takéto zníženie rozpočtu zastaví akékoľvek zvyšovanie platov v RTVS, ale aj tvorbu programov. „Aby to pochopil aj Andrej Danko - namiesto opravy záchodov môžu v RTVS začať stavať latríny, pretože s rozpočtom 130 miliónov nevykryjú ani základné prevádzkové náklady. Ide o zásadné ohrozenie nezávislosti verejnoprávnych médií, ich likvidáciu, zastavenie domácej tvorby a prepúšťanie desiatok, možno stoviek zamestnancov,“ tvrdí Čekovský.

Čekovský sa tiež pýta, kde je v tejto situácii ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). „Kto bude na Slovensku vyrábať nekomerčné programy a vysielať pre menšinových divákov? Ako je možné, že ministerka kultúry neháji záujmy verejnoprávnych médií, ale pridáva sa k ich deštrukcii? A kde je v tejto situácii aj bývalá ministerka kultúry za stranu Hlas-SD? Pani Ľubica Laššáková tento rok navrhovala rozpočet RTVS ešte viac navýšiť oproti pôvodným plánom Hegerovej vlády s odôvodnením, aby RTVS mohla zveľaďovať kultúrnu pamäť národná a posilňovať regionálne štúdiá, spravodajstvo i publicistiku. Aj ona sa ide pridať do radu tých, ktoré RTVS potopia?“ kladie otázky bývalý šéf mediálneho výboru NR SR.

Demokrati tiež pripomenuli, že príspevok pre RTVS vo výške 0,17 percenta HDP bol schválený len tento rok. Rovnako poukázali, že sa usilovali výšku príspevku ukotviť aj ústavným zákonom. „Na schválenie chýbali tri hlasy, pričom túto poistku nepochopiteľne nepodporilo napríklad ani Progresívne Slovensko. Tým, že súčasná vláda zásadne zníži podiel financovania z 0,17% HDP na 0,12% HDP, RTVS príde o takmer tretinu rozpočtu a namiesto rozvoja bude bojovať o holé prežitie," tvrdia Demokrati.

Príspevok pre RTVS vo výške minimálne 0,12 percenta hrubého domáceho produktu schválila vláda na pondelkovom zasadaní. Návrh zákona, ktorý predložilo ministerstvo financií, túto zmenu zdôvodňuje potrebou ozdravovania verejných financií.




Zdroj: SITA