7. 12. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

SAG-AFTRA - Wikipedia 




Členovia amerických hereckých odborov schválili dohodu s filmovými štúdiami, ktorá ukončila štyri mesiace trvajúci štrajk v Hollywoode. So zmluvou na tri roky súhlasilo 78 percent odborárov. Protest hercov spolu so štrajkom scenáristov v uplynulých mesiacoch ochromili americký zábavný priemysel, informovala v stredu agentúra AFP.
Zástupcovia hereckých odborov SAG-AFTRA sa na ukončení štrajku dohodli s majiteľmi filmových štúdií už takmer pred mesiacom.
Odvtedy malo všetkých zhruba 160.000 členov zväzu SAG-AFTRA možnosť o zmluve hlasovať. Výsledok hlasovania - definitívne schválenie dohody - oznámila SAG-AFRA v utorok.
Herecká asociácia uviedla, že dohodu podporilo 78 percent z hlasujúcich odborárov, pričom svoje právo využilo 38 percent členskej základne.
"Táto zmluva je veľkou výhrou pre pracujúcich hercov a znamená úsvit novej éry (filmového) priemyslu," uviedol SAG-AFRA vo vyhlásení na sieti X.
Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá zastupuje spoločnosti Netflix Inc., Walt Disney a ďalšie štúdiá, ratifikáciu zmluvy s odbormi privítala.
Štrajk hercov - i scenáristov - súvisel s platovými podmienkami pri práci pre streamovacie služby. Tie sú podľa umelcov výrazne horšie, než tomu bolo u tradičných televíznych produkcií.
Dohoda zahŕňa viac ako miliardu dolárov v nových kompenzáciách a výhodách, ako aj ochranu hercov pred používaním umelej inteligencie štúdiami, uviedol zväz SAG-AFRA.
Za oboma protestmi boli práve aj obavy z nahradzovania ľudskej práce obsahom generovaným umelou inteligenciou. Herci mali obavy, že by ich čoskoro mohli nahradiť syntetickí "herci", ktorých vygeneruje umelá inteligencia pomocou častí tela mnohých rôznych ľudí z filmových archívov.
Dohoda nebráni štúdiám používať generatívnu AI, ale obsahuje klauzulu, podľa ktorej musia informovať odbory vždy, keď sa táto technológia použije.
SAG-AFTRA by potom mala právo vyjednávať o odškodnení v mene dotknutých hercov - hoci kritici tvrdia, že by bolo ťažké identifikovať, o koho ide.
Herci tiež tvrdili, že vysoký počet divákov, ktorý musí seriál alebo film prilákať, aby sa mohli vyplatiť prémie pre účinkujúcich, je príliš vysoký pre všetky seriály okrem tých najúspešnejších.
Predbežná dohoda medzi SAG-AFTRA a hollywoodskymi štúdiami o ukončení 118-dňového štrajku hercov bola dosiahnutá ešte v novembri a herci sa vrátili do práce - ešte pred hlasovaním o ratifikácii dohody s filmovými štúdiami. 

                                               5 biggest takeaways from Taylor Swift's TIME Person of the Year interview -  ABC News



Časopis Time v stredu vyhlásil americkú popovú superstar Taylor Swiftovú za osobnosť roka 2023, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.
"Taylor Swiftová našla spôsob, ako prekročiť hranice a byť zdrojom svetla. Mnohé z toho, čo dosiahla v roku 2023, sa nedá zmerať. Svoju cestu zmapovala a o výsledky sa podelila so svetom: Zaviazala sa potvrdiť sny, pocity a skúsenosti ľudí - najmä žien -, ktorí sa cítia prehliadaní a pravidelne podceňovaní," uviedol šéfredaktor časopisu Time Sam Jacobs.
Jej končiace svetové turné The Eras Tour so 151 zastávkami na piatich svetadieloch je najvýnosnejším ženským turné v histórii a druhým najvýnosnejším celkovo. V októbri mal premiéru filmový dokument "Taylor Swift: The Eras Tour". Predpredaj vstupeniek prekročil celosvetovo 100 miliónov dolárov a stal najpredávanejším celovečerným koncertným filmom.
Podľa časopisu Pollstar každý koncert tohto turné prinesie tržby 13 miliónov dolárov a celkový zisk sa odhaduje na asi 1,9 miliardy dolárov. Symbolickú hranicu miliardy dolárov doteraz nikto neprekročil.
Swiftová vydala aj najrýchlejšie sa predávajúci album tohto roku - opätovne nahratý album "1989" z roku 2014. Ako prvá skladateľka získala sedem nominácií na cenu Grammy za pieseň roka, čím predbehla Paula McCartneyho a Lionela Richieho, uvádza BBC News.
Agentúra Bloomberg v novembri jej majetok odhadla na 1,1 miliardy dolárov. Štatút miliardára dosiahla iba na základe hudby, zvyšní traja hudobníci-miliardári (Rihanna, Beyoncé a Jay-Z) majú obchodné podniky aj v oblasti módy, kozmetiky a hi-fi zariadení.
Časopis Time so sídlom v New Yorku vyhlasuje osobnosť roka od roku 1927 a koncom roka sa objaví aj na titulnej strane periodika. V minulosti to boli aj kontroverzné osobnosti ako Adolf Hitler (1938), Josif Stalina (1939) či ajatolláh Chomejního (1979).

Copyright  © TASR 2023

 

Putin bude mať výročnú konferenciu 14. decembra; po ročnej prestávke


Počas najbližšej televíznej Priamej linky s Vladimirom Putinom by chcela väčšina Rusov dostať odpoveď na otázku, kedy sa skončí vojna s Ukrajinou. Ide o videokonferenciu, ktorú ruské televízne stanice vysielajú raz za rok. Podľa prieskumu ruskej nezávislej mimovládnej organizácie Levada Center uskutočneného od 23. do 29. novembra, by odpoveď na otázku, kedy sa skončí vojna chcelo 21 percent Rusov. Otázku by formulovali rôzne, a to „Kedy bude mier?“, „Kedy sa skončí ‚špeciálna vojenská operácia‘?“, „Kedy zvíťazíme?“, „Čo sa robí na ukončenie tejto operácie? " a „Kedy sa skončí mobilizácia?". Informuje o tom web Ukrajinská pravda. Na dôchodky a na to, kedy budú dôchodcovia v Rusku „normálne žiť“, by sa opýtalo 8 percent respondentov. Ďalších 7 percent zaujíma otázka platov a zvýšenia životnej úrovne. Šesť percent ruských občanov chce vedieť, kedy Vladimir Putin odíde od moci a ako vidí budúcnosť Ruska. Dve percentá Rusov by Putinovi položili otázky o zahraničnej politike a korupcii.Štyri percentá Rusov nemajú na Putina žiadne otázky alebo sú so všetkým spokojní. Desať percent obyvateľov Ruska sa nechce na nič pýtať a nebude sledovať Priamu linku s Vladimirom Putinom. Ďalších 20 percent respondentov nevedelo otázku pre ruského prezidenta sformulovať



SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.