27. 2. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

O ženské internetové portály sa zaujímajú dve pätiny internetovej populácie.Najznámejším ženským časopisom prístupným online je zena.centrum.sk, ktorý pozná každý desiaty užívateľ internetu. Necelá desatina opýtaných pozná aj internetové portály lesk.zoznam.sk a wanda.atlas.sk.Do desiatky najznámejších patrí aj zena.sme.sk, ktorý poznajú tri percentá opýtaných. Navštevujú ich mladí ľudia vo veku do 29 rokov, študenti a ľudia s maturitným vzdelaním, predovšetkým sú však tieto portály známe ženám . Vyplýva to z výsledkov štúdie Znalosť slovenských portálov realizovanej spoločnosťou TNS SK v decembri 2006 prostredníctvom iPanelu respondentov, ktorý pozostáva z užívateľov internetu registrovaných na stránke vyskumy.sk. Na výskume sa zúčastnilo 1 070 internetových užívateľov. Najnavštevovanejším ženským magazínom na internete bol od januára 2006 do januára tohto roka portál lesk.zoznam.sk. Najväčšiu návštevnosť zaznamenala táto stránka v januári 2007, keď jej týždenná návštevnosť presiahla hranicu 90 000 návštevníkov a tiež tesne pred príchodom letných prázdnin - v júni 2006. Internetová populácia čoraz viac vyhľadáva aj stránku wanda.atlas.sk, ktorej týždenná návštevnosť narástla v priebehu roka takmer trojnásobne. Záujem o portál zena.centrum.sk má síce klesajúcu tendenciu, no i napriek tomuje stále tretím najnavštevovanejším ženským portálom. Týždenná návštevnosť portálu zena.sme.sk v minulom roku pravidelne presiahla hranicu 10 000 návštevníkov za týždeň. Potvrdil to kontinuálny výskum spoločnosti TNS SK - TNS Audit Media zameraný na mapovanie návštevnosti internetových stránok.

Dvaja Newyorčania, obvinení z pokusu o vydieranie stránky MySpace.com, nepopierajú svoju vinu a po dohode s prokuratúrou dostali tri roky podmienečne, musia zaplatiť MySpace 13 500 dolárov odškodného (v prepočte zhruba 352 000 korún) a odpracovať 160 hodín verejnoprospešných prác. Deväťnásťročný Shaun Harrison a dvadsaťročný Saverio Mondelli vyvinuli program, ktorý zaznamenával e-mailové a IP adresy návštevníkov stránky MySpace. Program plánovali predávať registrovaným užívateľom MySpace. Tí by tak mali možnosť poznať identitu ľudí, prezerajúcich si ich profil - vrátane e-mailovej adresy. Takéto monitorovanie je porušením pravidiel portálu MySpace. Obžaloba tvrdí, že keď MySpace zablokoval softvér, obaja mladí muži požadovali od MySpace 150 000 dolárov (v prepočte zhruba 3,9 milióna korún), v opačnom prípade hrozili nasadením kódu, ktorý by nabúral zabezpečenie osobných údajov návštevníkov. Stránka začala s oboma mužmi vyjednávať. Výsledkom bolo dohodnuté stretnutie, kde však namiesto predstaviteľov MySpace čakali na Harrisona a Mondelliho agenti tajnej služby, ktorí oboch Newyorčanov zatkli. "Sme spokojní s výsledkom tejto kauzy a dúfame, že je to jasné posolstvo pre každého, kto by chcel pôsobiť škodu komunite stránky MySpace," okomentoval verdikt bezpečnostný správca MySpace Hemanshu Nigam. Spoločnosť Apple Inc. odsunula vydanie svojho zariadenia Apple TV (iTV) pre streamovanie videa a iného materiálu z počítačov na televízne prijímače. Urobila tak bez udania dôvodu. V januári spoločnosť prisľúbila, že digitálne Apple TV, ktorého cena v Spojených štátoch amerických má byť 299 dolárov (v prepočte približne 7 800 korún), bude dostupné na trhu vo februári. Najnovšie sa jeho vydanie odsúva na marec. "Príprava uvedenia Apple TV na trh bude trvať niekoľko týždňov, dlhšie než sme predpokladali. Prvé dodávky začnú približne v polovici marca," uviedla hovorkyňa spoločnosti Apple Lynn Fox. Odmietla vec ďalej komentovať. Zariadenie Apple TV má umožniť prezeranie digitálneho materiálu z užívateľovho počítača na televíznej obrazovke a predpokladá sa jeho značný komerčný úspech. Niektorí analytici predpokladajú, že Apple TV bude ďalším hitom spoločnosti, pri rozširovaní jej elektronického portfólia mimo počítačov Macintosh a prenosných prehrávačov iPod.

Britská speváčka a niekdajšia členka dievčenskej skupiny Spice Girls Victoria Beckham s manželom Davidom podpísali zmluvu v hodnote 508 miliónov korún, vďaka ktorej sa stanú hviezdami novej reality show. Relácia televíznej stanice NBC bude sledovať osudy rodiny, ktorá sa na konci roka presťahuje do Los Angeles, keď sa Davidovi začne nový kontrakt s futbalovým klubom LA Galaxy. "Američania úplne šalejú vidieť Victoriu v televízii. Zamilovali sa do jej úžasného humoru," povedal Victoriin manažér Simon Fuller.

Poľská vláda v utorok odvolala riaditeľa verejnoprávnej televízie TVP Bronislawa Wildsteina za to, že odvysielal kritický program o vládnej správe o likvidácii poľskej vojenskej tajnej služby. Ako píše internetový server Eastern European Review, vláda nechcela správou vyvolať pozornosť verejnosti, televízny program však dosiahol značnú publicitu. Wildsteina dočasne nahradí v kresle šéfa televízie jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Lecha Kaczynského, jeho poradca Andrzej Urbanski. Wildsteina považujú za nezávislého človeka, ktorý len tak ľahko nepodľahne politickým tlakom. Wildstein niekoľkokrát tvrdil, že vládne koaličné strany od neho žiadali odvysielanie určitých programov, čo však neurobil. Opozičná strana Občianska platforma považuje výmenu na poste riaditeľa TVP za dôkaz politizácie programovej štruktúry televízie. Sám Wildstein rozhodnutie vlády odvolať ho z funkcie komentoval slovami, že Kaczynski chce televíziu vrátiť do doby, keď nebola nezávislá na vláde.