1. 3. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Internetoví užívatelia už nebudú mať možnosť vidieť odovzdávanie filmových cien na YouTube. Stránka tak vyhovela požiadavke Americkej filmovej akadémie, ktorá požadovala odstrániť všetky nepovolené klipy zo slávnostného ceremoniálu. Niektoré segmenty šou, vrátane úvodného príhovoru moderátorky večera Ellen DeGeneres a hudobného vystúpenia Willa Ferrella s Beyonce, patrili na YouTube medzi najvyhľadávanejší materiál týždňa. Spoločné vystúpenie Willa Ferrella, Jacka Blacka a John. C. Reillyho, ktoré si na YouTube prezrelo viac než 250 000 návštevníkov, bolo nahradené krátkou správou, že video už nie je viac dostupné, pretože vlastník autorských práv - Americká filmová akadémia - nesúhlasila s jeho zverejnením. "Klipy sme nariadili odstrániť, aby sme pomohli zvýšiť hodnotu nášho televízneho prenosu a umocniť našu značku," povedal Ric Robertson, jeden z vedúcich predstaviteľov akadémie. Oficiálna stránka Oscar.com obsahuje zo štvorhodinového ceremoniálu iba päťminútový klip s reklamou. Žiadne z hudobných vystúpení či prejavu moderátorky DeGeneres nie je dostupné na Oscar.com v plnej dĺžke.
Ray Ozzie
Úspech Google pri získavaní reklám "otvoril Microsoftu oči", vyhlásil nový hlavný softvérový architekt Microsoftu, Ray Ozzie. Microsoft však plánuje viac, než len napodobňovať Google produkovaním desktopových programov či kopírovaním jeho vyhľadávacieho modelu. Ozzie včera oznámil analytikom a investorom na konferencii v Las Vegas, že Microsoft plánuje prísť v budúcnosti s internetovým softvérom. "V našom priemysle nastávajú práve veľké zmeny," povedal Ozzie. Prebiehajúci prelom v oblasti informatiky prirovnal k zmene, aká nastala v začiatkoch PC éry 80. rokov 20. storočia. Microsoft by mal však najprv ponúknuť kohézny balík programov, určených pre internet. Ozzie bližšie nešpecifikoval, kedy by sa tak malo stať. Google medzitým rozširuje svoju ponuku z vyhľadávacích služieb na voľne dostupné, internetové programy, podobné Wordu a Excelu. Namiesto výhradne internetových programov, Microsoft plánuje dodať na trh softvérový balík pre PC, ktorý by združoval internetové služby a integroval ich s čoraz viac sa rozvíjajúcimi mobilnými zariadeniami. Túto stratégiu Ozzie nazval "softvér plus služby". Podľa januárových prieskumov, vykonaných Comscore Networks Inc., Microsoft je na americkom trhu na treťom mieste, po spoločnostiach Google a Yahoo Inc. Ozzie povedal, že v súčasnosti ľudia na internete používajú vyhľadávacie služby veľkých internetových portálov. Microsoft predpokladá, že internetoví užívatelia budú chcieť tieto vyhľadávacie služby implementovať do všetkých programov, od Outlook e-mailu a kalendárového programu až po stránky hráčskych komunít počítačových hier. "Zadávatelia reklám hľadajú cieľovú skupinu zákazníkov. Pokiaľ im ju Microsoft dokáže poskytnúť, nevidím dôvod, prečo by s nami nespolupracovali," dodal Ozzie.

Odlúčená manželka niekdajšieho člena legendárnej skupiny The Beatles Sira Paula McCartneyho Heather Mills vyhlásila, že jej umelá noha jej nebude pri televíznej tanečnej súťaži Dancing With the Stars robiť najmenší problém. Ako povedala v rozhovore v relácii Extra, je veľmi nepravdepodobné, že by jej pri tanci noha odpadla. Bývalá modelka bude vôbec prvou súťažiacou s umelou končatinou. Ako povedala, aby sa podobná nehoda nestala, bude nosiť špeciálny pás držiaci nohu na svojom mieste. Mills prišla o nohu pod kolenom pri motocyklovej nehode v roku 1993. Televízna tanečná súťaž hviezd sa začne na stanici ABC 19. marca. Medzi ďalšími hviezdami, ktoré budú tancovať o priazeň divákov, sa predstavia i olympionik Apolo Anton Ohno, boxerka Laila Ali či bývalý basketbalista Clyde Drexler.

V snahe bojovať proti internetovej šikane, austrálsky štát Viktória oddnes zakázal na štátnych školách používanie stránky YouTube. Populárnu stránku zakázali na viac než 1 600 školách po tom, čo skupina študentov v meste Melbourne napadla 17-ročné dievča, útok si nahrali na video a to uverejnili na YouTube. Útok vyšetrovala polícia. Ministerka školstva Jacinta Allan vyhlásila, že školy a poskytovatelia ich internetových služieb už odfiltrovali neželané stránky a do zoznamu blokovaných adries pridali aj stránku YouTube. "Vláda nikdy netolerovala a nebude tolerovať šikanovanie na školách a to ani v internetovej podobe. Všetci študenti majú právo vzdelávať sa v bezpečnom a inšpiratívnom prostredí. A to platí aj pre virtuálny svet online výučby, ktorý musí byť čo najbezpečnejší a najproduktívnejší," povedala Allan. YouTube je voľne dostupná stránka, ktorá umožňuje svojim návštevníkom uploadovať, prezerať a zdieľať videoklipy. Nedávny prieskum, vykonaný na vzorke 650 študentov preukázal, že až 32 percent z vekovej skupiny 12 až 17 rokov bolo obeťami internetového šikanovania. Medzi obeťami je dvojnásobne viac dievčat než chlapcov.
Marc Andreessen
Priekopník prehliadačových aplikácií Marc Andreessen pomohol počas 90. rokov spopularizovať a sprístupniť internet masám. Spoluzakladateľ Netscape Communications sa v súčasnosti snaží pomôcť internetovým užívateľom vybudovať online komunity mimo mantinelov chatovacích stránok, akými sú MySpace.com a Facebook.com. Andreessen na tento účel založil spolu s bývalou finančníčkou Ginou Bianchini v roku 2005 spoločnosť Ning. Po mesiacoch vývoja je Ning pripravená vydať voľne dostupný toolkit, určený na vytváranie sociálnych či záujmových sietí. Balík nástrojov umožní pracovať s videami, fotkami, hudbou, vytvárať fóra, osobné profily a blogy. Hoci MySpace i Facebook sa stali populárnymi ponúkaním presne týchto istých možností, Andreessen je presvedčený, že ľudom prekáža ich prílišná uniformita. S Ningovým produktom si budú môcť aj nováčikovia prispôsobiť chatovaciu sieť svojím úzko špecializovaným záujmom, medzi ktoré môžu patriť napríklad športové tímy, náboženstvo, hobby či televízne programy. "Toto je logické vyústenie a ďalší krok vývoja," povedal 35-ročný Adreessen. Toolkit so základnými službami bude voľne dostupný. Ning dúfa, že bude komerčne úspešný vďaka kombinácii reklamy a spoplatnenia doplnkových služieb.