12. 5. 2007

Eurovision Song Contest - Helsinki 2007

Eurovision Song Contest - Helsinki 2007
Víťazkou pesničkovej súťaže Eurovision Song Contes 2007 sa stala 22-ročná srbská speváčka Marija Śerifović so skladbou Molitva, čo v slovenskom preklade znamená motlitba. Srbka, ktorá sa do finále prebojovala zo štvrtkového semifinále, dostala najviac bodov od divákov v 42 krajinách, kde sa súťaž vysielala. Podľa odhadov organizátorov ju sledovalo viac ako 100 miliónov divákov. Śerifović vyhrala aj vďaka tomu, že sa dostala na prvé miesto vo všetkých zúčastnených krajinách bývalej Juhoslávie. Srbsko sa súťaže zúčastnilo po prvýkrát a hneď ju vyhralo. Na budúci rok bude mať táto balkánska krajina možnosť organizovať európske semifinále a finále. Slovensko sa naposledny zúčastnilo ceny Eurovízie v roku 1998, keď Katarína Hasprová so skladbou Motlitba skončila na 21. mieste. V roku 1996 nás reprezentoval Marcel Palonder a dva roky pred ním Maťo Ďurinda a Tublatanka. V oboch prípadoch sme však skončili na konci prvej dvadsiatky.
Neúspechom tradičných účastníckych krajín zo západnej Európy sa skončilo štvrtkové semifinále .Spomedzi 28 súťažných príspevkov, z ktorých európski televízni diváci vybrali hlasovaním 10 ostatných účastníkov sobotňajšieho finále, totiž nepostúpili vo fínskych Helsinkách ani zástupcovia Belgicka, Dánska, Izraela, či Nórska, teda krajín, ktoré sa už v minulosti tešili z triumfu na tomto podujatí. Rovnako neuspeli ani pesničky z Islandu a Portugalska, či historicky prvý súťažný príspevok z Českej republiky v podobe piesne Malá dáma skupiny Kabát. Triumfovali melodické a zväčša dynamické príspevky z Balkánu a z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, jedinou výnimkou bola v tomto smere pieseň Maličké blues v interpretácii maďarskej Megastar, víťazky súťaže speváckych talentov Magdi Rúzsovej.
Včera súťažilo o víťazstvo v 52. ročníku súťaže, ktorej dejiskom bola tentoraz Hartwall Areena vo fínskej metropole, 24 finálových účastníkov. Tam doplnili postupujúcich 10 kvalifikantov piesne z vlani najúspešnejších desiatich krajín podujatia, ako aj zástupcovi štyroch tradične nasadených krajín, spoluzakladateľov podujatia a najväčších finančných prispievateľov - Francúzska, Nemecka, Španielska a Veľkej Británie.
Doteraz najúspešnejšími krajinami podujatia sú s piatimi víťazstvami Francúzsko, Luxembursko a Veľká Británia. O jeden triumf menej zaknihovali Holandsko a Švédsko, vo farbách ktorého odštartovala v roku 1974 práve víťazstvom v tejto súťaži závratná kariéra kvarteta ABBA. Veľká cena Eurovízie sa však stala i odrazovým mostíkom v kariére mnohých ďalších stálic hudobnej scény, vrátane Giglioly Cinquettiovej z Talianska, Uda Jürgensa z Rakúska, gréckej speváčky Vicky Leandrosovej, Kanaďanky Céline Dionovej, ktorá v roku 1988 vybojovala prvenstvo pre Švajčiarsko, či talianskeho pesničkára Tota Cutugna.V jednotlivých súťažných ročníkoch sa však predstavil celý rad medzičasom renomovaných interpretov, ktorí nie vždy odchádzali s palmou víťazstva, ale ich súťažné pesničky sú už v súčasnosti evergreenmi, napríklad Volare Domenica Modugna, či Congratulations Cliffa Richarda.Najúspešnejším jednotlivcom je Ír Johnny Logan, ktorého slovenskí priaznivci populárnej hudby mohli vidieť svojho času aj ako hosťa festivalu Bratislavská lýra. Ten zvíťazil v rokoch 1980 a 1987 ako interpret víťazného príspevku, kým v roku 1992 si vzácnu trofej prevzal ako autor najúspešnejšej skladby.