6. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Riaditeľ rumunskej štátnej televízie Tudor Giurgiu v piatok odstúpil, pričom priznal zlyhanie pri reformovaní inštitúcie. Podľa Giurgia, ktorý nastúpil do funkcie v roku 2005, na neho opozícia vyvíjala politický nátlak a nemohol ďalej zaručiť nezávislosť spravodajstva. Televízia mala v roku 2006 stratu 5 miliónov eur a riaditeľ navrhol vyberať poplatky od divákov, čo však parlament zrejme neschváli. Giurgiu čelil ostrej kritike v médiách potom, ako verejnoprávna stanica stratila práva na prenos rumunských futbalových zápasov z dôvodu neplatenia poplatkov. Práva urýchlene previedli na novú súkromnú stanicu Kanal D, ktorá taktiež prevzala niekoľkých známych komentátorov štátnej televízie. V piatok odstúpila aj hovorkyňa rumunského ministerstva zahraničných vecí Corina Vintanová v súvislosti s rozporuplnými vyhláseniami o tom, prečo sa minister zahraničia Adrian Cioroianu na nedávnej neformálnej schôdzke šéfov diplomacie Severoatlantickej aliancie nestretol s americkou kolegyňou Condoleezzou Riceovou. Ako verejne vyhlásila Vintanová, Riceová nemala na stretnutie čas, zatiaľ čo Ciororianu podľa vlastných slov stretnutie nepožadoval. Senzačné víťazstvo nemeckej hokejovej reprezentácie nad päťnásobným majstrom sveta Českou republikou (2:0) na MS v Moskve pritiahlo k televíznym obrazovkám nečakane málo fanúšikov. Priemer 480.000 divákov bol dokonca najhorší z doterajších štyroch zápasov nemeckého mužstva. Percentuálny ukazovateľ 2,34 bol zasa najslabším podielom na trhu. V špičke duelu však televízia DSF zaregistrovala sledovanosť 1,02 milióna divákov. Úvodné vystúpenie nemeckej reprezentácie proti Kanade (2:3) sledovalo celkove 630.000 fanúšikov (8,3 percenta), nasledujúcu prehru 1:5 so Slovenskom videlo 580.000 párov očí (6,8) a víťazstvo 5:3 nad Nórskom 730.000 divákov (8,1).

V oblasti ochrany autorských práv sa Slovensko dostáva pred krajiny ako Taliansko, Kanada, či Poľsko. Vyplýva to zo "Špeciálnej správy 301," ktorú každoročne zverejňuje americká vládna agentúra United States Trade Representative (USTR). USTR monitoruje dodržiavanie legislatívy a vymožiteľnosť práva v oblasti ochrany duševného vlastníctva v 90 krajinách sveta. Krajiny, ktoré majú s ochranou duševného vlastníctva problémy, umiestni USTR na tzv. "watch list," pričom SR sa na ňom už druhý rok za sebou nenachádza. Z výsledkov tohtoročnej správy vyplýva, že 43 krajín sveta preukázateľne toleruje porušovanie duševného vlastníctva. To, že sa SR na watch liste nenachádza, je výrazom uznania zo strany USA a dôkazom toho, že spravila výrazný pokrok v oblasti ochrany softvéru, hudby, filmu, značkového tovaru a patentov na lieky. Uvádza sa to v správe USTR, o ktorej informoval hovorca Business Software Alliance (BSA) v SR Roman Karabelli. Na vrchole watch listu sa tento rok ocitli Čína a Rusko.

Irán sa rozhodol tvrdo zakročiť proti vydavateľovi študentských novín, ktorý údajne urážal islam. Sporný článok sa objavil v štyroch proreformných novinách na Teheránskej univerzite. Ahmada Ghassabana a ďalších štyroch ľudí zatkli krátko potom, čo sa na pôde univerzity objavili výtlačky novín s karikatúrami a článkami údajne zosmiešňujúcimi islam. Obvinení svoju zodpovednosť za sporné články a obrázky odmietajú a tvrdia, že ide o diskreditačnú kampaň proti ich osobám. Študentskí príslušníci dobrovoľných milícií Basij protestovali proti článkom a žiadali vylúčenie zodpovedných osôb zo školy. Iránske úrady priznali zatknutie piatich osôb v súvislosti s daným článkom, ale podľa ich vyhlásenia, ani jeden zo zadržaných nie je študentom vysokej školy.

CW Television Network ohlásila, že seriál Gilmore Girls, ktorý sa vysielal po sedem sezón a CW ho prebrala iba minulý rok, definitívne končí svoju púť 15 mája. CW network vytvorili Warner Bros a United Paramount Network. Warner Bros je aj producentom seriálu.