27. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Európska komisia si vytvorila podstránku na YouTube, aby mohla efektívne rozširovať svoje videoposolstvá. Homepage www.youtube.com/EUtube bude oficiálne spustená tento piatok, tvrdí komunikačná komisárka Margot Wallstrom. " Máme svoje komunikačné materiály na vlastnej stránke , ale ľud‘ia vôbec nevedia, že existujú ", tvrdí hovorca komisie Mikolaj Dowgielewicz a dodáva : " A to bol hlavný dôvod , prečo sme sa rozhodli pre YouTube . Tzv. EUtube channel ny mal byť multilinguálny a nemal by stáť takmer žiadne dodatočné finančné prostriedky. Samozrejmosťou bude umožnenie komentárov.
Paris Hilton sa v utorok dostala z väzenia na slobodu, ale v piatok sa neobjaví na obálke jedného z najčítanejších amerických týždenníkov US Weekly. "Keď už sme pri tom, mám pocit, že tak zamestnanci ako i ja cítime to isté, ako veľa ľudí v Amerike. O Paris sa toho píše až príliš veľa," uviedla šéfredaktorka US Weekly Janice Min. Výsledkom tohto rozhodnutia bude, že sa Hilton neobjaví na obálke najnovšieho vydania a ani vo vnútri o nej nebude žiadna zmienka. "Myslím si, že pre istotu nespomenieme ani len Paríž," zavtipkovala Min. Ako ďalej povedala, nebude to jednoduchá úloha, keďže si redaktori budú musieť dať veľký pozor, aby ani náznakom nespomenuli dedičku hotelového impéria či už v článkoch o móde alebo skrášľovaní. Americká tlačová agentúra Associated Press vykonala podobné týždňové embargo na správy o Hilton na začiatku roka, aby zistila, čo sa bude diať. Ukázalo sa, že hviezda amerického bulváru práve v ten týždeň nerobila nič svetoborné, čo by niekoho zaujímalo. Rozhodne ju vtedy nepustili z väzenia a nenaháňali ju po celom Los Angeles zástupy fotografov. Min však verí, že jej časopis to týždeň bez Hilton bez problémov zvládne. Namiesto nej sa na obálke objaví dcéra Toma Cruisa Suri a číslo sa bude venovať deťom hollywoodskych hviezd. Tu však vyvstala hypotetická otázka, čo by týždenník US Weekly spravil, keby mala Paris Hilton dieťa. "To by ju zrejme dostalo späť na obálku," dodala so smiechom šéfredaktorka.
Strážca poľskej mediálnej sféry kritizoval jeden z týždenníkov za zverejnenie fotomontáže, na ktorej nemecká kancelárka Angela Merkelová dojčí poľské vládne dvojičky. Týždenník Wprost pod titulkou "Krutá matka Európy" zverejnil na titulnej stane pondelkového vydania fotomontáž nemeckej kancelárky s odhalenou hruďou spolu s poľským prezidentom Lechom a jeho bratom, premiérom Jaroslawom Kaczynskými. Poľská rada, ktorá dohliada na etiku v médiách a ktorá je napojená na Asociáciu poľských novinárov, obrázok v utorok skritizovala slovami, že "prekročil hranice dobrého vkusu.
Spoločnosť TNS dnes oznámila, že v Dánsku bude poskytovať služby elektronického merania počúvanosti rádií prostredníctvom prenosných peoplemetrov Arbitron PPM. --> Spoločnosť TNS Gallup získala kontrakt na obdobie piatich rokov. Zmluva je platná od januára 2008. Meranie sa uskutoční na paneli, ktorý bude pozostávať zo 750 jednotlivcov vybavených systémom Arbitron PPM. Dáta o počúvanosti sa budú sťahovať na centrálny server v noci. Rozhlasové spoločnosti budú môcť analyzovať ratingy v jednominútových intervaloch a využívať tieto dáta na komerčný predaj a programové plánovanie. Ako meranie počúvanosti rádií v Nórsku, ktoré sa realizuje od roku 2006, tak aj dánsky PPM panel bude doplnený o zber dát cez telefón, aby sa tak pokryli aj menšie regionálne rozhlasové stanice. Kódovací systém PPM sa bude od jesene využívať aj v dánskom televíznom priemysle na identifikáciu programových zdrojov pre set-top peoplemetre, ktoré tiež realizuje spoločnosť TNS v Dánsku.