23. 1. 2008

K petícii

K petícii
Súčasný koncesionársky zákon má nahradiť nový zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo, ktorý je už v parlamente. Podľa návrhu by sa už neplatilo za vlastníctvo rozhlasového a televízneho prijímača. Úhrady za verejnoprávne médiá by mali platiť od 1. apríla všetci odberatelia elektrickej energie a zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú aspoň troch zamestnancov. Domácnosti by mali platiť rovnaký poplatok ako doteraz, spolu 140 korún za STV a SRo. Poplatky pre firmy budú podľa počtu zamestnancov. Zachovať by sa mali aj súčasné úľavy. Nový systém koncesií pomôže ekonomike SRo aj STV, zjednoduší a sprehľadní výber poplatkov, povedala pre médiá Miloslava Zemková. Šéfka SRo predpokladá, že po úplnom nabehnutí nového systému výberu poplatkov za vysielanie SRo a STV rozhlas ročne vyberie o 100 miliónov korún viac. V súčasnosti získava z koncesií ročne približne 650 miliónov korún. Ak by parlament schválil nový zákon, mohol by verejnoprávny rozhlas už v roku 2009 získať približne 750 miliónov korún. Aj so ziskom z reklamy by ročne mohol hospodáriť s 950 miliónmi korún. Ministerstvo kultúry je optimistickejšie a očakáva, že nový systém prinesie SRo približne jednu miliardu ročne. Členovia petičného výboru pod vedením Richarda Sulíka na dnešnej tlačovej besede označili koncesie, ktorými nazývajú aj plánované úhrady za vysielanie STV a SRo, za nespravodlivé, nesolidárne a nesociálne. Členovia petičného výboru nechcú zrušiť STV a SRo, ale len vyvolať spoločenskú diskusiu o ich financovaní. Podľa výboru je niekoľko možností financovania verejnoprávnych médií, z nich najvhodnejšou je garantované percento z HDP, teda peniaze zo štátneho rozpočtu.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Aktivita za zrušenie koncesionárskych poplatkov, s ktorou prišiel petičný výbor na čele s autorom daňovej reformy Richardom Sulíkom, je podľa ministra kultúry Mareka Maďariča vrcholne populistická, nezodpovedná a s politickým podtextom. Povedal to po dnešnom rokovaní vlády na margo odštartovanej kampane za vypísanie referenda o zrušení koncesionárskych poplatkov. Výbor o nich totiž tvrdí, že tak, ako sú nanovo navrhnuté, nie sú solidárne, sú nesociálne a nespravodlivé a požaduje financovanie verejnoprávnych médií priamo zo štátneho rozpočtu. Maďarič prízvukoval, že poplatky sú v absolútnej väčšine krajín EÚ štandardným prostriedkom na financovanie verejnoprávnych médií. "Za touto iniciatívou stoja veľmi vysokí predstavitelia ministerstiev bývalej vládnej koalície, ktorí boli výrazní pomáhači exministra Rudolfa Zajaca paradoxne pri zavádzaní zdravotníckych poplatkov pre obyvateľstvo," povedal minister. Snaha výboru je podľa neho populistická aj v tom zmysle, že aj pri platení verejnoprávnych médií zo štátneho rozpočtu by išlo o peniaze ľudí. "Zobrali by sme niekde päť miliárd, inde by zase chýbali. A všetkým ľuďom," prízvukoval. Pokračoval, že v štátoch EÚ sa poplatky nerušia, ale ešte rastú, pričom ako príklad zvolil Rakúsko. "My sme sa nerozhodli ísť cestou zvyšovania tohto poplatku, ale cestou spôsobu, ktorý by zabezpečil efektívnejší výber," vysvetlil s tým, že koncesionársky poplatok považuje za úplne normálny spôsob financovania verejnoprávnych médií. Upozornil, že postkomunistické štáty sú trochu v inej situácii. "My sme v roku 1990 verejnoprávne médiá odštátnili. Bolo by veľmi nešťastné, keby sme z nich znovu urobili médiá štátne." Rezort kultúry navrhuje, aby platcami spomínaných poplatkov boli všetci, ktorí majú elektrickú prípojku bez ohľadu na to, či vlastnia televízny alebo rozhlasový prijímač.

Copyright © TASR 2008