22. 1. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Turecký súd opäť nariadil zablokovanie prístupu na obľúbenú internetovú stránku YouTube. Niektoré zdroje dnes uviedli, že zákaz je reakciou na videonahrávky urážajúce zakladateľa sekulárneho tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka. Na užívateľov internetu, ktorí sa pokúšali dostať na stránku z územia Turecka, čakalo oznámenie v angličtine a turečtine, že prístup bol zablokovaný na základe rozhodnutia ankarského súdu. Nariadenie bolo vydané 17. januára. YouTube, ktorej vlastníkom je v Kalifornii sídliaca spoločnosť Google Inc., zablokoval v marci na dva dni iný turecký súd. Tento krok nasledoval po sťažnosti, že niektoré klipy, ktoré sa tam objavili, boli urážlivé voči Atatürkovi - vojnovému hrdinovi, ktorý založil Turecko na troskách Osmanskej ríše. Zákaz zrušili po tom, čo boli urážlivé videá zo stránky stiahnuté. Ako uviedli noviny Vatan, aj najnovší zákaz zo strany tureckého súdu je reakciou na podobné videonahrávky. Agentúra Associated Press pripomína, že urážanie Atatürka je v Turecku protizákonné. Jeho portréty aj po takmer 70 rokoch od jeho smrti stále visia na stenách v takmer každej vládnej budove. Káblová televízia HBO, ktorej vlastníkom je spoločnosť Time Warner Inc spustí od utorka v USA službu, pomocou ktorej si filmy vysielané v tejto televízii budú môcť predplatitelia stiahnuť z internetu. Špeciálnu službu odštartuje HBO v mestách Green Bay a Milwauke v americkom štáte Wisconsin, neskôr si programy budú môcť stiahnuť aj filmoví fanúšikovia z ďalších miest. Podobný krok urobila spoločnosť Apple Inc, ktorá v januári rozbehla požičovňu na svojom serveri iTunes. K opačnému kroku však pristúpil obchodný reťazec Wal-Mart, tomu sa myšlienka zarábania peňazí na základe sťahovania filmov nepretavila na očakávaný zisk a preto sa vrátil ku klasickému predaju filmových titulov.
Hercovi Chrisovi Nothovi, známemu zo seriálov Sex v meste a Právo a poriadok, sa narodil syn. Jeho matkou je dlhoročná Nothova priateľka Tara Wilson, informoval magazín People na svojej webovej stránke. Orion Christopher Noth sa narodil v piatok v Los Angeles a váži približne 3,5 kilogramu, uviedol hercov zástupca pre magazín. Matke aj dieťaťu sa podľa jeho slov darí dobre.Noth je známy zo seriálu Sex v meste ako "Pán božský" a 53-ročný herec sa tento rok objaví aj v nezávislom filme Frame of Mind (2008).
Televízna spoločnosť ABC kraľuje nomináciám, ktoré vyhlasuje organizácia pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách. Medzi jej zásluhy patria aj seriály Brothers & Sisters (2006), Škaredá Betty (2006) a Zúfalé manželky (2004). Spoločnosť získala od aliancie gejov a lesieb Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) deväť nominácií, kým televízia CBS tri nominácie. Televízne spoločnosti NBC a Fox majú na svojom konte po dve nominácie. Medzi káblovými televíznymi spoločnosťami získala televízia Logo päť nominácií, CNN štyri, Bravo tri a ABC Family dve. Medzi filmovými nomináciami sa objavil aj muzikál o skupine Beatles s názvom Across the Universe (2007), fantasy film Hviezdny prach (2007) a snímka The Jane Austen Book Club (2007). Špeciálnu cenu si odnesie spevák Rufus Wainwright a speváčka Janet Jackson, šéf zábavy televíznej spoločnosti MTV Brian Graden, herec Wilson Cruz, aktivista David Mixner a autorka seriálu The L Word (2004) Ilene Chaiken. Devätnásty ročník udeľovania cien GLAAD Media Awards so 172 nomináciami v 40 kategóriách, je rozdelený na štyri podujatia v Los Angeles, New Yorku, San Franciscu a južnej Floride. Ceny udelia v marci, apríli a máji.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
BBC 3 pripravuje novú multimediálnu stratégiu na obdobie jeseň/zima 2008, ktorá spočíva v myšlienke spájať web a televíziu do jedného produktu. Od februára sa majú všetky programy vysielať na internete a zároveň v televízii, pričom komerčný kanál verejnoprávnej britskej televízie plánuje využiť aj kontent vytvorený užívateľmi z webu kanála v prime-timevom vysielaní programe BBC 3.

Spoločnosť TNS získala väčšinový podiel v írskej spoločnosti MediaMarket, čím vzrástol jej trhový podiel na európskom trhu. MediaMarket bola založená v roku 2002 v Dubline. Spoločnosť poskytuje írskym spoločnostiam kompletný monitoring médií a analýzu publicity. MediaMarket vyvinula plne digitalizovaný systém produkcie a doručenia, ktorý je jedinečný vo svojej oblasti, a ktorý poskytuje klientom presné a včasné dodávanie mediálneho pokrytia v digitálnom formáte. MediaMarket má vybudovanú dobrú základňu kľúčových firemných klientov, medzi ktorých patria napríklad Bank of Ireland, Ulster Bank, Vodafone, BT a Diageo. Jean-Michel Portail, Managing Director spoločnosti TNS Media Intelligence Europe, povedal, “MediaMarket je líder na írskom trhu. Akvizíciou tejto spoločnosti upevní TNS Media Intelligence svoju silnú pozíciu v Európe, v ktorej už má vybudované hlavné prevádzky monitoringu médií na piatich trhoch: vo Francúzsku, Nemecku, Rusku, Španielsku a vo Veľkej Británii.“ “Tým, že sme sa stali súčasťou siete TNS, budeme môcť našim klientom poskytnúť k službám aj pridanú hodnotu a otvoriť nové možnosti globálnej perspektívy, zároveň posilníme našu vedúcu pozíciu na írskom trhu”, dodal Michael Farrelly, Managing Director spoločnosti MediaMarket.

Nemecký novinár a špecialista na strednú Áziu Marcus Bensmann (38) sa v kazašskej Astane stal terčom brutálneho prepadu, z ktorého vyviazol s ťažkými zraneniami. Žurnalistu počas uplynulého víkendu brutálne zbili neznámi páchatelia, ktorí ho nechali ležať pri jednej z výpadoviek v bezvedomí a s ťažkými zlomeninami v 35-stupňovom mraze. Ešte dnes by ťažko zraneného novinára mali letecky prepraviť do vlasti. Podľa informácií Západonemeckého rozhlasu (WDR) utrpel Bensmann ťažké poranenia hlavy a omrzliny. Kazašská polícia predpokladá, že išlo o kriminálny čin, ktorý nijako nesúvisí s výkonom Bensmannovho povolania. Stredoázijské internetové zdroje však vyjadrili podozrenie, že za prepadom by mohla byť uzbecká tajná služba. Bensmann bol totiž jedným z mála novinárov, ktorí zažili masakru v Andižane, pri ktorej príslušníci uzbeckých ozbrojených síl zabili v máji 2005 stovky demonštrantov. Po tejto udalosti musel jeden z najlepších znalcov strednej Ázie v nemecky hovoriacich krajinách opustiť Uzbekistan aj s manželkou, uzbeckou novinárkou. V ostatných rokoch sa však venoval skúmaniu pozadia krviprelievania v Andižane. V čase prepadu získaval informácie pre príspevok do relácie Weltspiegel televízie ARD.
Copyright © TASR 2008