17. 3. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Fínska Nokia predstavila na konferencii svetového združenia DVB Project s názvom DVB World 2008 výsledky prieskumu, z ktorého vyplýva, že mladí ľudia o televízne vysielanie pre mobilné telefóny záujem príliš nemaju. Spoločnosť Nokia, ktorá stojí za európskym štandardtom televízie v mobile DVB-H, v rámci prieskumu oslovila deväť tisíc respondentov vo veku 16 až 35 rokov. Prieskum fínska spoločnosť uskutočnila koncom minulého roka v sedemnástich krajinách sveta. Iba 23 % opýtaných odpovedalo, že službu televízie v mobile využíva. To je podľa Nokie v kontraste s tým, ako často mladí sledujú televízne vysielanie na internete. Televíziu na internete sleduje až 39 % opýtaných.
Viac ako polovica Dánov je kritická k rozhodnutiu najmenej 17 dánskych novín opätovne publikovať vo februári karikatúru proroka Mohameda. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Ramböll Management, ktorý zverejnil denník Jyllands-Posten. Viac ako 58 percent respondentov si myslí, že opätovné vydanie kresby je nesprávne. Zistenia sú v ostrom kontraste s masovou podporou po prvom publikovaní 12 karikatúr proroka v Jyllands-Posten v septembri 2005. Prieskum inštitút uskutočnil v dňoch 10. až 13. marca na vzorke 1049 Dánov vo veku nad 17 rokov. Denník Jyllands-Posten a ďalšie noviny 13. februára opätovne zverejnili karikatúru proroka Mohameda s turbanom v tvare bomby. Redakcia uviedla, že chcela prejaviť svoju oddanosť slobode prejavu potom, ako polícia na západe krajiny zatkla troch ľudí a obvinila ich z prípravy vraždy autora karikatúry Kurta Westergaarda. Zverejnenie dvanástich karikatúr Mohameda, medzi ktorými bola aj Westergaardova práca, pred dvoma rokmi vyvolalo masové protesty moslimov po celom svete. Zverejnenie kresieb vtedy podporovali dvaja z troch Dánov. Islam zakazuje akékoľvek zverejňovanie proroka, dokonca aj v priaznivom svetle, pre obavy, že by to mohlo viesť k modlárstvu.
Írska polícia dnes prepustila bez akýchkoľvek obvinení štyroch novinárov britskej televíznej a rozhlasovej stanice BBC. Pred dvoma dňami ich zadržala v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním prípadov polovojenských aktivít. K zatknutiam došlo v grófstve Donegal, hraničiacom so Severným Írskom. Stanica BBC odmietla uviesť mená zadržaných novinárov a poskytnúť informácie o ich pohybe medzi podozrivými bývalými členmi Írskej republikánskej armády (IRA). Bezpečnostné sily Írska počas víkendu v grófstve Donegal zatkli a držia vo vyšetrovacej väzbe ďalších sedem mužov vo veku od 30 do 48 rokov. Polícia musí podozrivých podľa írskeho antiteroristického zákona do 72 hodín obviniť alebo prepustiť.
Copyright © TASR 2008