19. 3. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Skupina TNS kúpila americkú spoločnosť Compete Inc., ktorá poskytuje bezplatné online ratingové služby. Compete realizuje kontinuálne analýzy merania spotrebiteľského správania na webe, v USA meria približne 2 milióny užívateľov internetu. Získané informácie sa využívajú najmä na meranie toho, ako spotrebitelia myslia, ako sa o produkty zaujímajú, a ako nakupujú produkty a služby klienta prípadne jeho konkurencie cez internet Spoločnosť Compete bola založená v roku 2000 v Bostone, štát Massachusetts. Compete sa stane súčasťou spoločnosti TNS media North America. Vďaka tejto akvizícii bude spoločnosť TNS poskytovať svojim klientom nové a hodnotné prehľady o tom, ako spotrebiteľské správanie na internete ovplyvňuje nákupné rozhodnutia a bude pomáhať svojim klientom zlepšovať ich marketingovú efektívnosť. Táto akvizícia predstavuje ďalší významný krok na ceste doručovania kompletnejšieho obrazu o aktivite a správaní ľudí v digitálnom prostredí a vo všetkých mediálnych platformách. TNS poskytuje rozmanité náhľady do internetového prostredia už mnoho rokov, hlavne cez Evaliant a analýzy merania spätnej väzby (Return Path Data), a tiež vďaka minuloročnej akvizícii spoločnosti Cymfony. Odkúpenie spoločnosti Compete predstavuje ďalší dôležitý vývoj spoločnosti TNS, pretože bude pokračovať a zlepšovať odbornosť TNS v internetovom svete.

Leonid Rožeckin

Lotyšská polícia v utorok oznámila, že pátra po americkom mediálnom magnátovi narodenom v Rusku, ktorý za záhadných okolností zmizol v tejto pobaltskej krajine. 41-ročný Leonid Rožeckin zmizol v nedeľu v noci z jeho rekreačného domu v pobrežnom letovisku Jurmala. Polícia ďalej doplnila, že jeho opustené auto objavila v meste, ktoré je obľúbenou destináciou ruských turistov. Nepotvrdila však informáciu, podľa ktorej našli policajti v Rožeckinovom dome krv. Leonid Rožeckin sa narodil v Rusku v roku 1966. Ako 14-ročný emigroval so svojimi rodičmi do Spojených štátov amerických. Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa vrátil do Ruska, kde založil právnickú firmu. Neskôr prešiel do finančného sektora, keď založil investičnú banku a kapitálovú firmu. V rokoch 2001 až 2005 bol výkonným podpredsedom vo firme Norilsk Nickel, najväčšej ruskej ťažobnej spoločnosti. Nedávno Rožeckin prešiel do mediálneho priemyslu. V Londýne začal vydávať bezplatné ekonomické noviny a v Los Angeles začal s filmovou produkciou.

Copyright © TASR 2008
Americká internetová spoločnosť Yahoo včera zverejnila svoj trojročný obchodný plán, ktorý počíta s lepšími výsledkami než analytici na Wall Street a má presvedčiť investorov, že nepriateľská akvizičná ponuka od softvérového giganta Microsoft spoločnosť podhodnocuje. Podľa obchodného plánu, ktorý prerokovalo predstavenstvo Yahoo už v decembri minulého roka, chce spoločnosť do roku 2010 takmer zdvojnásobiť prevádzkový cash flow na 3,7 mld. USD a zvýšiť svoje tržby na 8,8 mld. USD. "Yahoo má dobré podmienky na zrýchľovanie finančného rastu, máme silnú spotrebiteľskú značku, obrovskú globálnu zákaznícku základňu a veľmi ziskový prevádzkový model," vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Jerry Yang. Microsoft podal nevyžiadanú ponuku na prevzatie Yahoo 1. februára. Jej hodnota pôvodne činila 44,6 mld. USD alebo 31 USD za jednu akciu Yahoo, čo predstavovalo 62-percentnú prémiu k vtedajšej trhovej cene akcií internetovej spoločnosti. Polovicu sumy mal Microsoft vyplatiť v hotovosti a druhú polovicu v akciách, avšak akcie softvérového giganta odvtedy oslabovali, takže konečná suma v súčasnosti predstavuje necelých 42 mld. USD. Yahoo túto ponuku odmietol pre príliš nízku cenu. Podľa väčšiny analytikov však bude Microsoft s ponukou úspešný. (1 USD = 20,604 SKK)
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Švédsky najvyšší súd dnes rozhodol o tom, že jedna z komerčných televízií v krajine porušila autorské práva tvorcov dvoch filmov tým, že pri televíznom vysielaní ich diel filmy bez vedomia oboch režisérov prerušovala vysielaním reklamy. Nespokojnými režisérmi boli Claes Eriksson a Vilgot Sjöman. Spor sa týkal Erikssonovho fimu Žralok, ktorý bol televíziou TV 4 prerušen jedenástimi minútami reklamy. Druhým podobne prerušovaným filmom bol Sjömanov film Alfred.Akú budúcnosť bude mať rozsudok najvyššieho súdu v Švédsku pre ostatných filmárov je zatiaľ nejasné.
Copyright © 2008 ČTK
Vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin pohrozil "múdrym mužom" v Európskej únii vážnym potrestaním za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda, ktoré považuje za urážlivé. V novej zvukovej nahrávke zverejnenej dnes na internete bin Ládin povedal, že kresby proroka Mohameda publikované v dánskych a ďalších novinách sú časťou "krížovej vojny", do ktorej sa angažuje aj katolícky pápež. Podľa všetkého ide o prvú nahrávku bin Ládina od hodinového záznamu zverejneného v decembri, v ktorom varoval irackých sunnitských Arabov pred bojom proti al-Káide v Iraku a v ktorom ohlásil nové útoky na Izrael.
Copyright © TASR 2008