18. 3. 2008

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a média na svojom dnešnom zasadnutí prerokoval správy o činnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, verejnoprávnych médií a TASR za 2. polrok 2007. Činnosť MK SR za 2. polrok minulého roku odprezentoval mediálnemu výboru minister kultúry Marek Maďarič. Správu o činnosti Slovenského rozhlasu (SRo) za 2. polrok 2007 predniesla členom výboru generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková. Správu o činnosti Rozhlasovej rady (RR) a dozornej komisie SRo predložil prítomným predseda RR Igor Gallo. O činnosti a hospodárení Slovenskej televízie za 2. polrok 2007 informoval mediálny výbor prostredníctvom správy predseda Rady STV Bohumír Bobocký. Ten zároveň informoval aj o činnosti Rady STV a Dozornej komisie STV. Mediálny výbor tiež prerokoval Správu o činnosti TASR - Slovakia, ktorú odprezentoval generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Členovia výboru dnes schválili, že správy o činnosti za 1. polrok tohto roku predložia všetky spomínané inštitúcie 15. augusta.

Copyright © TASR 2008

Aktuálna strata Slovenského rozhlasu (SRo) je najnižšia za posledné roky, na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá o tom informovala generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková. V roku 2005 bola strata SRo 270 miliónov korún, v roku 2006 170 miliónov korún a za vlaňajší rok strata dosiahla 10 miliónov korún. Rapídne zníženie straty rozhlasu je dôsledkom krízového manažmentu, ktorý zaviedlo nové vedenie SRo a medzi iným si vyžiadalo aj redukcie niektorých činností SRo, vrátane prepúšťania. Zemková považuje takýto stav za dlhodobo neudržateľný. Verí, že SRo sa podarí získať viac zdrojov z nového systému výberu poplatkov za verejnoprávne médiá, ktorý začne platiť od 1. apríla. Členov mediálneho výboru zaujímala aj aktuálna situácia pri kreovaní Rozhlasovej a televíznej spoločnosti (RTVS), ktorá bude od apríla vyberať 140 korunovú úhradu za vysielanie STV a SRo. Rozhlas totiž stále nemá svojich zástupcov v dozornej rade spoločnosti, zatiaľ sú v nej len zástupcovia STV. Na prvom zakladajúcom valnom zhromaždení RTVS 6. marca neschválili kandidátov Jozefa Ševeca a Ondreja Pataráka, ktorých navrhla Rozhlasová rada zo svojich radov, preto musí na budúci týždeň navrhnúť ďalších. Rozhlasová rada pôvodne nesúhlasila s návrhmi Zemkovej na členov dozornej rady, ktorými mali byť ekonomickí pracovníci rozhlasu. Podľa Zemkovej z právneho hľadiska nie je celkom zrejmé, či člen Rozhlasovej rady môže byť členom Dozornej rady RTVS. Predseda Rozhlasovej rady Igor Gallo však tvrdí, že členovia by na tomto poste neboli v konflikte záujmov. Generálna riaditeľka sa počas rokovania výboru odmietla bližšie vyjadriť k rozviazaniu pracovného pomeru s Matejom Drličkom, redaktorom relácie Klasika_FM na Rádiu_FM a zároveň k zrušeniu tejto relácie. Podľa jej slov v rozhlase nie je cenzúra. Ak sa však neplnia uzavreté zmluvy, tak ich treba rozviazať, konštatovala. Dodala, že Drlička mal s Rádiom_FM zmluvu o externej spolupráci a dôvodom jej rozviazania neboli vyjadrenia publikované v denníku Pravda, ale neplnenie zmluvy. Drlička, ktorý bol do konca roka 2007 riaditeľom Symfonického orchestra SRo (SOSR), pre prílohu Pravdy Kumšt z 8. marca uviedol, že vedenie rozhlasu nemá záujem o zdravé fungovanie SOSR. Podľa neho bolo prepúšťanie členov SOSR "obrovskou chybou, lebo výmenou zaň malo byť zvýšenie platov. A to sa nikdy nestalo. Riaditeľka rozhlasu Miloslava Zemková nesplnila ani jeden zo sľubov, ktoré dala," povedal tiež pre Pravdu.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.