4. 6. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Konzervatívny britský poslanec Daniel Kawczynski obvinil rozhlasovú a televíznu spoločnosť BBC zo šírenia xenofóbnych nálad zameraním svojho vysielania o migrácii na "bielych kresťanov z Poľska". Tridsaťšesťročný poslanec, ktorého predkovia sa do Británie prisťahovali z Poľska v roku 1940, dnes vyhlásil, že "liberálna elita" v BBC sa rozhodla vyhnúť diskusii o "kontroverznejších aspektoch imigrácie" a namiesto toho sa sústreďuje na prílev Poliakov do krajiny od vstupu Poľska do EÚ v roku 2004. V skutočnosti deväť z desiatich prisťahovalcov do Británie nie sú Poliaci či iní Východoeurópania, ale ľudia z indického subkontinentu, Afriky a zo západnej Indie, uviedol rozhnevaný Kawczynski v rozhovore s redaktorom rozhlasovej stanice BBC Johnom Humphrysom. Povedal tiež, že údajne v dôsledku spravodajstva BBC v Británii vzrástol počet útokov na Poliakov. "Liberálna elita z BBC používa Poliakov ako obetných baránkov pre spravodajstvo o imigrácii v politicky korektnom svete, pretože neprináša správy o kontroverznejších imigrantoch," vyhlásil poslanec. "Vždy sa zameriate na Poliakov. A výsledkom toho je, že sa v tejto krajine zvyšuje počet útokov proti nim," dodal. Kawczynski, ktorý je poslancom za juhozápadné grófstvo Shropshire od roku 2005, zároveň uviedol, že Británia zabudla na účasť poľských pilotov v bojoch proti nacistickému Nemecku v bitke o Britániu počas druhej svetovej vojny. Poslanec chce vyzvať parlament na zavedenie špeciálneho sviatku, ktorý by pripomínal "prínos Poliakov Británii od roku 1940". Do Británie sa podľa prieskumu Inštitútu pre výskum verejnej politiky od roku 2004 prisťahoval približne milión imigrantov z východnej Európy, väčšina z nich z Poľska, hoci približne polovica sa údajne plánuje vrátiť domov.
Copyright © TASR 2008
Herci, ktorí prepožičali svoje hlasy slávnej žltej rodinke Simpsonovcom, po zvýšení platov podpísali zmluvu na ďalšie štyri roky. Podľa denníka Variety tým tvorcovia garantujú 20. sériu televíznej šou. Produkcia seriálu sa pre rokovania o zmluvách medzi hercami a 20th Century Fox oneskorila o niekoľko mesiacov. Platy Dana Castellanetu, ktorý nahovoril otca rodiny Homera či Nancy Cartwright, ktorá dala hlas Bartovi, sa zvýšia na 400-tisíc dolárov (takmer 7,8 milióna korún) za jednu epizódu. Simpsonovci (1989) sú najdlhšie vysielaným seriálom v prime-time v americkej histórii. Diskusie o platoch účinkujúcich už v minulosti zastavili produkciu seriálu. Do roku 2004 zarábali 125-tisíc dolárov (viac ako 2,4 milióna korún) za šou, po rokovaniach ich plat stúpol na 360-tisíc dolárov (viac ako 7 miliónov korún). Herci argumentovali tým, že ich platy sú nízke v porovnaní "s obrovským úspechom, aký seriál zaznamenáva".
Jordánska organizácia chce súdiť Dánov zodpovedných za publikovanie karikatúr, ktoré moslimovia považujú za urážajúce. Podľa dánskych médií, 11 Dánov organizácia vyzvala, aby predstúpili pred jordánskeho prokurátora a čelili obvineniam z urážania islamu a ohrozovania národného mieru. Médiá o tom informovali deň po pondelkovom bombovom útoku na dánsku ambasádu, pri ktorom zahynulo najmenej 8 ľudí a ďalšie desiatky sa zranili. Medzi obvinenými majú byť autori karikatúr, ktoré nakreslili proroka Mohameda a šéfredaktori 10 zo 17 novín, ktoré ich vydali. Dánske médiá informovali, že za iniciatívou súdiť Dánov stojí organizácia Prorok s nami, ktorá je úniou združujúcou jordánske médiá. "Prokurátor sa predvolal Dánov pre sériu kriminálnych obvinení. Dáni by mali teraz prísť do Jordánska," povedal dánskym novinám generálny sekretár organizácie Zakaría al-Šejk. Ako dodal, prokurátor je ochotný vypočuť "obvinených" na dánskom veľvyslanectve. Právnik organizácie Usáma al-Betta povedal, že ak sa Dáni výzvu prokurátora neuposlúchnu, ďalším krokom bude informovanie Interpolu, ktorý by mal zabezpečiť ich zatknutie. Štátny prokurátor dánskym novinám Politiken potvrdil, že editori boli predvolaní, dánsky minister zahraničných vecí však vyhlásil, že deportácia nie je možná. V Dánsku totiž vydávanie karikatúr proroka Mohameda trestné nie je. Zmeny v jordánskom práve umožnili tamojším orgánom, aby rozhodovali aj o obvineniach, ktoré sa udiali mimo krajiny, ale zasiahli aj ľudí v Jordánsku. Zákony v Jordánsku považujú urážanie proroka Mohameda za trestný čin.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.