1. 6. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
V posledných mesiacoch sa vážne zhoršila situácia novinárov vo viacerých balkánskych krajinách, varuje Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO). V správe, ktorú zverejnila v piatok vo Viedni, upozorňuje na množiace sa fyzické útoky na novinárov, ktoré súvisia s ich prácou, vo viacerých balkánskych krajinách. SEEMO pripomína útok na športového redaktora belehradského denníka Danas Mladena Stojoviča, ktorého minulý piatok domlátili neznámi útočníci v Čiernej Hore. Dvadsaťtriročný novinár, ktorý sa snažil upozorňovať na vzťahy medzi mafiou a futbalom, skončil v bezvedomí a s poraneniami hlavy v nemocnici. Len o tri dni skôr útočníci privodili vážne zranenia albánskemu investigatívnemu novinárovi Ksenofonovi Iliovi, ktorý sa zaoberal korupčnými kauzami a organizovaným zločinom. Iliovi sa najprv so zbraňou v ruke vyhrážal brat sudcu, ktorého práve spovedal pre svoj televízny program o zločine. Keď pokračoval v kladení otázok, brutálne ho dobili dvaja útočníci.

Rozhlasový redaktor Philippe Bony tvrdí, že ho napadol futbalista Samuel Eto´o a spôsobil mu viacero zranení. Dvadsaťsedemročný kanonier FC Barcelona ho údajne udrel hlavou počas roztržky medzi hráčmi kamerunskej reprezentácie a novinármi. Útočník sa k celému incidentu zatiaľ nevyjadril. Dôvodom nezhôd bolo odmietnutie novinárov zúčastniť sa na tlačovej konferencii afrického tímu ako reakcia na to, že sa predstavitelia národnej federácie rozhodli obmedziť prístup žurnalistov k hráčom počas tréningových jednotiek pred sobotňajším kvalifikačným zápasom proti Kapverdským ostrovom o postup na majstrovstvá sveta 2010 a Africký pohár národov. V následnej bitke členovia realizačného tímu skonfiškovali kamery a mobilné telefóny prítomným zástupcom médií. "Chytil ma okolo krku a hlavou ma udrel do tváre - nad peru. Po jeho útoku sa mi uvoľnil zub," povedal Bony spravodajskej agentúre AFP a dodal, že po zákroku hráčových osobných strážcov utrpel dvojnásobnú zlomeninu ruky. Novinár ďalej oznámil, že proti Eto´ovi plánuje podniknúť právne kroky. Kamerunský útočník sa k celému incidentu zatiaľ nevyjadril. Speváčka rockovej skupiny Garbage Shirley Manson sa začína popri hudbe venovať aj herectvu. Štyridsaťjedenročná rodáčka zo škótskeho Edinburghu totiž prijala úlohu Catherine Weaver v druhej sérií seriálu Terminator: The Sarah Connor Chronicles, ktorý ponúka vo svojom vysielaní televízia Fox.Charizmatická Manson pripravuje aj debutový sólový album, ktorý by sa na pulty predajní mal dostať v priebehu roka 2009. Na nahrávke spolupracuje okrem iných aj s Beckom, Jackom Whiteom, Billym Corganom a Paulom Buchananom.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Terry Wogan

Legendárny televízny moderátor Terry Wogan, ktorý každoročne uvádza britské vysielanie Eurovízie, sa domnieva, že za neúspech jeho krajiny v tohtoročnej súťaži môže rasizmus a spolitizované hlasovanie. Vyplýva to z komentára, ktorý Wogan napísal pre dnešné vydanie novín The Sunday Telegraph. Žiaden z 22 štátov nehlasoval za kandidáta Británie Andyho Abrahama. Ten skončil v súťaži, v ktorej dominovalo Rusko, nakoniec ako posledný. "Naše nedostatočne blízke vzťahy z ostatnými štátmi nám určite nepomohli a milióny našich expatriotov žijúcich v Španielsku a Francúzsku neprejavili dostatočný záujem. Avšak najväčším problémom bola farba Abrahamovej pleti," píše Wogan. "Na východ od Dunaja tak skoro za černocha nezahlasujú," posťažoval sa moderátor. V Belehrade sa víťazom stal ruský spevák Dima Bilan, ktorý porazil 24 súťažiacich z ostatných krajín. S gratuláciami Bilanovi sa poponáhľali ruský prezident Dmitrij Medvedev i premiér Vladimir Putin. Súťaž, ktorú hudobní kritici považujú za gýčovú, sleduje každoročne až 100 miliónov divákov. Nemecké bulvárne noviny Bild am Sonntag za taktiež zamýšľajú nad dlhodobým neúspechom svojich spevákov. Napísali: "Sme takí trápni, že nedokážeme uspieť, alebo nás jednoducho nemajú radi?"
V Česku dnes večer spustila svoje živé vysielanie celkom nová celoplošná spravodajská televízna stanica Z1. Projekt so 160 zamestnancami, do ktorého finančná skupina J&T investovala stovky miliónov českých korún, predstavuje prvú digitálnu televíznu stanicu zo skupiny šiestich nových televízií. Neskôr by mali nasledovať TV Pohoda, TV Barrandov, Febio TV, hudobná stanica TV Óčko a regionálna RTA. Sme spravodajsko-publicistická televízia a kostrou nášho vysielania sú samozrejme správy. Avšak svalstvom, ak je to možné takto povedať, sú publicistické formáty. Budeme vysielať päť diskusných relácií, povedala dnes pre TASR šéfka PR oddelenia televízie Z1 Ivana Dubášová. Stanicu, ktorá chce získať na českom trhu až dvojpercentný podiel a sústreďuje sa na bonitnú a vzdelanú klientelu, je možné si naladiť pomocou set-top-boxu, cez satelit z družice Astra 1E, prostredníctvom káblových rozvodov a na internete. Rátame s tým, že oslovíme asi desať percent najvzdelanejších a najchytrejších Čechov a Moravanov. V rámci tejto cieľovej skupiny, týchto asi desiatich percent (populácie), by sme chceli mať v budúcnosti 10, 15, 20 percent sledovanosti. To znamená, že vo vzťahu k celkovej populácii je to číslo relatívne malé - okolo jedného-dvoch percent, povedal exkluzívne pre TASR generálny riaditeľ stanice Z1 Martin Mrnka. Nová stanica však dúfa, že na reklamnom trhu bude mať väčší podiel než by zodpovedal sledovanosti. Ťažisko reklám totiž nebude na balenú vodu a keksíky, ale, napríklad, drahšie autá, zájazdy, bankové produkty. Návratnosť investície by mala byť okolo ôsmich rokov, dodal Mrnka. Z1 budú môcť sledovať aj diváci na Slovensku. Mnohí tam objavia dôverne známe tváre nielen z českých televízií a rádií, ale aj zo slovenských médií. V Z1 na rôznych pozíciách pôsobia napríklad aj Vladimír Mišauer, Evžen Korda či Petra Procházková. Z1 chce pri informovaní o Slovensku intenzívne spolupracovať s TA3 a TV JOJ.
Copyright © TASR 2008
Dlhoročná zamestnankyňa americkej mediálnej spoločnosti Fox News žaluje svojho zamestnávateľa o neupresnenú finančnú čiastku náhrady za údajne spôsobenú chorobu z povolania. Tou je posttraumatická stresová porucha (PTSD), ktorou údajne 37-ročná Jane Clarková trpí odvtedy, ako ju v práci poštípali ploštice, píše agentúra Reuters. Pani Clarková pracovala pre Fox News 12 rokov. Trikrát sa vraj od októbra 2007 do apríla 2008 sťažovala, že má v kancelárii ploštice, ktoré ju poštípali. Nadriadení sa jej však len vysmiali a nenechali kanceláriu zbaviť hmyzu celé mesiace. Teraz je pani Clarková práceneschopná po tom, ako u nej lekári zistili PTSD, ktorá sa prejavuje okrem iného panickou hrôzou, že jej dieťa poštípe ploštica; a to napriek tomu, že do jej domu sa tento nepríjemný hmyz nikdy nedostal. Zaspať už nedokáže bez baterky, aby mohla pátrať po pôvodcoch údajného nočného šramotu. "Povinnosťou zamestnávateľa je zabezpečiť bezpečné pracovné prostredie," povedal jej právny zástupca Alan Schnurman. Ten okrem iného v žalobe žiada uhradiť lekárske výdaje a ušlú mzdu.
Copyright © ČTK 2008