31. 7. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Špionážna práca štábu juhokórejskej televízie sa postarala o to, že program otvorenia olympijských hier v Pekingu nebude pre divákov úplným prekvapením. Snaha o absolútne utajenie scenára slávnostného otvorenia vyšla navnivoč po tom, ako sa vo vysielaní juhokórejskej SBS objavili nepozorovane nakrútené zábery z kostýmovej skúšky. Video už navyše bolo k dispozícii aj na stránke YouTube, momentálne už nie je prístupné. Zachytáva futuristickú časť predstavenia, ktoré je dielom kreatívneho tímu svetoznámeho čínskeho filmového režiséra Čang I-moua. Na záberoch je vidno pohybujúcu sa záplavu bielych vežových kvádrov, jasné svetlá a stovky účinkujúcich predvádzajúcich bojové umenia. V strede plochy Národného štadióna sa nachádzala veľká červená guľa, vizuálny dojem dotvárali stovky obrovských červených vlajok a postavy v pestrofarebných kostýmoch vznášajúce sa vo vzduchu, o zvukový efekt sa starali bubeníci. Hlavná umelecká časť programu sa rodila tri roky, trvať by mala 50 min a má predstaviť bohatú minulosť Číny, ako aj jej súčasnú tvár a budúcnosť. Posledné úpravy v nej nastali po májovom zemetrasení na juhozápade krajiny. Súčasťou večera 8. augusta bude totiž aj pietna spomienka na 70 000 obetí a hold záchranárom. Celkovo v programe vystupuje 10 000 účinkujúcich, ktorí sa zaviazali k mlčanlivosti. Slávnostné otvorenie OH 2008 sa uskutoční 8. augusta, so všetkými časťami by malo mať viac ako 3 hodiny. Čínska strana už zaslala juhokórejskej spoločnosti oficiálnu sťažnosť.

Vývoj kauzy okolo cenzúry internetovej siete v dejisku Hier XXIX. olympiády nasvedčuje tomu, že medzi Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a usporiadateľskou krajinou existuje v tomto smere tichá dohoda. Otvorene to vyhlásil predseda mediálnej komisie MOV Kevan Gosper, ktorý však tvrdí, že ani ako člen výkonného výboru nemal o takomto dohovore tušenie. "Zo správania oboch strán vyplýva, že existuje dohoda o porozumení, o ktorej som nevedel," povedal vo štvrtok Austrálčan pre agentúru AFP. Už v stredu MOV prostredníctvom svojej hovorkyne Giselle Daviesovej vyšiel s pravdou von a priznal, že vedel o tom, že čínsky režim nikdy skutočne neplánoval uvoľniť obmedzenia na internet pre novinárov, napriek prísľubom o odstránení cenzúry. Prístup na sieť bez obmedzení ešte pred dvoma týždňami sľúbil novinárom aj prezident MOV Jacques Rogge. "Všetci sme o tom boli presvedčení, ale zrejme došlo k dohode, ktorá hovorí niečo iné," komentoval Roggeho výrok Gosper. Až v priebehu tohto týždňa sa ukázalo, že z počítačov v najľudnatejšej krajine na svete nie je možné dostať sa na internetové stránky nevyhovujúce svojím obsahom čínskej vláde. Ide o adresy zakázanej cirkvi Falun Gong, tibetskej exilovej vlády, rôznych disidentských skupín, medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International a podobne. Zo strany MOV nezaznel voči postoju Pekingu žiaden oficiálny apel. "Zopár internetových stránok je zablokovaných, najmä z dôvodu, že porušujú čínske zákony. Veríme, že zahraničné médiá budú v tomto smere rešpektovať čínske právo," priznal vo štvrtok hovorca organizačného výboru (BOCOG) Sun Wej-te.

Bezpečnostné sily palestínskeho radikálneho hnutia Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy, dnes prepustili kameramana nemeckej televíznej stanice ARD zadržaného počas sobotňajšieho zásahu proti údajným aktivistom konkurenčného hnutia Fatah. Štyridsaťdvaročný Palestínčan Saváh Abú Sajf o svojom prepustení v ranných hodinách informoval tlačovú agentúru The Associated Press, pričom odmietol odpovedať na otázku, či s ním väznitelia zaobchádzali hrubo. Sajfovi počas zadržiavania neumožnili spojiť sa s rodinou alebo advokátom. "Som v poriadku, je mi vynikajúco a som doma," povedal Sajf. Kameramana počas víkendového zásahu odviedli z jeho domu v Gaze maskovaní ozbrojenci Hamásu. ARD na protest včera oznámila, že zatvára svoju kanceláriu v Pásme Gazy. Militantné Hnutie islamského odboja pripísalo Fatahu (Hnutie za palestínske národné oslobodenie) zodpovednosť za piatkový výbuch v Gaze, pri ktorom zahynuli jeho piati členovia a 6-ročné dievča. Organizácie pre ľudské práva začiatkom týždňa obvinili Hamás i Fatah z rozšíreného mučenia politických oponentov.

Čínski predstavitelia vo štvrtok zahraničným novinárom, ktorí sa zúčastnia na augustových olympijských hrách v Pekingu, pripomenuli, aby sa dôsledne riadili pokynmi polície. Pred týždňom totiž bezpečnostné zložky na pár hodín zadržali novinára Felixa Wonga z Hongkongu, ktorý fotografoval predaj posledných zostávajúcich lístkov na olympijské podujatia. "Počas informovania o olympijských hrách by sa zahraniční novinári mali riadiť pokynmi policajtov," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí najľudnatejšej krajiny na svete Liu Ťian-čchao, zároveň však priznal, že i polícia bude musieť prehodnotiť spomenutý zákrok. "Ak bude potrebné, aby sa aj čínski policajti v nejakom smere prispôsobili, stane sa tak," uzavrel Liu. Čínske úrady v súvislosti s Wongovým incidentom vyhlásili, že odmietol opustiť zakázanú zónu. "Sme veľmi nemilo prekvapení a chceli by sme podotknúť, že táto aféra výrazne naštrbí imidž Číny," konštatuje sa v stanovisku Hongkonskej novinárskej asociácie.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.