1. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká televízna spoločnosť Fox uzavrela s tvorcami úspešnej kreslenej komédie o žltej rodinke Simpsonovcov (1989) dohodu o nakrútení ďalších dvoch sérií. Seriál by tak mal prekonať rekord westernovej drámy Gunsmoke (1955), ktorá bola najdlhšie vysielaným programom v prime time. Vysielanie sa skončilo po dvadsiatich sériách v roku 1975. Tvorcov Simpsonovcov na jeseň čaká v poradí 21. séria. Výtvor karikaturistu, scenáristu a producenta Matta Groeninga má na konte 24 cien Emmy a už teraz je najdlhšie vysielaným kresleným seriálom hlavného vysielacieho času v Spojených štátoch amerických. Rodinu Simpsonovcov tvoria kreslené postavy žijúce v meste Springfield. Jej členovia a obyvatelia mesta majú reflektovať obraz americkej spoločnosti. Svoje hlasy rôznym postávam prepožičali viaceré známe osobnosti, vrátane legendárneho hudobníka Paula McCartneyho či herečky Elizabeth Taylor. V roku 2007 mala premiéru aj snímka s názvom Simpsonovci vo filme, ktorá na celom svete zarobila vyše 527 miliónov amerických dolárov (asi 412 miliónov €).
Ruská prokuratúra sa v piatok odvolala proti oslobodeniu štyroch mužov, ktorí sa údajne zúčastnili na vražde novinárky Anny Politkovskej. "Generálny prokurátor dnes podal odvolanie voči verdiktu Najvyššieho súdu Ruskej federácie," povedala hovorkyňa úradu prokurátora Marina Gridnevová. Obžalovaných pred týždňom oslobodil moskovský súd. Obhajca dvoch z nich Murad Musajev podľa vlastných slov dúfa, že verdikt ostane v platnosti. "Dúfame, že najvyšší súd, ktorý sa bude odvolaním zaoberať, neustúpi pred prokuratúrou, ako sa to často stáva, a nechá verdikt v platnosti," povedal pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy. Z účasti na vražde Politkovskej obvinili čečenských bratov Džabraila a Ibragima Machmudova, ktorí mali páchateľa doviezť na miesto vraždy. Bývalý policajný vyšetrovateľ Sergej Chadžikurbanov podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Obžalovaný bol aj bývalý príslušník tajnej služby Pavel Rjaguzov, ktorého obvinenia však už predtým stiahli pre nedostatok dôkazov. Zostalo mu obvinenie z vydierania v inom prípade, toho ho však porota tiež zbavila. Podľa vyšetrovateľov Politkovskú zastrelil v októbri 2006 na schodoch pred jej bytom ďalší brat Machmudovcov Rustam, ktorý podľa polície z Ruska ušiel. Prokuratúra už naňho vydala medzinárodný zatykač. Úradom sa nepodarilo zistiť, kto vraždu objednal. Politkovská, ktorú zavraždili vo veku 48 rokov, bola autorkou kníh a článkov ostro kritizujúcich vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina najmä pre porušovanie ľudských práv ruskými ozbrojenými silami v Čečensku. Jej vražda vyvolala medzinárodné rozhorčenie a niektorí kritici dali tento zločin za vinu ruskému politickému vedeniu.
Hviezdy oscarového filmu Milionár z chatrče (2008) - herec Dev Patel a režisér Danny Boyle zasadnú do "horúceho kresla" televíznej súťaže Milionár. Práve tá pomohla hlavnému hrdinovi oceňovanej snímky v ceste za šťastím. Podľa denníka The Sun bude dvojica odpovedať na otázky spoločne. Nahratá suma poputuje na konto neziskovej organizácie Railway Children, ktorá pomáha deťom žijúcim na ulici po celom svete. "Bude to fantastické. Nakrúcanie však závisí od pracovných povinností Deva a Dannyho," uviedol zástupca produkčnej spoločnosti Celador. MTV hľadá najlepší album, ktorý vyšiel od vzniku tejto populárnej hudobnej stanice v roku 1981. Fanúšikovia môžu hlasovať za jednu z 27 finálových nahrávok na internetovej stránke www.mtv.co.uk. Víťaza vyhlásia v priamom prenose v nedeľu 12. apríla. Minulý rok na MTV vyhlásili držiteľa titulu Najlepší videoklip. Najviac hlasov získalo video k skladbe Rio britskej kapely Duran Duran z roku 1982. Medzi nahrávkami bojujúcimi o titul Najlepší album generácie MTV je napríklad Amy Winehouse s Back To Black, Eminem s The Marshall Mathers LP, Michael Jackson s albumom Thriller, Oasis a ich (What's the Story) Morning Glory? či Definitely Maybe, U2 s The Joshua Tree, Nirvana s Nevermind či Kanye West s nahrávkou The College Dropout.
Americká herečka Alexis Bledel známa ako Rory zo seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000) si zahrá vo finálnej časti Pohotovosti (1994). Podľa internetovej stránky magazínu People stvárni doktorku Juliu Wise. Poslednú epizódu obľúbeného seriálu z lekárskeho prostredia odvysiela americká televízia NBC 2. apríla. Dvadsaťsedemročná Bledel sa tak dostala na zoznam hviezd, ktoré sa rozlúčia s televíznou šou účinkovaním v 15. sérii. Jednou z nich je aj George Clooney, ktorý sa po deviatich rokoch vráti ako doktor Doug Ross. Hviezda filmov Dannyho jedenástka (2001), Dannyho dvanástka (2004)a Dannyho trinástka (2007) sa objaví v časti s premiérou 12. marca.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.