2. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britská speváčka Lily Allen je nahnevaná na denník New York Times, pretože bez súhlasu predal fotografie interiéru jej londýnskeho bytu bulvárnemu časopisu OK!. Ako uviedla na svojej MySpace stránke, správanie sa prestížnych amerických novín bolo "lacné a nechutné". "Verila som, že ide o jedno z najserióznejších periodík," napísala speváčka. Práve preto vraj dovolila fotografovanie bytu spojené s interview. "Nemusím ani hovoriť, aká som ponížená. Aby som bola úprimná, rozplakalo ma to," priznala Allen. Podľa hovorcu denníka však nejde o nič nezvyčajné. "Je to štandardný postup a je nám ľúto, že to niekoho prekvapilo," reagoval.
Americká novinárka s iránskou štátnou príslušnosťou, ktorú zadržali iránske úrady, získavala informácie pre svoje správy "ilegálne", uviedli predstavitelia Iránu. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Hassan Ghašgháví nepotvrdil, ani nevyvrátil, či 31-ročnú Roxanu Saberiovú skutočne zatkli, uviedol však, že jej aktivity boli "ilegálne". Americká televízna stanica Fox News s odvolaním sa na Saberiovej otca minulý týždeň informovala, že novinárku pochádzajúcu zo Spojených štátov zatkli koncom januára a obvinili z nákupu alkoholu, čo je v Iráne zakázané. Zatiaľ nie je jasné, ako to súviselo s jej "ilegálnou" novinárskou činnosťou. Podľa nemenovaného iránskeho sudcu sa úrady k prípadu novinárky vyjadria na tlačovej konferencii v utorok.
Od začiatku roka 2009 bolo vo svete zabitých alebo zavraždených už 26 novinárov, informovala v pondelok medzinárodná organizácia na ochranu novinárov Press Emblem Campaign (PEC). Podľa jej údajov ide pritom v porovnaní s rovnakým obdobím v predchádzajúcom roku o výrazný nárast, keďže v januári a februári 2008 o život prišlo 16 pracovníkov médií. "Zabíjanie novinárov je jasne spojené so situáciou vnútorného konfliktu," povedal generálny tajomník mimovládnej organizácie Blaise Lempen vo vyhlásení. Obete si vyžiadala predovšetkým situácia v Pásme Gazy, kde zahynuli štyria novinári, pričom rovnaký počet ich prišiel o život v Pakistane. Dvaja zomreli v Iraku, Mexiku, Nepále, Rusku, Somálsku, Srí Lanke a Venezuele, zatiaľ čo jednu obeť z mediálnej brandže hlásila Kolumbia, Keňa, Madagaskar a Filipíny. Organizácia PEC, ktorá v minulom roku zaznamenala celkovo 81 obetí z radov novinárov, vyzvala Radu Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC), aby sa zaoberala týmto podľa nej "globálnym problémom".
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila v pondelok korporátny rating skupiny Central European Media Enterprises (CME) z úrovne Ba2 na úroveň Ba3 a ratingy na prioritné dlhové cenné papiere v hodnote 150 mil. eur splatné v roku 2014 a prioritné dlhové cenné papiere v hodnote 245 mil. eur splatné v roku 2012. Výhľad na všetky ratingy zostáva negatívny. Zníženie ratingov odráža hospodárske výsledky skupiny CME za rok 2008 ako aj odhad ratingovej agentúry ohľadom vývoja spoločnosti v roku 2009. Moody's očakáva, že skupina CME po období ekonomického rastu zaznamená v tomto roku pokles ziskov z televíznej reklamy vplyvom negatívneho vývoja na trhoch strednej a východnej Európy, kde spoločnosť pôsobí. Pôvodné odhady CME, ktoré hovorili o dosiahnutí zisku aj pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA), sa tak podľa ratingovej agentúry v roku 2009 nepodarí dosiahnuť. Okrem toho spoločnosť negatívne zasiahne oslabovanie lokálnych mien voči doláru. Skupina CME v júli 2007 odkúpila 20 % v spoločnosti TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. Podľa zverejnených informácií CME, celková kúpna cena podielu bola 1,9 mld. Sk. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. CME je prevádzkovateľom televízneho vysielania a vlastní televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy s celkovým dosahom 90 mil. divákov. Spoločnosť vlastní v Chorvátsku Nova TV, v ČR TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport a Galaxie Sport, v Rumunsku PRO TV, Acasa, PRO Cinema a PRO TV International. Na Slovensku ide o spomínanú TV Markíza, v Slovinsku POP TV a Kanal A a na Ukrajine je to Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino a City. V Bulharsku spoločnosť nedávno získala TV2 a Ring TV. Akcie spoločnosti CME sú obchodované na burze v New Yorku (NASDAQ) a na pražskej Burze cenných papierov pod burzovým symbolom CETV.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.