3. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Irán v utorok potvrdil, že v teheránskej väznici zadržiava nezávislú americkú novinárku s iránskou štátnou príslušnosťou. Neoznámil však obvinenia. "Zatknutie (Roxany Saberiovej) bolo vykonané na základe príkazu revolučného súdu," uviedol pre novinárov hovorca súdu Ali Reza Džamšidi. "Neviem presne o aké obvinenia ide," povedal Džamšidi s tým, že 31-ročnú Saberiovú držia v teheránskej väznici Evin. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Hassan Ghašgháví ešte v pondelok uviedol, že Saberiová získavala informácie pre svoje správy "ilegálnym spôsobom". Americká televízna stanica Fox News s odvolaním sa na Saberiovej otca minulý týždeň informovala, že novinárku pochádzajúcu zo Spojených štátov zatkli koncom januára a obvinili z nákupu alkoholu, čo je v Iráne zakázané. Zatiaľ nie je jasné, ako to súviselo s jej "ilegálnou" novinárskou činnosťou. Podľa nemenovaného iránskeho sudcu sa úrady k prípadu novinárky vyjadria na tlačovej konferencii v utorok.
Srbské médiá a investigatívni novinári sú pod neustálym tlakom a sloboda slova v krajine je často ohrozovaná. Vyplýva to zo správy Organizácie médií juhovýchodnej Európy (SEEMO) zverejnenej v utorok. Politici a policajti vyvinuli tlak na zamestnancov denníka Borba po tom, ako noviny zverejnili utajenú informáciu o rozhodnutí srbskej vlády vyplatiť milión dolárov v prípade srbského študenta Miladina Kovačeviča. Ten utiekol do Spojených štátov s pomocou srbského diplomata v New Yorku po tom, ako zbil svojho amerického spolužiaka z univerzity. Borba sa mala podľa SEEMO stať terčom útokov zo strany politikov, ktorí požadovali zverejnenie zdroja, ktorý im poskytol inkriminovanú informáciu. Zákon o verejných informáciách však hovorí o tom, že novinári v prípade, že ide o verejný záujem, nemajú povinnosť poskytovať úradom svoje zdroje. K ďalším dôkazom o ohrozovaní slobody slova v Srbsku je podľa SEEMO rozhodnutie manažmentu Kongresového centra Sáva v Belehrade z februára tohto roka, ktorý organizácii bojujúcej za práva homosexuálov zakázal vo svojej budove usporiadať tlačovú konferenciu. Miestne novinárske združenia tento krok odsúdili a šéfa kongresového centra obvinili z homofóbie.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Francúzsky mediálny a telekomunikačný gigant Vivendi oznámil dnes stratu za 4. štvrťrok 2008, keď prepadávajúce sa akciové trhy donútili spoločnosť odpísať časť z hodnoty svojho podielu vo filmových a televíznych štúdiách NBC Universal. Za 4. štvrťrok 2008 zaznamenala spoločnosť medziročnú stratu 1,38 miliardy eur (41,57 miliardy Sk), zatiaľ čo vo 4. štvrťroku 2007 ešte dosiahla zisk 521 miliónov eur (15,70 miliardy Sk). Aj vďaka tomu sa za celý rok 2008 zisk prakticky nezmenil a udržal sa na úrovni okolo 2,60 miliardy eur (78,33 miliardy Sk). Vivendi prevádzkuje najväčšie hudobné vydavateľstvo na svete Universal Music Group a okrem neho aj najväčšiu platenú televíznu stanicu vo Francúzsku Canal+. Vlastní aj druhú najväčšiu mobilnú sieť v krajine SFR, ako aj jedno z najväčších vydavateľstiev videohier Activision Blizzard.
Informovala o tom agentúra Reuters.
Copyright © TASR 2009
Daniel Macho sa stal novým riaditeľom spravodajstva digitálnej spravodajskej televízie Z1. Doposiaľ kumulovaná funkcia riaditeľa a šéfredaktora spravodajstva sa tak rozdelila. Šéfredaktorom spravodajstva televízie zostáva aj naďalej Hanuš Hanslík, informovala o tom hovorkyňa stanice Ivana Dubášová.Macho doposiaľ v Z1 pôsobil ako vedúci športového spravodajstva. Televízia oznámila aj ďalšie personálne zmeny. Riaditeľkou publicistiky sa od marca stala Katarína Pfauserová. Vo funkcii riaditeľa techniky a a výroby po vzájomnej dohode skončil Vít Novotný.Generálny riaditeľ Z1 Martin Mrnka uviedol, že sa stanice pripravila na dopady hospodárskej krízy a predpokladané zníženie objemu televíznej inzercie v ČR. „Súčasťou prijatých opatrení je napevno stanovený rozpočet na tento rok a zmena obchodného modelu televízie,“ dodal. Okrem zastúpenia zo strany agentúry ARBO Media (dnes Media Master) a vlastného obchodného oddelenia bude Z1 využívať taktiež služby agentúr BPM a AT Media. Nový fixný rozpočet televízie predpokladá úspory na nákladoch a výrobe, ktorá sa netýkajú programu. Z1 napríklad plánuj ušetriť deväť percent zo svojich doterajších personálnych nákladov. Televízia od marca ponúkne tri nové programy – módny Fashion Station, magazín o moderných technológiách Digiworld a diskusnú reláciu pod názvom Fenomén. Z1 začala vysielať vlani v júni. Jej vysielanie môžu sledovať diváci okrem iného aj na internetovej stránke stanice a taktiež prostredníctvom televízie cez pevnú linku označovanú ako IPTV.
Copyright © ČTK 2009