20. 5. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Snímka Pedra Almodóvara Ženy na pokraji nervového zrútenia (1988) sa dočká seriálovej a muzikálovej adaptácie. Španielsky režisér to uviedol dnes na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Televízia Fox, ktorá bude seriál vysielať, už vyrobila pilotnú epizódu. Na scenári pracujú scenáristi a scenáristky seriálu Klinika Grace (2005). Snímku, ktorá odštartovala Almodóvarovu medzinárodnú kariéru, uvedú aj na Broadwayi. Muzikál už začali skúšať. "Dialógy sú hotové, piesne sú takmer hotové," dodal. Pedro Almodóvar na MFF Cannes priniesol svoj nový film Los Abrazos rotos, v ktorom si zahrala Penélope Cruz. O hlavnú cenu - Zlatú palmu - bude bojovať s režisérmi ako Chan-wook Park, Lars Von Trier alebo Quentin Tarantino.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Predvolebný klip českej ultrapravicovej Národnej strany už diváci Českej televízie (ČT) neuvidia. Verejnoprávna televízia sa rozhodla, že klip v rámci prebiehajúcej predvolebnej kampane pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu nebude vysielať. A na Národnú stranu ČT podala aj trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Dôvodom bezprecedentného postupu ČT, ktorý odporuje zákonu o voľbách, je samotný klip Národnej strany, v ktorom sa hovorí o "konečnom riešení cigánskej otázky" a podnecuje k extrémizmu a neznášanlivosti. "Rozhodol som sa, že klip stiahnem z obrazovky ČT," komentoval svoje rozhodnutie generálny riaditeľ ČT Jiří Janeček. Šéf ČT sa síce poradil s právnikom televízie, ale o zákaze vysielať klip Národnej strany sa rozhodol sám a osobne je pripravený aj niesť prípadné právne následky. Politici však postup ČT schvaľujú. Súhlas vyslovila ČSSD, ale aj nový český premiér Jan Fischer a jeho ministri - minister pre ľudské práva Michael Kocáb a nepriamo aj minister vnútra Martin Pecina. Ten konštatoval, že dá pokyn svojim podriadeným, aby začali konať proti Národnej strane. Česká televízia sa rozhodla klip zakázať až po tom, ako bol niekoľkokrát odvysielaný. Trestný čin podnecovania k nenávisti voči skupine osôb a jednotlivcovi a obmedzovania ich práv tak mohli spáchať nielen tvorcovia predvolebného príspevku, ale aj televízia, ktorá klip vysielala v rámci bezplatného času prideleného stranám v ČT na základe zákona o voľbách.

Copyright © TASR 2009