11. 5. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Len niekoľko dní po tom, ako si venezuelský prezident Hugo Chávez založil vlastné konto na sociálnej sieti Twitter, vytvoril na tento účel špeciálnu kanceláriu s 200 zamestnancami, ktorí sa budú starať o jeho chod. Po sobotnom rokovaní vlády o tom v televíznom vystúpení informoval samotný Chávez. Svoje konto na Twitteri chce podľa vlastných slov využívať na propagáciu svojich politických úspechov. Chávez si svoj účet na tejto tzv. mikroblogerskej sieti založil ešte minulý mesiac a okamžite si ho medzi "priateľov" pridalo takmer 250 tisíc jeho priaznivcov. Názov jeho profilu znie Chavezcandanga, pričom slovo "candanga" označuje slangový výraz pre "diabla".
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok vyzvala bieloruské úrady, aby zastavili zastrašovanie novinárov. Stalo sa tak po nedávnych zásahoch zameraných proti nezávislým médiám. "Zastrašovanie novinárov využíva efekt "hrôzy" proti už oslabenej investigatívnej žurnalistike v Bielorusku," uviedla v liste adresovanom bieloruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Martynovovi predstaviteľka OBSE Dunja Mijatovičová. "Úrady by mali dôsledne vyšetriť prípady zneužívania a vážiť si záväzky voči OBSE týkajúce sa ochrany médií," uviedla organizácia vo vyhlásení. Mijatovičová narážala na marcové razie v bytoch a kanceláriách štyroch novinárok - Natalie Radinovej, redaktorky významného opozičného internetového portálu charter97.org, Iriny Chalipovej, korešpondentky ruského denníka Novaja Gazeta, a dvoch reportérok denníka Narodnaja Voľa Svetlany Kalinkinovej a Mariny Koktyšovej. Novinárky úrady tiež vypočúvali. "Som veľmi znepokojená tým, že tlak na ne vyvíjaný sa v poslednom období vystupňoval, dokonca aj napriek tomu, že štyri pracovníčky v médiách nie sú podozrivé, ale iba svedkyne v prebiehajúcom vyšetrovaní," o ktorom prinášali informácie, uviedla Mijatovičová v liste. Najnezávislejšie denníky sú v Bielorusku zatvorené a v krajine neexistuje nezávislá televízia či rozhlas. Internet je preto v tomto autokratickom režime kľúčovým zdrojom informácií. Prezident Alexander Lukašenko, prezývaný tiež posledný európsky diktátor, v 10-miliónovej bývalej sovietskej republike vládne od roku 1994.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.