13. 12. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Opisy žien v niektorých pánskych magazínoch sú podľa najnovšieho výskumu veľmi podobné vyjadreniam zločincov zatknutých za znásilnenie. Podľa psychológov ich výskum poukazuje na to, že vykresľovanie žien ako sexuálnych objektov v médiách je nebezpečné, a že túto situáciu je potrebné riešiť. Vedci z Britskej psychologickej spoločnosti výsledky svojho výskumu uverejnili v časopise British Journal of Psychology. Mužom vo veku 18 až 46 rokov, ktorí sa zúčastnili na výskume, psychológovia poskytli úryvky zo známych pánskych časopisov FHM, Loaded, Nuts či Zoo. Tí si tiež prečítali výroky zločincov, ktorých zatkli na znásilňovanie žien. Následne si mali vybrať tie, s ktorými sa najväčšmi stotožňujú. Väčšina opýtaných si vybrala výroky násilníkov. Ženy zas mali rozhodnúť o tom, ktoré z úryvkov vnímajú ako viac ponižujúce. V tomto prípade nad násilníkmi viedli pánske magazíny. Respondenti si mohli prečítať napríklad toto vyhlásenie jedného zo zločincov: "Myslím, že by mali prijať zákon o tom, ako sa obliekať. Keď dievčatá nosia také krátke sukne a podobné veci, jednoducho si to pýtajú." Pánske magazíny nežné pohlavie tiež nešetrili. "Dievčatám sa páči, keď ich zviažeme, majú možnosť byť bezbrannými obeťami," uviedol jeden z časopisov. "Podľa mňa sú dievčatá ako plastelína, zahreješ ich a môžeš si s nimi robiť čo chceš," napísal jeden z redaktorov. "Vážne sa obávame, že obsah týchto časopisov štandardizuje zaobchádzanie so ženami ako so sexuálnymi objektmi. Nie sme prudérni, nemyslíme si, že by ľudia nemali mať informácie o sexualite. Ale sú chlapci a mladí muži pripravení na lásku a sex, keď im pripadajú normálne vyjadrenia, ktoré majú nebezpečne blízko k tomu, ako o ženách hovoria sexuálni násilníci?" vyjadril sa Peter Hegarty zo Surreyskej univerzity. Miranda Horvath z Middlesexskej univerzity považuje za vážny problém to, že mužom je vďaka magazínom myslenie zločincov blízke. "Tieto časopisy by mali byť zodpovednejšie vo vykresľovaní žien, a to sa týka slov i obrázkov," uviedla. "Vzbudzujú dojem, že správanie k ženám ako ku sexuálnym objektom je prijateľné a normálne - pritom v skutočnosti s ním treba bojovať," dodala. Výsledky výskumu svojim odporučením uzavrela Anna van Heeswijk z ľudskoprávnej organizácie OBJECT. "Ak chceme naozaj ukončiť diskrimináciu a násilie páchané na ženách a dievčatách, musíme sa najprv porátať s názormi a správaním, ktoré sú s týmto spojené," vyhlásila.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Meryl Streepová - považovaná za jednu z najlepších herečiek sveta - sa vo svojich 62 rokoch nechala počuť, že jej kariéra skončila pred 20 rokmi. Pre časopis Vogue herečka prezradila, že po štyridsiatke jej tri razy ponúkli hrať rôzne roly bosorky. To podľa jej slov značí, že ženy v jej veku sú "istým spôsobom groteskné" a svojim mužom povedali - je to za nami. Streepová skrášlila obálku januárového vydania časopisu a žartovala, že bola "najstaršou osobou", ktorá tak urobila. Najnovšou herečkinou úlohou bude postava britskej premiérky Margaret Thatcherovej v novom filme Iron Lady (Železná lady). Film zachytáva Thatcherovú vo veku 49 až 85 rokov. Snímka, ktorú expremiérkine deti kritizovali, sa začne premietať 13. januára. Časopis Vogue so Streepovou na obálke bude k dispozícii od 20. decembra.
Copyright © TASR 2011