3. 6. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS





Britský korunný princ Charles vzdal osobnú poctu svojej 86-ročnej matke, kráľovnej Alžbete, chváliac ju za to, že poskytuje stabilitu kráľovstvu i rodine. V tomto duchu sa vyjadril v predvečer štyroch dní verejných osláv 60. výročia nástupu Alžbety II. na trón, ktoré sa začínajú cez víkend.
"Diamantové jubileum nám poskytuje možnosť osláviť s pýchou všetko to, čo pre nás znamená kráľovná - či už ako pre národ, alebo pre mňa ako jedno z jej detí," povedal najstarší syn kráľovnej a dedič trónu.
Na oslavy, súčasťou ktorých bude koncert populárnej hudby, usporiadaný pre kráľovnú v Buckinghamskom paláci, veľký sprievod ulicami Londýna a plavba lodí po rieke Temži, očakávajú v Londýne obrovské davy ľudí.
Šesťdesiat rokov na britskom tróne dosiahla okrem Alžbety II. už iba kráľovná Viktória, a to v roku 1897.
Vo filme, ktorý včera zverejnila televízia BBC, Charles spomína na dôverné okamihy súkromného života kráľovskej rodiny za bránami Buckinghamského paláca, vrátane nikdy nezverejnených domácich videí a fotografií, informovala jeho kancelária.
Je medzi nimi napríklad Charlesova spomienka na prípravu Alžbety II. na korunováciu v roku 1953. Jej syn spomína, ako si kráľovná skúšala nosenie ťažkej zlatej koruny, ozdobenej množstvom drahých kameňov.
"Pamätám si, ako za nami mama prišla s korunou na hlave, keď sme sa ako deti kúpali. Bolo to celkom podarené, to skúšanie," uviedol.
Doteraz nezverejnené fotografie zahŕňajú snímku priamo zo dňa korunovácie a ďalšiu, z roku 1957, na ktorej sú princ Charles so sestrou Anne zahrabaní po krky v piesku na pláži vo východnom Anglicku.
"Moja mama sa veľmi pýši svojou rodinou - od okamihu, keď bola mladou matkou na začiatku svojej vlády až po súčasnosť, keď je dvojnásobnou prababkou," dodal 63-ročný princ.
Podľa Charlesa je na kráľovnej úžasná jej "oddanosť, obetavosť a odhodlanie". Ako hlava štátu i rodiny poskytovala "ubezpečenie, že existuje niečo, čo je možno troška nadčasovejšie než ostatné veci, ktoré sa stále menia.... Skutočnosť, že moja mama bola na scéne konštantou, v čase obrovských zmien počas 60 rokov poskytovala podľa mňa pocit kontinuity," citovala princa agentúra Reuters.


Vatikánska justícia sa obráti na kolegov z Talianska so žiadosťou o vypočutie novinára Gianluigiho Nuzziho, v ktorého knihe Jeho svätosť sa objavili dôverné vatikánske materiály. Ich únik je aktuálne predmetom rozsiahleho vyšetrovania. Informáciu prinieslo dnešné vydanie talianskeho denníka La Repubblica.

Samotný žurnalista i vydavateľská skupina Chiarelettere, ktorá jeho kontroverznú knižnú publikáciu vydala, sa dôrazne ohradili proti údajnému prechovávaniu odcudzených záležitostí v súvislosti s podkladmi pre dielo.
"Nuzzi splnil svoju povinnosť ako novinár a v súlade so zákonmi platnými v Taliansku a v Európe zverejnil dokumenty všeobecného záujmu," konštatuje sa v tlačovom stanovisku vydavateľskej skupiny.
Výsluch jediného podozrivého v prípade, zadržaného pápežovho komorníka Paola Gabrieleho, sa predbežne neuskutočnil a pravdepodobne k nemu dôjde v pondelok alebo v utorok, preniklo na verejnosť z vatikánskych zdrojov.



Copyright © TASR 2012