8. 6. 2012

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR) zvýšilo Ministerstvo kultúry SR tohtoročný transfer zo štátneho rozpočtu na 1,7 milióna eur. TASR mala pôvodne tento rok dostať na základe zmluvy vo verejnom záujme s Ministerstvom kultúry (MK) SR polovicu vlaňajšieho rozpočtu, teda pol milióna eur. Krátenie príspevkov pre TASR sa odvíjalo od plánu predchádzajúcej vlády Ivety Radičovej transformovať verejnoprávnu tlačovú agentúru.

Ako ďalej vyplýva zo zápisu o novom návrhu rozpočtu TASR zo zasadnutia Správnej rady TASR 31. mája, zverejnenom na webstránke tlačovej agentúry, vedenie TASR koncom apríla a začiatkom mája rokovalo s gesčným ministerstvom kultúry. Výsledkom je dodatok k zmluve vo verejnom záujme s MK SR, ktorý zvýši transfer zo štátneho rozpočtu na celkovú sumu 1 700 000 eur. TASR tak tento rok plánuje príjmy 3 660 199 eur.
TASR po zmene od 1. januára 2009 z príspevkovej organizácie rezortu kultúry na verejnoprávnu organizáciu časť svojich produktov sprístupnila bezplatne na nekomerčné účely, spravodajské produkty aj predáva. Okrem príjmov z predaja spravodajstva je zdrojom jej príjmov príspevok od štátu na základe zmluvy o poskytovaní služieb vo verejnom záujme medzi ministerstvom kultúry a agentúrou. Z Návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014, ktorý zverejnilo ministerstvo financií vlani v auguste, vyplýva, že TASR by tento rok mala mať polovicu toho, čo jej vyplývalo z rozpočtu schváleného pre vlaňajší rok, teda pol mil. eur. "Pokles finančných zdrojov je koncipovaný v súlade so zámerom vlády minimalizovať príspevok zo štátneho rozpočtu tak, aby podpora štátu bola zachovaná len v segmente uchovávania, správy a sprístupňovania archívov," písalo sa v Návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.