13. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Redaktor britského bulvárneho denníka The Sun z obdobia katastrofy na futbalovom štadióne v Hillsborough v Sheffielde, kde 15. apríla 1989 v tlačenici zahynulo 96 priaznivcov FC Liverpool, sa v stredu ospravedlnil za článok, ktorý v tom čase napísal. Kelvin MacKenzie skonštatoval, že došlo k "veľkému omylu" na základe prevzatia informácií z lokálnych médií bez overenia ich pravdivosti.
V niekdajšom texte postavenom na svedectve jedného z policajtov MacKenzie uviedol, že fanúšikovia okrádali mŕtve telá o cennosti a močili na zasahujúcich strážcov zákona. "Teraz už viem, že namiesto titulku 'Pravda' som mal radšej napísať 'Klamstvo'," kajal sa MacKenzie a dodal: "Článok som koncipoval v dobrej viere a je mi ľúto, že to tak zle dopadlo."
MacKenzie sa verejne ospravedlnil rodinným príslušníkom obetí v stredu, teda v deň zverejnenia tisícok oficiálnych dokumentov súvisiacich s vyšetrovaním tejto tragédie. Spomenuté spisy pochádzajú od 80 rôznych inštitúcií vrátane vlády, polície a koronera metropolitného grófstva South Yorkshire, požiarnikov a zdravotníkov. Vládne dokumenty sa vo Veľkej Británii bežne dostávajú na verejnosť až 30 rokov po ich založení, ale poslanci parlamentu v tomto prípade urobili výnimku a v auguste minulého roku súhlasili so sprístupnením úplného a necenzurovaného vydania všetkých správ.
Tragédiou na Hillsborough vyvrcholilo čierne desaťročie anglického futbalu spojené s chuligánstvom. Počas semifinálového duelu FA Cupu medzi FC Liverpool a Nottinghamom Forest bolo pri tlačenici na preplnenej tribúne Leppings Lane End udupaných či udusených 96 priaznivcov Liverpoolu. Nešťastie viedlo k zvýšeniu bezpečnostných štandardov na štadiónoch vrátane zrušenia tribún na státie.
Oficiálna správa publikovaná v roku 1990 lordom Taylorom označila za hlavný dôvod tragédie skutočnosť, že "polícia stratila kontrolu nad situáciou". Na zverejnenie spisov dohliadal Nezávislý výbor Hillsborough.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané