12. 9. 2012

Otvorený list ministra kultúry adresovaný ústavným činiteľom, predstaviteľom kultúry, školstva, cirkví, tretieho sektora a v neposlednom rade aj súkromným televíznym vysielateľom.

Otvorený list ministra kultúry adresovaný ústavným činiteľom, predstaviteľom kultúry, školstva, cirkví, tretieho sektora a v neposlednom rade aj súkromným televíznym vysielateľom.



Vážené dámy, vážení páni, dovoľujem si osloviť Vás s prosbou o zaujatie stanoviska k stupňujúcej sa miere vulgárnosti a nekultúrnosti vo vysielaní celoplošných súkromných televízií na Slovensku.
To, že súkromní vysielatelia na Slovensku vedú boj o diváka a v konečnom dôsledku aj o svoj zisk často na hranici dobrého vkusu a akceptovaného bulváru, je už roky z televíznych obrazoviek zrejmé. V poslednom období som však nadobudol pocit, že naši súkromní vysielatelia sa rozhodli tento boj pritvrdiť tým najhrubším spôsobom a atakom na tie najnižšie pudy. A to už dokonca aj v hlavnom vysielacom čase. Pričom to sofistikovane nazývajú "pragmatické programovanie".
Ja ako minister kultúry nemôžem túto situáciu obísť mlčaním. O to viac, že takúto tendenciu súkromných televízií považujem za bezohľadný útok proti kultúre a všetkému normálnemu a ľudskému, čo je v nás. Pritom si uvedomujem, že v rámci slobody prejavu musíme tolerovať bulvár aj komerciu a v rámci nich aj také obsahy programov, ktoré sú nevhodné pre určité vekové skupiny divákov. No som súčasne presvedčený, že v prípadoch viacerých tzv. reality šou sme sa už dostali na hranicu, kedy musíme zaujať k tomuto javu otvorený postoj. Tento trend vulgarizácie bude mať totiž ďalekosiahly negatívny vplyv na celú našu spoločnosť a špeciálne na mladú generáciu.
V zmysle tejto hrozby, dehonestácie a barbarizácie ľudí prostredníctvom televízneho vysielania sa snáď oprávnene pýtam, kde sú naše kultúrne a intelektuálne elity? Prečo, až na zriedkavé výnimky, mlčia? Kde je kultúrna obec, inokedy taká senzitívna, ktorá plače nad tým, ako nedostatočne sa staráme o kultúru, no súčasne mlčí, keď sa denne v priamom prenose vedie vojna s kultúrou?
Chcem preto vyzvať nielen mienkotvorných ľudí, ale celú verejnosť na otvorenú diskusiu na túto tému. A som vďačný tým, ktorí mi od včerajšieho dňa posielajú stanoviská a reakcie. Vyzývam aj vysielateľov, aby neprekračovali hranice ešte prijateľného bulváru. Vyzývam Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby striktne konala tam, kde sú na to dôvody. Vyzývam cirkvi, aby aktívnejšie a adresnejšie uplatnili svoj hodnotový vplyv. Vyzývam napokon aj zadávateľov reklamy, aby sa nepodriaďovali myšlienke, že účel získať diváka, ich potenciálneho zákazníka posväcuje všetko.
Ministerstvo kultúry sa preto rozhodlo nielen listom osloviť mienkotvorné osobnosti, ale aj zvolať okrúhly stôl na tému: Kde sú hranice tolerancie nekultúrnych programov celoplošných komerčných médií. Našim cieľom je nielen podnietiť verejnú diskusiu, ale predovšetkým v tejto diskusii rozpoznať hranice, ktoré by nemali vysielatelia prekračovať.
Verím, že sa pripojíte k mojej výzve a že sa nám spolu podarí zvrátiť trend stupňujúcej sa vulgárnosti a nekultúrnosti v najsledovanejších médiách na Slovensku.


      Marek Maďarič, minister kultúry SR