10. 9. 2012

Zomrel Petr Polák

Zomrel Petr Polák




V veku 68 rokoch zomrel v nedeľu dopoludnia po dlhej chorobe kameraman Peter Polák v jednej z pražských nemocníc. Bez bližších podrobností to oznámila jeho rodina. Polák sa podieľal napríklad na úspešnej komédii S tebou ma baví svet.
Kameraman a pedagóg Peter Polák sa narodil 21. septembra 1943 v Prahe, od roku 1960 pracoval ako asistent kamery v Krátkom filme Praha. O šesť rokov neskôr ukončil štúdium na pražskej FAMU, odbor filmová a televízna kamera, ktoré ukončil v roku 1966.
Od roku 1965 do roku 1989 pracoval v Hlavnej redakcii dramatického vysielania Československej televízie Praha. V roku 1990 sa stal kameramanom na voľnej nohe, ako docent na FAMU učil odbor televízny obraz.
Ako druhý kameraman sa podieľal na viac ako stovke inscenácií alebo televíznych filmov. Za hlavné kamerou stál pri natáčaní najmenej 60 televíznych filmov a inscenácií. Niektoré sa zaradili medzi najslávnejšie české či československé filmy 20. storočia. Patrí medzi ne napríklad mimoriadne úspešnej rodinnej komédie S tebou ma baví svet, Ako vytrhnúť veľrybe stoličku či Ako dostať otecka do polepšovne. ¨
Z novších snímok možno vymenovať Anjela pána režiséra Jiřího Stracha alebo rozprávkovú komédiu z minulého roka Saxana a Lexikón kúziel Václava Vorlíčka.

Copyright © ČTK 2012